Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΗ Αμοργός του Νίκου Γκάτσου Ginger Oil καφέ μπαρ / Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο 10/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη «Εδώ και χρόνια διάβαινα και ξαναδιάβαινα την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου.
«Με την πατρίδα του δεμένη στα πανιά και στα κουπιά / στον άνεμο κρεμασμένα / οι ναυαγοί κοιμήθηκαν ήμεροι σαν αγρίμια νεκρά μέσα / των σφουγγαριών τα σεντόνια». Έψαχνα «τα μάτια των φυκιών» και ναι είναι ακόμα «στραμμένα στη θάλασσα» και σήμερα ναυαγοί ας κοιμόμαστε ήμεροι σαν αγρίμια νεκρά μέσα στων σφουγγαριών τα σεντόνια.
Αυτή η υπερρεαλιστική εικόνα της αρχής της «Αμοργού» είναι η διαρκής ελπίδα μας.
Με την πατρίδα πάντα δεμένη στα πανιά και τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα.
Στ' αλήθεια, μας δέρνουν χίλιοι άνεμοι.
Οι μέρες σήμερα διαφορετικά δύσκολες.
Ωστόσο πάντα δικό μας το δώρο του Θεού, η «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου.
Έχοντάς την από τις σκοτεινές μέρες του 1943 στην καρδιά, την ψυχή, το νου, έχει τη δύναμη και μας παρέχει το δικαίωμα να την φέρνουμε στα δύσβατα, κι άγνωστα συχνά, χρονικά νερά μας. Η Ελένη Δημοπούλου χώνεται ηρωικά με την αδρή φωνή της στα «χαϊμαλιά», τα «φλάμπουρα», «τις άγιες τράπεζες».
«Με το μαχαίρι ενός καημού στα μάγουλα της ελπίδας».
Ο Κώστας Βόμβολος αφήνει το λόγο να προηγείται.
Με τον καινούριο του ρυθμό κυματίζει λόγο το λόγο στον παφλασμό της «Αμοργού». υπογράφουσα είχε την ιδέα και επιμελείται τώρα όλο τούτο, αλλά συνάμα τρέμει μπροστά σ' αυτόν τον ευλογημένο ποιητή». Ελένη Δημοπούλου Είναι ηθοποιός της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης και σκηνοθέτης.
Η πιο πρόσφατη παρουσία της στη σκηνή ως ηθοποιός έγινε για το έργο «Μόλυ Σουίνι» του Μπράιαν Φρίελ σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη από τον θίασο της Πειραματικής.
Ρούλα Αλαβέρα Γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Έχει εκδώσει 14 ποιητικές συνθέσεις μεταξύ των οποίων «Ακηδία», «Υποθέσεις ενός ξόανου της παρακμής και της Καίτε Κόλλβιτς», «Κρανιοτρύπανο», «Φιλάρχαιες ξεναγήσεις», «Έξι ελληνικά κεντήματα για την Αμαλία Μεγαπάνου», «Εννέα λυγμοί για τον καλό άνθρωπο από λάσπη». κυκλοφορούν δύο συγκεντρωτικοί τόμοι με τη δουλειά της.
Από τους βασικούς συνεργάτες της «Νέας Πορείας», σήμερα συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό ποιητικό περιοδικό «Poeticanet».

Δεν υπάρχουν σχόλια: