Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Άλλο το Λύκειο άλλο τα ΤΕΙ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τα πάνω κάτω στο εξεταστικό ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Τα πάνω κάτω στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα φέρει η νέα αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ο διάλογος για την οποία αρχίζει τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
O κ. Ευρ. Στυλιανίδης, μιλώντας προχθές σε ημερίδα του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα την έναρξη του διαλόγου για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, με στόχο την αποσύνδεση του λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με ταυτόχρονο «ξαναγράψιμο» των διδακτικών βιβλίων του λυκείου.
«Η αποσύνδεση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ οπωσδήποτε συνδέεται και με την αναμόρφωση του περιεχομένου της διδακτέας ύλης», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο υπουργός, ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα, όμως οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν έπειτα από τουλάχιστον 3 χρόνια ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι μαθητές.
Τα σενάρια που θα συζητηθούν για το νέο εξεταστικό σύστημα είναι κυρίως τρία. Δεν έχουν πάντως συζητηθεί ακόμα καίρια ζητήματα, όπως το πόσες φορές θα δίνουν εξετάσεις οι υποψήφιοι, αν ο βαθμός του λυκείου θα παίζει ρόλο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, πώς θα γίνονται οι εξετάσεις στην περίπτωση προπαρασκευαστικού έτους και αν θα έχουν όλοι δικαίωμα εγγραφής σε αυτό.
Την τελευταία εκδοχή (προπαρασκευαστικό έτος) έχει προτείνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κ. Θ. Βερέμης, όμως υπάρχουν αντιδράσεις των εκπαιδευτικών καθώς αυτό το έτος θα πρέπει προηγουμένως να κοπεί από κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Η επιλογή σχολών
Το πιθανότερο σενάριο πάντως οδηγεί σε περιορισμό της δυνατότητας των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές σχολές όπως σήμερα, καθώς θα διαγωνίζονται πλέον μόνο σε μαθήματα ομοειδών γνωστικών αντικειμένων.
Θα επιλέγουν να εξετασθούν, για παράδειγμα, στον ιατρικό κύκλο, τον πολυτεχνικό, τον νομικό ή άλλον.
Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιλογές των υποψηφίων θα μειωθούν, καθώς σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Την ευθύνη των εξετάσεων θα διατηρήσει πιθανότατα το υπουργείο Παιδείας ώστε να εγγυάται το αδιάβλητο.
Τεστ αυτογνωσίας για επαγγελματικό προσανατολισμό
ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ, ώστε να ανακαλύπτουν οι μαθητές τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους προτού επιλέξουν τριτοβάθμιες σπουδές, και αναμόρφωση του επαγγελματικού προσανατολισμού με μαθήματα από τους «πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας» μέσα στα σχολεία, είναι οι δύο προτάσεις του κ. Στυλιανίδη παράλληλα με την αποδέσμευση του λυκείου από τις εξετάσεις.
Το υπουργείο Παιδείας, είπε, θα δώσει βαρύτητα σε δύο σημεία: όλα τα παιδιά να υποβάλλονται σε τεστ αυτογνωσίας κατά τη διάρκεια του λυκείου ώστε να μπορούν να συνδυάσουν το «μπορώ» με το «θέλω», και στην πλήρη αναμόρφωση του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε «ο νέος να γνωρίζει ότι επιλέγοντας αυτή την κατεύθυνση ή αυτή την ειδικότητα, ότι συμπληρώνοντας το συγκεκριμένο Μηχανογραφικό Δελτίο με αυτή τη σχολή ή τη σχολή ΤΕΙ, οδηγείται σε αυτές τις πραγματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, και μετά να αποφασίζει εάν θα επιλέξει ή όχι αυτό τον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: