Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ» Ο ΛΟΓΟΣ

Τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια διάφορων εκδηλώσεων για το «περιβάλλον» λέγονται διάφορα και για τον «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ».
Τον Εθελοντισμό που στην χώρα μας είναι ακόμα σε «εμβρυακή» μορφή.
Εκτός αυτού ο Όρος εθελοντής είναι πολύ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟΣ από πολλούς, σε σημείο που στην καλύτερη περίπτωση, όταν λες σε κάποιον ότι είμαι ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ να σε ρωτά «ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ»!!
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει παρατηρηθεί η παρουσία πολλών εθελοντικών σωματείων, τα οποία απολαμβάνουν και τις διάφορες «ενισχύσεις» (για να το πω «σικάτα») της πολιτείας αλλά και διαφόρων «χορηγών», και έχουν προσφορά στην κοινωνία!
Κάποια άλλα εθελοντικά σωματεία – οργανώσεις, είναι …. «αόρατα».
Παρόλα αυτά όμως, παίρνουν ΚΑΙ αυτά τις…. «ενισχύσεις».
Μέσα σε όλους τους εθελοντές, είναι κάποιοι που ΟΥΤΕ «ενισχύσεις» παίρνουν (πλην κάποιων μικρών εξαιρέσεων τώρα τελευταία) αλλά ούτε και έχουν καλά καλά ρούχα, εξοπλισμό, και όλα όσα χρειάζονται για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.
Αυτοί οι «κάποιοι» δεν είναι άλλοι από τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι εθελοντές που αν ηταν σε ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ, δεν θα ΖΗΤΙΑΝΕΥΑΝ για να πάρουν όλα εκείνα ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ.
Ρούχα, μπότες, Μέσα Ατομικής Προστασίας, κλπ.
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, βάζουν το χέρι στην τσέπη και αγοράζουν τον εξοπλισμό τους.
Οι υπόλοιποι, είτε φορούν ότι ναναι, είτε «περιμένουν» πότε θα ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ οι «αρμόδιοι» για να τους προμηθεύσουν όλα εκείνα που πρέπει να έχουν.
Αυτή η μικρή εισαγωγή, για να μάθει ο κόσμος για τους Εθελοντές Πυροσβέστες, και για να μην ξεχνούν οι Εθελοντές Πυροσβέστες την κοροϊδία, και το ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ (αλλά ποιος έχασε την ντροπή).
Πάμε τώρα στο ΚΥΡΙΩΣ θέμα.
Διάβασα στο fireman.gr ένα άρθρο που μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, αλλά και διάφορα συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο της ΟΡΓΗΣ.
Θα σταθώ σε ένα σημείο της ομιλίας του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 13 Ιουνίου.
Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός!
«Όπως γνωρίζετε, το πρώτο νομοθέτημα περί εθελοντισμού, που εισήχθη στη Βουλή, ήταν του Πυροσβεστικού Σώματος, ο νόμος 1951/91, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Σήμερα, στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος υπηρετούν 2.500 εθελοντές, οι οποίοι αναμφίβολα έχουν αποφασιστική συμβολή στην πυροπροστασία της χώρας.
Ο θεσμός είναι πλέον δοκιμασμένος και έχοντας μια εμπειρία 17 χρόνων, προχωρούμε στη βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, αλλά και να δοθούν επιπλέον κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή».
Πολύ σωστά αρχηγέ μου.
Οι ΠΡΩΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ «ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ» του Προεδρικού Διατάγματος είναι οι Εθελοντές Πυροσβέστες για τους οποίους τόσο εσείς, όσο και πολλοί ακόμα «καμαρώνετε»…..
Και είναι τόσο πολύ το «καμάρι» σας, που δεν γνωρίζετε ΠΟΣΟΥΣ εθελοντές έχει αυτή τη στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σας κάναμε να ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ΟΛΟΥΣ, αξιωματικούς και Πολιτικούς, που φροντίζετε με ΚΑΘΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ να μας ΔΙΑΛΥΕΤΕ.
Είστε ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τους Εθελοντές σας, που τους έχετε σαν τα γυφτακια στην ζητιανιά.
Έχετε τόσο πολύ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ τον ΘΕΣΜΟ, που κάνετε οι περισσότεροι από εσάς ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να τον καταστρέψετε.
Εκτιμάτε πολλοί από εσάς τόσο πολύ τους Εθελοντές Πυροσβέστες και την ΠΡΟΣΦΟΡΑ τους που τους φέρεστε σαν σε ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, κάνοντας με αυτού του είδους τη συμπεριφορά σας πολλούς από τους Εθελοντές να λένε επί λέξη ότι «πάνε για υπηρεσία και αισθάνονται σαν μηδενικά».
Πολλοί από ΕΣΑΣ στα πλαίσια ΠΑΝΤΑ της εκτίμησης και της ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ που τρέφουν για τους Εθελοντές, έχουν γίνει οι ΙΔΙΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ και Βασιλικότεροι του Βασιλέως βγάζοντας ΟΤΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ… ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΝ.
Όλα αυτά, και άλλα πολλά συνοδευόμενα ΚΑΙ με διαγραφές Εθελοντών είναι στα πλαίσια της ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ που τρέφετε για τους Εθελοντές, τους οποίους αποφεύγετε ακόμα και να ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ.
Η «εμπειρία» των 17 χρόνων, είναι αυτή που σας κάνει ΟΧΙ να καταβάλλετε προσπάθειες για την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του θεσμού, και για την τόνωση του, αλλά για να τον ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ;
Να συνεχίσω;
Καλύτερα όχι γιατί έχω πάρα πολλά να πω που ΠΟΝΑΝΕ.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης – Αρθρογράφος
Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: