Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Στο Καρφί Σάββατο 17 Απριλίου 2010

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 462 ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Το σημείωμα του "Κ" Φίλοι και συμφέροντα Όσα δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια της ανέμελης ζωής με δανεικά ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να τα κάνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!
Του έλαχε ένα τιτάνιο έργο, κι από τον ίδιο και την κυβέρνησή του εξαρτάται να μη γίνει σισύφειο.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποτέλεσαν μονόδρομο που οδηγεί την υπερχρεωμένη χώρα μας στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έστω και υπό την ευρωπαϊκή «προστασία». Αποδεικνύεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κυριολεκτούσε όταν έλεγε ότι περιορίζεται η εθνική μας κυριαρχία.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους με τους οποίους θα δανειστεί από το ΔΝΤ, δηλαδή το ποσόν και την πολιτική που θα χρειαστεί για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα άνωθεν κελεύσματα.
Για να φτάσουμε εδώ, περάσαμε από τρεις σταθμούς. Το Φεβρουάριο η Ελλάδα «πήρε» μια δήλωση πολιτικής υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μετά από ένα στιγμιαίο δισταγμό, που εκδηλώθηκε με προσωρινή πτώση των επιτοκίων δανεισμού, οι αγορές έδειξαν τη δυσπιστία τους. Η δήλωση δεν είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σελ.2 Διώκονται τρεις γιατροί ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ Λίγο μετά τη συμπλήρωση των τριμήνων από τον άδικο θάνατό του, ο Νίκος Κακαουνάκης «δικαιώθηκε».
Οι δύο θεράποντες (σ.σ. τραγική ειρωνεία ο όρος…) γιατροί του και ένας συνάδελφός τους, που ενεπλάκη στην υπόθεση χωρίς να συμμετάσχει στη νοσηλεία, αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Θεοδώρα Μπότσα μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα αίτια του θανάτου του εκδότη μας.
Συγκεκριμένα οι χειρουργοί του «Ευαγγελισμού» Σωτήρης Στυλογιάννης και Σωτήρης Πρίγκουρης αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ ο δεύτερος και ο Λάζαρος Ιωσηφίδης αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Διευκρινίζεται ότι τα αδικήματα είναι πλημμελήματα και σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές που τυχόν θα επιβληθούν μετατρέπονται σε χρηματικές. Εκτός της ποινικής δίωξης όμως οι γιατροί αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν στα αστικά δικαστήρια από τους συγγενείς του εκλιπόντος που είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και θα εγείρουν αγωγή κατά των διωκομένων. . Σελ. 11 Τάσεις φυγής Πανικός επικρατεί στη Ρηγίλλης από το μπάχαλο και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν μετατρέψει την πορεία προς το Συνέδριο σε... φυλλορρόημα των πρωτοκλασάτων στελεχών. Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από προσυνέδριο σε προσυνέδριο η Ρηγίλλης πότε απειλεί με διαγραφή κάποιους και πότε τους παρακαλάει να μην κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα! Πολλοί θεωρούν ότι μέχρι το Συνέδριο του Ιουνίου οι τάσεις φυγής και παραίτησης θα είναι τόσο μεγάλες που θα έχουμε μπροστά όχι μια… «νέα Νέα Δημοκρατία», όπως συνηθίζει να την αποκαλεί ο Α. Σαμαράς, αλλά μια άλλη «μικρότερη Ν.Δ.» μακριά από το στόχο της διεκδίκησης της εξουσίας.
Το μεγαλύτερο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η απόφασή της να μην παρευρεθεί στην Κ.Ε. της περασμένης Κυριακής και να μποϊκοτάρει τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει ο Α. Σαμαράς, έφερε τη Ρηγίλλης και τον πρόεδρό της κοντά στην απόφαση της διαγραφής της. Σελ. 12 Έτοιμη να ανοίξει δικό της μαγαζί Την αποχώρησή της από τη… νέα Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη, πιθανότατα ακόμη και πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριο. «Η Ψηλή έχει αποφασίσει να φτιάξει το δικό της μαγαζί», αναφέρουν όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. Αν και δεν έχει ακόμη χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική, όλες οι κινήσεις της, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, οδηγούν ακριβώς σ’ αυτό το συμπέρασμα. Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει να βλέπει κόσμο για τα πρώτα σχέδια επί χάρτου.
Η Ντόρα κάνει λογαριασμούς ακόμη και για τους βουλευτές που θα την ακολουθήσουν στην «αποστασία». Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα ξεπεράσουν τους 15. Όμως, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: «Δεν πρόκειται να πάνε μαζί της πάνω από πέντε». Σελ. 13 Υπάρχει βαθμολόγιο, ετοιμάζεται το ποινολόγιο «Βαθμούς» για τις επιδόσεις του χειμερινού εξαμήνου βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς.
Οι «αριστούχοι» φαίνεται ότι περνούν άνετα την τάξη και έχουν καλές πιθανότητες πρόκρισης σε περίπτωση ανασχηματισμού, ενώ κάποιοι φαίνεται να μένουν μετεξεταστέοι και χρειάζεται εντατική προσπάθεια για να προβιβαστούν.
Η «καυτή» αξιολόγηση των υπουργών έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και μελετάται με προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα, αν κρίνει ότι αυτό απαιτεί η εκτέλεση του προγράμματος σταθερότητας… . Σελ. 14 και Σελ. 15 Τελική εκκαθάριση, κάθε ώρα και μία σύλληψη Στο στάδιο της «τελικής εκκαθάρισης» φαίνεται πως έχει μπει η Αντιτρομοκρατική μετά και τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Γουρνά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σε σπίτι στην Κυψέλη.
Στην ΕΛΑΣ υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία για τουλάχιστον 12 άτομα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει, από τον έλεγχο που γίνεται σε κινητά τηλέφωνα και τους σκληρούς δίσκους και CD ROM.
Οι εξελίξεις τρέχουν και κάθε λεπτό προκύπτουν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Πιθανότατα, όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, να έχουν γίνει γνωστές πολλές κι ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος, τις οποίες λόγω χρόνου δεν προλάβαμε. Πάντως, παρά τα στενά περιθώρια της έκδοσης, προσπαθήσαμε να μη στερήσουμε από τους αναγνώστες την πληρότητα του ρεπορτάζ. Σελ. 50 και Σελ. 51 στο Πέταλο Για κάθε μεγάλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, έρχεται στην επιφάνεια η διάλυση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας… Η υπόθεση της τρομοκρατίας ήταν η νέα αφορμή για να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια… Η αρχή έγινε με δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σταματήσει να παρακολουθεί τον Νίκο Μαζιώτη επί δύο χρόνια, με εντολή του Παυλόπουλου!
Ο Προκόπης Παυλόπουλος άρχισε τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας σε εφημερίδες και ραδιόφωνα, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας, γιατί ξέρει ότι την πραγματικότητα γνωρίζουν και αρκετοί αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναπληρωτής του Παυλόπουλου σε θέματα Δημόσιας Τάξης, είπε ότι, όσο ήταν αυτός στη θέση του, η Αντιτρομοκρατική δεν σταμάτησε ποτέ. Σελ. 63 στο Πέταλο O δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Κακαουνάκη, Ναούμ Τζίφρας, είπε μια πικρή αλήθεια που μας βρίσκει σύμφωνους: «Η θλίψη για το χαμό του Νίκου Κακαουνάκη δεν ισοσταθμίζεται με την τρόπο τινά μικρή δικαίωση που συνιστά η άσκηση δίωξης σε βάρος υπεύθυνων γιατρών». Το είχαν πει από την αρχή και οι οικείοι του. Καμία δίωξη, καμία καταδίκη (αν και όταν υπάρξει) δεν θα φέρει πίσω τον εκδότη μας. Όμως αποτελεί μια μικρή παρηγοριά για όλους εμάς, που ερευνήσαμε δημοσιογραφικά τις αιτίες του άδικου θανάτου του, να διαπιστώνουμε ότι μερικά ιατρικά λάθη, παραλείψεις, λανθασμένες εκτιμήσεις ή αστοχίες δεν τα σκεπάζει η γη. Η δίωξη των γιατρών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της υπόθεσης, διαψεύδει όσους πίστευαν (όχι χωρίς στοιχεία…) ότι και σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει κουκούλωμα και εκθέτει όσους βιάστηκαν να εκδώσουν απαλλακτικές αποφάσεις κατηγορώντας τα ΜΜΕ για τηλεδίκες. Πλήρες ρεπορτάζ στη σελίδα 11. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: