Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου


www.metaixmio.gr/polychoros



ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής εφηβικού-νεανικού βιβλίου
(διάρκεια: 25 ώρες / 10 συναντήσεις)
• Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέας
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 18:30-21:00
• Κόστος: 240 € - Για φοιτητές και ανέργους: 220 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση.
Αναλυτικά: Τι σημαίνει εντέλει «γράφω για εφήβους και νέους» και πόσο αυτό διαφέρει ή όχι από το να γράφω για ένα διαφορετικό αναγνωστικό κοινό;
Θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις ιστορίες που απευθύνονται σε εφήβους και νέους αναγνώστες και τις υπόλοιπες ιστορίες. Τι είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και τις κατατάσσει σε ξεχωριστές κατηγορίες και ποια είναι τα διαφορετικά είδη που συναντάμε στα εφηβικά-νεανικά μυθιστορήματα; Σε τι ποσοστό η όποια ιδιαιτερότητα του αναγνωστικού κοινού είναι βασικός παράγοντας για την επεξεργασία της ιδέας και του τρόπου πραγμάτευσής της; Είναι όλες οι ιδέες κατάλληλες για εφηβικά νεανικά αναγνώσματα;
Προσπαθώντας να διερευνήσουμε και ν’ απαντήσουμε, κατ’ αρχάς, στα παραπάνω ερωτήματα (με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων και με παραδείγματα από συγκεκριμένα βιβλία), θα απαντούμε ταυτόχρονα και σε θεμελιώδη ερωτήματα-ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συγγραφής μιας ιστορίας∙ σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τις τεχνικές της συγγραφής μιας ιστορίας από τη σύλληψη μέχρι και την ολοκλήρωσή της.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στοpolychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης με αφορμή το βιβλίο Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος τηςΛίνας Μουσιώνη
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά 7-9 ετών
Ένας διαφορετικός ζωγράφος μάς ξεναγεί στη μικρή του πινακοθήκη. Ελάτε να βρούμε το κρυμμένο μυστικό του, να παίξουμε με ζωγραφιές και να φτιάξουμε πολύχρωμες ιστορίες.
Καλεσμένος μας θα είναι και ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, ο Γιάννης Γαΐτης,
για να γνωρίσουμε το έργο του και να πειραματιστούμε με τις τεχνικές του.
Τα παράξενα πινέλα του Ασπρόμαυρου σας περιμένουν για πολλά πολύχρωμα παιχνίδια.
Πάρτε μόνο μαζί το κέφι και τη φαντασία σας!
Το εργαστήρι εμψυχώνει η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με αφορμή το βιβλίο της Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην αγορά είναι η αγορά του βιβλίου Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος (λιανική τιμή: 6,57 €), πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Ένα εργαστήρι οκτώ συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη
Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 13 και 27 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 2 και 16 Απριλίου, 14 και 28 Μαΐου 2016
Κόστος: 100 € για κάθε παιδί -85 € για αδέρφια- (και για τις οκτώ συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00
Το εργαστήρι χρησιμοποιεί ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Βασικός του στόχος ωστόσο δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής. Για να γίνει κανείς συγγραφέας άλλωστε πρέπει πριν από όλα να είναι αναγνώστης, ενώ η συγγραφή ως βιωματική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις λογοτεχνικές συμβάσεις και να αγαπήσουν τη γραφή. Σκοπός του δεύτερου αυτού εργαστηρίου είναι να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στη σύνθεση ολοκληρωμένων κειμένων έχοντας όμως συγκεκριμένους περιορισμούς και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Θα βρείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.



ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η διδακτική αξιοποίηση στην τάξη του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας. Μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η συγγραφέας-σταθμός για την παιδική και νεανική λογοτεχνία Άλκη Ζέη.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου και μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, αφού αφορά μια πολύ σημαντική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί αρκετά τόσο σε σχολικά εγχειρίδια όσο και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να συζητηθούν στην τάξη τα επιμέρους αξιακά ζητήματα που διατρέχουν το σύνολο του κειμένου: αναζήτηση ταυτότητας, διαφορετικότητα, εκφοβισμός, ενηλικίωση, φιλία, συνέχιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέπειες του πολέμου. Τέλος, πρόκειται για ένα κείμενο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας που θα συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο μιας καταξιωμένης συγγραφέα.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα συζητήσουν τον τρόπο ολοκληρωμένης διδακτικής προσέγγισης ενός έργου με πολυδιάστατη παιδαγωγική σημασία, ενώ θα εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί μέσα στην τάξη και να συμβάλει στη διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων.
Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.
Εισηγητές:
Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών
Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος
Συντονίζει η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά.
Παρεμβαίνει και σχολιάζει η συγγραφέας του βιβλίου Αγγελική Δαρλάση.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα(λιανική τιμή: 11,00 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκπαιδευτική Ρομποτική με WeDo σε συνεργασία με το STEM Education (Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών)
Για παιδιά από 7 ετών
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, 11 με 12 το πρωί
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving). Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες 2-3 μελών και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects,
• ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου,
• κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της Φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κ.λπ.,
• μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μια γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 7 ετών),
• αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.
Το εργαστήρι διαρκεί 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 παιδιά.
Κόστος εργαστηρίου: 11 € για κάθε παιδί
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Μιμή η Νευρική δεν έχει νεύρα της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Η Μιμή είναι νευρική. Χάνει την ψυχραιμία της και... ουφ! κάνει τη ζωή της δύσκολη. Κι όχι μόνο τη δική της! Ίσως κάποιοι, κάποιοι σαν εμάς που είμαστε ειδικοί -ειδικοί στο να λύνουμε προβλήματα- μπορούμε να τη βοηθήσουμε, αν πρώτα την καταλάβουμε.
Ραντεβού στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Θα είναι και η Μιμή εκεί. Μην το ξεχάσετε. Είναι σοβαρό!
Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος θα διερευνήσουμε τις αιτίες, αλλά και τη διαχείριση του συναισθήματος του θυμού.
Εμψυχώνει η θεατροπαιδαγωγός Ιουλία Πύρρου.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: