Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΤOΥΡΙΣΤΙΚO ΚΑΠΕΛO ΕΩΣ 650% ΣΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ http://www.agelioforos.gr) Με «καπέλο» που φτάνει και το 650% πωλούνται αυτήν την περίοδο τα φρούτα και τα λαχανικά στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα κάτοικοι και παραθεριστές να αναγκάζονται να αγοράζουν βασικά είδη για το καθημερινό τους τραπέζι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σύγκριση με το χωράφι. Παρά την επάρκεια και την υπερπληθώρα των ντόπιων προϊόντων, αλλά και των γεωργικών αγαθών που φτάνουν στη Χαλκιδική από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το άνοιγμα στην «ψαλίδα» μεταξύ των τιμών παραγωγού και λιανικής είναι τεράστιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της ντομάτας, η οποία από το χωράφι της Χαλκιδικής φεύγει στα 20 λεπτά το κιλό, στις λαϊκές αγορές πωλείται έως 50 λεπτά το κιλό, αλλά στους πάγκους των αλυσίδων τροφίμων και στα μίνι μάρκετ που λειτουργούν στην Καλλιθέα, την Κασσάνδρα, τη Χανιώτη, το Πευκοχώρι, το Νέο Μαρμαρά κ.α. η τιμή της φτάνει και το 1,50 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 650%). Κερδοσκοπία Εκπρόσωποι των παραγωγών καταγγέλλουν την τεράστια κερδοσκοπία που συντελείται σε βάρος των επισκεπτών και των κατοίκων και προτρέπουν τους παραθεριστές να αγοράζουν από τις λαϊκές αγορές. «Η τιμή της ντομάτας που παράγεται αυτήν την περίοδο στη Χαλκιδική δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά το κιλό, αλλά στα σούπερ μάρκετ και τα μικρά καταστήματα τροφίμων η τιμή της κυμαίνεται από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, στη λαϊκή αγορά η τιμή της ντόπιας ντομάτας κυμαίνεται, ανάλογα με την ποιότητα, από 30 έως 50 λεπτά το κιλό. Είναι προτιμότερο οι τουρίστες και οι κάτοικοι να αγοράζουν φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές, αφού η τιμή των κηπευτικών από το χωράφι μέχρι τους πάγκους των μανάβικων πολλαπλασιάζεται», είπε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής. «Η παραγωγή μας μένει αυτήν την περίοδο στα αζήτητα και όσες ποσότητες καταφέρνουμε να τις πουλήσουμε στους εμπόρους, τις δίνουμε για... ψίχουλα», πρόσθεσε ο Ζαφείρης Καζάκης, ντοματοπαραγωγός από την Κασσάνδρα. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: