Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο -Απειλούνται χωριά
(ΑΠΟ http://www.naftemporiki.gr)
Άμεσο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι ορεινών χωριών στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου από τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη.
Οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι, ενώ στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια και απειλούνται και άλλα.

Ανεξέλεγκτη, σε πολλά μέτωπα, μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά απειλεί χωριά ορεινά στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, ενώ οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι.
Στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια και απειλούνται και άλλα.
Επίσης, έγινε γνωστό πως οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το χωριό Κελλάκι της Λεμεσού, αλλά οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Από τη φωτιά διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο τέσσερις πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους.
Τους απεγκλώβισε ο ίδιος ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου, ενώ και οι τέσσερις φέρουν ελαφρά εγκαύματα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Εθνική Φρουρά και άλλες υπηρεσίες.
Συνολικά επιχειρούν επτά ελικόπτερα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, 96 στελεχωμένα οχήματα του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πυροσβεστικής, των επαρχιακών Διοικήσεων, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας και πολλοί κάτοικοι με εκσκαφείς και γεωργικούς ελκυστήρες.
Από το απόγευμα επιχειρούν και δυο Πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν από την Ελλάδα. Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου δήλωσε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, καθώς η φωτιά ενισχυμένη από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, μαίνεται σε πολλά μέτωπα και σε δύσβατες περιοχή, με το έργο των πτητικών μέσων να δυσχεραίνεται λόγω των πυκνών καπνών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμό της φωτιάς είναι υπεράνθρωπες. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, οι ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς και αναζωπυρώνουν νέες εστίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: