Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Αστυνομίας»  
«Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, δυναμικής, μα πάνω απ’ όλα δημοκρατικής Αστυνομίας»    
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στον εορτασμό της ημέρας της Αστυνομίας, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου, αποτίοντας φόρο τιμής στην μακρόχρονη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία μας.
Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα σε όλους καλή δύναμη και υγεία, σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος, σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πολιτικό και ένστολο προσωπικό.   
Ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης που επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και αλληλεπιδρά στο εσωτερικό κάθε εθνότητας και κάθε κοινωνίας ξεχωριστά.  
Οι καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ΄ ότι δημιούργησαν νέες προοπτικές συνέβαλαν στην καθιέρωση ενός ευρύτερου κλίματος ανασφάλειας. 
Η επέκταση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, ο διευρυνόμενος αποκλεισμός πολλών κοινωνικών στρωμάτων, η ραγδαία ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών και η ολοένα αυξανόμενη ροή πληροφοριών, ναι μεν βοήθησαν στο να αναπτυχθούν νέες δυναμικές, στην οικονομία, τις επιστήμες και τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά επέφεραν ριζικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Ανακατατάξεις που όμως οι κοινωνίες δεν πρόλαβαν και δεν προλαβαίνουν να αφομοιώσουν και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας.  
Ζούμε σε μια εποχή αλματώδους τεχνολογικής προόδου, όπου τα όρια του μέχρι πρότινος εφικτού διευρύνονται απεριόριστα αλλά επηρεάζουν καθοριστικά την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών.
Για παράδειγμα η ανεξέλεγκτη ροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, γιατί προκαλούν τεράστιες αγωνίες στον μέσο πολίτη.  
Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι κοινωνικές ανακατατάξεις θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη, θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική συμβίωση, θέτουν σε δοκιμασία την προστασία των εννόμων αγαθών και τα συνταγματικά δικαιώματα.  
Ζούμε σε μια εποχή έντασης των διεθνών μεταναστευτικών κινημάτων.
Από τη μια πλευρά οι μετακινούμενοι πληθυσμοί δημιουργούν ευκαιρίες οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης στις χώρες υποδοχής, αλλά από την άλλη, πυροδοτούν αμυντικές, ξενοφοβικές αντιδράσεις στην κοινωνία μας.
Ζούμε σε μια εποχή εμφάνισης νέων μορφών εγκληματικότητας.  
Η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και, γενικότερα, του διασυνοριακού εγκλήματος, διευρύνει τον αντίκτυπο της εγκληματικότητας στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη, καλλιεργώντας αναπόφευκτα, περαιτέρω αισθήματα ανασφάλειας στον πολίτη και την κοινωνία.
Ζούμε, τέλος, σε μια εποχή ραγδαίας ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών.  
Μια εποχή, όπου η διεκδίκηση έννομων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων παίρνει συχνά μορφή συγκρουσιακή. 
Και επί πλέον, εδώ στην πατρίδα μας στην Ελλάδα ζούμε, σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία, σε ένα καθημερινό σκληρό αγώνα για να βγει η χώρα από την ύφεση και τα μεγάλα αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα.
Μέσα σε αυτό το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, για κάθε Έλληνα πολίτη είναι ζωτικής σημασίας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της Ασφάλειας και της Δημοκρατίας.
Η προάσπιση της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ασφάλειας είναι τεράστια αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. Πρωτίστως όλων των εκπροσώπων των πολιτών, όλων των εκπροσώπων του Πολιτικού κόσμου αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας.  
Όμως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία ποιος είναι ο ρόλος που οφείλει να παίξει η Ελληνική Αστυνομία; Και πώς θα δρα μέσα σε ένα σύγχρονο πλέγμα αξιών;
Εντός του πλαισίου, που οφείλει να λειτουργεί όπως ορίζεται στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Έναντι δηλαδή, των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διακυβευμάτων, που απορρέουν τόσο από το εθνικό όσο και από το ευρωπαϊκό και το διεθνές πλαίσιο μέσω του οποίου κινείται η χώρα μας και διαμορφώνεται η έννοια της νομιμότητας;
Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να είναι σύνθετος, πολύπλευρος και ενταγμένος σε μια δυναμική εξέλιξης, διαρκούς εξέλιξης.  
Ο ρόλος της θα πρέπει να αναδεικνύει την Αστυνομία ως φύλακα της έννομης τάξης και ως θεματοφύλακα ολόκληρου του πλαισίου της συνολικής ασφάλειας της χώρας.  
Να την αναδεικνύει ρυθμιστή της εκάστοτε δηλαδή ιδεώδους ισορροπίας κοινωνικών αγαθών και αξιών σε μια ευνομούμενη πολιτεία. 
Είναι βέβαιο, ότι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να υπερβαίνει το πρώτο, ιδιαίτερα απαιτητικό, στάδιο της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ώστε να επιδιώκει την επίτευξη του δεύτερου, θα έλεγα του απώτερου στόχου που είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία της κοινωνικής ειρήνης.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές για τη χώρα συγκυρίες, να αναλάβει μια διπλή αποστολή.
Αφενός, να συνεχίσει να προστατεύει χωρίς διακρίσεις τη ζωή και τις περιουσίες όλων των κατοίκων της χώρας, διασφαλίζοντας την τήρηση της έννομης τάξης.  
Αφετέρου, να συνεχίσει να εγγυάται έμπρακτα την ασφάλεια όλων των κατοίκων της χώρας.
Την ασφάλεια με τη συνταγματική έννοια του όρου, δηλαδή, ως προστασία των ιδιωτών ακόμη και από την κρατική αυθαιρεσία.
Προασπίζοντας και συμβάλλοντας ενεργά στην προώθηση της κοινωνικής ειρήνης, μέσα όμως από την απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.
Σε κάθε ευκαιρία, καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι τηρούμε το Σύνταγμα, ότι τηρούμε τους νόμους, έτσι ώστε να υπηρετούμε τον πολίτη.
Καθώς είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους που ορίζουν με σαφήνεια το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια.
Την ασφάλεια της ζωής του αλλά και της οικονομικής του δραστηριότητας. Τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής του.
Μόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που εγγυάται τη ζωή και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία.
Μόνο μέσα από τη δημιουργία ασφαλούς και δημοκρατικού περιβάλλοντος, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας.
H επιτυχία αυτής της σύνθετης αποστολής εξαρτάται, βέβαια, από μια σειρά προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις είναι, πρώτα από όλα, οργανωτικού χαρακτήρα.
Ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, που παραμένει, θέλω να το επισημάνω αυτό, μια από τις προτεραιότητές μας και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης θα πρέπει να καλύψει πολλά επίπεδα.
Περνώντας από τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και στην ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να εκφραστεί μέσα από τη χάραξη νέων στρατηγικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Για την επιτυχή χάραξη αυτών των νέων πολιτικών δράσης, η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει φυσικά να βασιστεί στην πολύτιμη πείρα της αλλά και στην τεχνογνωσία της.
Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να επιχειρήσει ένα διπλό άνοιγμα.
Ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, διατηρώντας τις ισχύουσες διεθνείς συνεργασίες και εμπλουτίζοντάς τες με άλλες.
Ούτως ώστε, να επωφεληθεί από τη διεθνή τεχνογνωσία σε θέματα χειρισμού των νέων μορφών εγκληματικότητας αλλά και της ήπιας αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς και νεανικής βίας.
Συγχρόνως, θα πρέπει να επιτύχει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.
Σε επιτελικό επίπεδο, η προσέγγιση με τους πολίτες συνεπάγεται την χάραξη πολιτικών πρωτογενούς πρόληψης του εγκλήματος, με τη συνεπακόλουθη συνεργασία με διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες θα πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα συμπεριφοράς τόσο στις καθημερινές επαφές μαζί τους όσο και στη διαχείριση των εκάστοτε συγκρουσιακών καταστάσεων.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι όλοι είμαστε άνθρωποι.
Και εμείς από τις πολιτικές θέσεις και εσείς στις ένστολες υπηρεσίες αλλά και εκείνοι που παραβιάζουν το νόμο.
Είναι γεγονός, ότι το έργο της Αστυνομίας είναι εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο στις σημερινές συγκυρίες που τα φαινόμενα βίας, καθημερινά διογκώνονται.
Αλλά έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας μας, έτσι επιτάσσουν οι νόμοι, έτσι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, η Ελληνική Αστυνομία έχει τη βασανιστική υποχρέωση να επιχειρεί ακούραστα να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση της έννομης τάξης, του Συντάγματος, της Ποινικής Δικονομίας και το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην προσπάθεια, όμως να καταπολεμήσουμε το έγκλημα και τα φαινόμενα βίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
Καταπολέμηση λοιπόν, του εγκλήματος, σεβασμός του πολίτη.
Η πρώτη προτεραιότητα, είναι ο πολίτης και η εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας.
Είναι ελπιδοφόρο στις μέρες μας, ότι η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει αποτελέσματα, τόσο στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας, όσο και στην αλλαγή αντίληψης των πολιτών έναντι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις της Ηγεσίας του Σώματος και της Κυβέρνησης, είναι το αποτέλεσμα αυτό που μετράει, είναι αυτό το αποτέλεσμα που καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών, είναι αυτό το αποτέλεσμα το οποίο τελικά προσδιορίζει την κρίση του πολίτη προς την Ελληνική Αστυνομία.
Προηγουμένως ο Αρχηγός, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιτεύγματα που πράγματι έδωσαν στον πολίτη μια νέα εικόνα για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια.
Όμως, επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο. Η έννοια της ασφάλειας δεν στοιχειοθετείται μόνο από την πολιτική εξουσία και τις ένστολες Υπηρεσίες αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, εάν και οι ίδιοι οι πολίτες δεν πιστέψουν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία, αν δεν συμβάλουν και οι ίδιοι στην ισονομία και στην ισοπολιτεία, η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εφικτός στόχος για κανένα.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, δυναμικής, μα πάνω απ’ όλα δημοκρατικής Αστυνομίας.
Έχω επίγνωση ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος.
Όμως, αν σας ζητάω πολλά εκ μέρους της Κυβέρνησης, είναι γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μπορείτε να προσφέρετε πολλά.
Όπως άλλωστε πράττετε μέχρι σήμερα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης.
Η Κυβέρνηση βασίζεται σε εσάς και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να υπολογίζετε στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για ένα καλύτερο αύριο όσον αφορά την προσωπική και την επαγγελματική πορεία σας, το δρόμο τον οποίο έχετε επιλέξει μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η οικονομική συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Δίνουμε αγώνα και θα το ξεπεράσουμε και με τον αγώνα σιγά σιγά και σταδιακά τα πάντα θα γίνονται, έτσι ώστε να λειτουργήσει το Σώμα ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά και των οικογενειών σας. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι, με τη θερμή συνεργασία σας, με την εμπιστοσύνη την οποία περιβάλλετε την εργασία σας και με την πολιτική υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας, αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν.  
Θα πετύχουμε. Εξάλλου είναι υποχρέωσή μας προς την Πατρίδα και την κοινωνία.  
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: