Eάν η εισήγηση αυτή γίνει δεκτή, το επίμαχο θέμα θα οδηγηθεί για αμετάκλητη κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω αντίθετων αποφάσεων των δύο ανωτάτων δικαστηρίων Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου).
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει, στις αρχές του έτους, αντισυνταγματικό το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης, ως στερητικό της ελευθερίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σανιδάς, τασσόμενος, κατά τη χθεσινή του εισήγηση, υπέρ της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, ανέφερε ότι «είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την ελληνική νομοθεσία».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η προσωποκράτηση, που προβλέπεται μέχρι ενός έτους για χρέη προς το Δημόσιο, «δικαιολογείται από την επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης ιδιαιτέρως σοβαρού δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, εκείνου δηλαδή της είσπραξης και μάλιστα εγκαίρως των δημόσιων εσόδων».
Στο σκεπτικό της εισήγησης του κ. Σανιδά, υπογραμμίζονται και τα εξής:
«Η αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων, που διαχρονικά συνιστά μείζον και κρίσιμο πρόβλημα της χώρας, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, την ικανοποίηση των αναγκών γενικά του κράτους και της κοινωνίας, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πώς είναι δυνατόν να αξιώνουν τα μέλη του κοινωνικού συνόλου να μην προσωποκρατούνται για χρέη προς το Δημόσιο ή για μη εκπλήρωση αντίστοιχων υποχρεώσεών τους προς τα μέλη του κοινωνικού συνόλου ατομικώς, επειδή δήθεν αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού και προστασίας των ως άνω ανθρωπίνων αξιών, όταν τα ίδια άτομα χωρίς εμφανή περιουσιακά στοιχεία κατοικούν σε πολυτελείς επαύλεις, κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα και γενικά διάγουν βίο πολυτελή και με τον τρόπο αυτό εκδηλώνουν έλλειψη σεβασμού και αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο και τα συναπαρτίζοντα αυτό πρόσωπα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου