Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ

Η χώρα όλη καίγεται, και βλέπουμε όλοι ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές (όχι όσοι θα έπρεπε αλλά κάτι είναι και αυτοί).

Έχω ξαναγράψει για τον ΘΕΣΜΟ του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ, και μάλιστα έχω δημοσιεύσει και το Προεδρικό Διάταγμα που κατοχυρώνει τον θεσμό αυτό, και δίνει την δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να εντάξει στην δύναμη του εθελοντές.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες υπάγονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Πυροσβεστική υπηρεσία, απ’ όπου αφού περάσουν ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για αντιμετώπιση συμβάντων, εφοδιάζονται με τα ανάλογα υπηρεσιακά έγγραφα (ταυτότητα εθελοντή Πυροσβεστικού Σώματος, ενδεχομένως υπηρεσιακό δίπλωμα οδήγησης, κλπ), ξεκινούν να κάνουν υπηρεσία στους διάφορους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και κλιμάκια.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Δυστυχώς, ο ρόλος του Εθελοντή Πυροσβέστη έχει παρεξηγηθεί από πολλούς, οι οποίοι θέλοντας να τον χρησιμοποιήσουν σαν «δεκανίκι» για μελλοντική τους εισαγωγή στο πυροσβεστικό Σώμα, δεν διστάζουν να γίνουν εθελοντές, αλλοιώνοντας την εικόνα των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εθελοντών πυροσβεστών, εκείνων που δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα μόρια (τα οποία ευτυχώς καταργήθηκαν), ούτε το όποιο προσωπικό όφελος, αλλά τους νοιάζει μόνο η ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον συνάνθρωπο μέσα από τον εθελοντισμό.

Μέσα στον εθελοντισμό γενικότερα, συναντάμε διάφορους συλλόγους, διάφορα Σωματεία, οι οποίοι σε κάποια πυρκαγιά είναι στο πλευρό της Πυροσβεστικής παρέχοντας την όποια βοήθεια μπορούν.

Μπράβο τους, αλλά εδώ όμως έχουμε κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα.

Σε πρόσφατη πυρκαγιά, υπήρξαν εθελοντές οι οποίοι ήθελαν να συνοδευσουν τους πυροσβέστες στο μέτωπο, αλλά δεν τους επιτράπηκε, και πολύ σωστά.

Όσο καλή θέληση και να έχεις πρέπει να «ζυγίσεις» καλά κάποια πράγματα.

Τι εκπαίδευση έχεις για να αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά;

Τι εξοπλισμό;

Τι Ιματισμό;

Πως περιμένεις να σε αφήσει ο όποιος αξιωματικός της πυροσβεστικής να πας στην φωτιά χωρίς να έχεις καμία απολύτως εκπαίδευση;

Περιμένεις δηλαδή να σε στείλει να καείς;

Γιατί να κλείσει το σπίτι του;

Και έχουμε πρόσφατους θανάτους.

Είναι γνωστά τα περιστατικά, και τα τελευταία, αλλά και παλιότερα.

Το ότι κάποιος σύλλογος έχει στη διάθεση του κάποιο πυροσβεστικό όχημα που του παραχωρήθηκε, δεν σημαίνει ότι μπορεί και καλά να πηγαίνει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Είπαμε, δεν είναι μόνο το όχημα.

Είναι και ο προσωπικός εξοπλισμός του καθένα, και τα Μ.Α.Π (Μέσα Ατομικής Προστασίας).

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των εθελοντικών οργανώσεων ΔΕΝ ΕΧΕΙ (με κάποιες εξαιρέσεις).

Ο Εθελοντισμός είναι ΙΕΡΟΣ, και μπράβο στους εθελοντές ΟΛΟΥΣ.

Πρέπει όμως κάπου να τηρείται και κάποιο μέτρο.

Για ακόμα μια φορά, καλώ όλους να γίνουν εθελοντές πυροσβέστες.

Και απευθύνομαι σε όλους τους «καχύποπτους» λέγοντας τούτο.

Μην κρίνετε στραβά τους εθελοντές εξαιτίας ορισμένων γελοίων που μπρος σε προσωπικά οφέλη εκθέτουν τους συναδέλφους τους, και την Πυροσβεστική.

Ο εθελοντισμός στη χώρα μας, είναι ακόμα πολύ πίσω, αλλά φαίνεται κάποιο φως στο Τούνελ.

Αυτό λέει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: