Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Τουλάχιστον 40 νεκροί από το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Ιταλία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματισμένη - επιχείρηση απεγκλωβισμού για τον αδερφό της Τουλάχιστον 40 νεκροί από το φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Ιταλία
Στους 40 έχουν φτάσει οι νεκροί, εκ των οποίων πέντε παιδιά, από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νύχτα την κεντρική Ιταλία, την πόλη Λ’ Ακουίλα, στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι και την πρωτεύουσα Ρώμη.
Οι αρχές εκφράζουν φόβους για επιπλέον θύματα στην ιστορική πόλη Λ' Ακουίλα, των 60.000 κατοίκων, ενώ κάτω από τα ερείπια υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι και πολλοί τραυματίες.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Λ’ Ακουίλα, στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι, σε απόσταση 85 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας, ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 04.30 (ώρα Ελλάδας). «Τα θύματα θα είναι πολλά.
Το ίδιο και οι τραυματίες», τόνισε ο Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να μείνουν άστεγοι αφού χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές», τόνισε ο Αγκοστίνο Μιότζο, αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και κάποια άλλα κατέρρευσαν. Χιλιάδες άνθρωποι στη Λ' Ακουίλα βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι.
Οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στους δρόμους από το φόβο μετασεισμών, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική αστυνομία
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Πεσκάρα, η οποία βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με την πρωτεύουσα, στα παράλια της Αδριατικής και σ’ όλη την οροσειρά των Αμπρούτσι. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ, αν και αρχικά τον είχε υπολογίσει 6,7. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ένα τμήμα από την φοιτητική εστία στην οδό ΧΧ Σετέμπρε στην Λ' Ακουϊλα κατέρρευσε, ενώ εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές.
Οι κάτοικοι της πόλης διανυκτέρευσαν στους δρόμους, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Κυριακής, σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή της Ραβένας, στη βόρειο Ιταλία, χωρίς να προκληθούν θύματα, ή ζημιές.
Το επίκεντρο του σεισμού αυτού εντοπίζεται στην περιοχή της Εμίλια - Ρομάνια και είχε μεγάλο εστιακό βάθος 28 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, ιδίως στην γειτονική περιοχή των Μάρκε, πιο νότια στις ακτές της Αδριατικής.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για το ενδεχόμενο αποστολής βοήθειας εφόσον ζητηθεί από την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: