Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Καμένα δάση: λάθος διάγνωση, λάθος θεραπεία

«Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δένδρο βρούμε πρόχειρο, που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος, θυμίζουν παράλογη κωμωδία»
(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Αλλεπάλληλα λάθη κάνουν η Πολιτεία, οι τοπικές αρχές αλλά και οι πολίτες, πληγώνοντας έτσι το δάσος που προσπαθεί να αναγεννηθεί ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic» κ. Νίκος Μάργαρης.
Όπως λέει, κοπάδια βόσκουν πάνω στα καμένα, σκουπίδια έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στο δάσος, ενώ γίνονται αλόγιστες αναδασώσεις.
O Νίκος Μάργαρης αναφέρει τα 10 λάθη στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος και επισημαίνει πως «για να κάνουμε σωστή θεραπεία, χρειάζεται πρώτα να κάνουμε σωστή διάγνωση».
1 Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ζήσουν
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου) ήμουν καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ.
Όπως ήταν φυσικό, είπαμε τις γνωστές κοινοτοπίες για το πόσο αγαπάμε το περιβάλλον, ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από το ηπιαγωγείο και το δημοτικό (με δασκάλους και νηπιαγωγούς που την γνωρίζουν όπως έμαθαν οι Απόστολοι τις ξένες γλώσσες με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος) και άλλα παρόμοια.
Στη συνέχεια, άρχισαν οι συνδέσεις με τα διάφορα σημεία της Ελλάδας ώσπου φθάσαμε στην ανταπόκριση από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.
Εκεί οι αρμόδιοι από μια ραχούλα στο ύπαιθρο- διεκτραγωδούσαν την κατάσταση σε όλους τους τόνους.
Όλοι έφταιγαν, τόσο για την περσινή καταστροφή όσο και για τη σημερινή αναποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών αποκατάστασης, εκτός από τους ίδιους που προστατεύουν το περιβάλλον και αγαπούν τον τόπο τους.
Εκείνη τη στιγμή πίσω τους φάνηκε να βόσκει στα καμένα- κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου- ένα κοπάδι γίδια.
Όταν τόλμησα να τονίσω το γεγονός, άρχισαν να τα μασάνε:
«Πρέπει να ζήσουν και οι κτηνοτρόφοι» ήταν η απάντηση, μολονότι δέχθηκαν ότι αυτό είναι και παράνομο και καταστροφικό.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν τις μεγαλοστομίες και ας αποφασίσουμε ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, μια και από αποκατάσταση άσ΄ τα να πάνε...
2 Κάνοντας τα κορμοφράγματα τσαλαπατούσαν τη φυσική αναγέννηση
Τον χρόνο που πέρασε έκανα πολλά ταξίδια στην Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την Τρίπολη. Ήδη από τον Νοέμβριο- και ενώ σε αρκετά φυτά άρχιζε η αναγέννηση είτε από τις ζωντανές ρίζες τους (κουμαριές, αγριελιές, πουρνάρια, δάφνες και πολλά άλλα) είτε από τα σπέρματά του (πεύκα, λαδανιές κ.λπ.)- οι δασεργάτες τσαλαπατούσαν τα πάντα κόβοντας τους κορμούς και κάνοντας τα λεγόμενα κορμοφράγματα.
3 Οι άλλοι πετάνε σκουπίδια
Από το πρώτο μου ταξίδι στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο, ο δρόμος είχε ξαναγίνει σκουπιδότοπος της κακιάς ώρας.
Τα σκουπίδια είχαν καεί στη φωτιά και όσο προχωρούσε ο χειμώνας, οι Νεοέλληνες- που στη θέα των καμένων περιοχών δακρύζουν- πετούσαν και οτιδήποτε σκουπίδι είχαν στο αυτοκίνητο, από το παράθυρο.
4 Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν ότι θα καταστραφούμε
Ένας χώρος με αρκετούς καιροσκόπους είναι εκείνος των καθηγητών οι οποίοι, εν όψει πιθανής δημοσιότητας και ερευνητικών προγραμμάτων, μας πληροφόρησαν ότι θα γίνουν μεγάλες κατολισθήσεις (όταν είναι γεωλόγοι), θα ρυπανθούν τα νερά των πηγών και της θάλασσας (όταν είναι υδροβιολόγοι), θα αλλάξει το κλίμα (όταν είναι μετεωρολόγοι), θα εξαφανιστούν σπάνια ζώα (όταν είναι ζωολόγοι) ή σπάνια φυτά (όταν είναι βοτανικοί), και πάει λέγοντας.
Ακόμη και πανεπιστήμια δεν άντεξαν και συνεργάστηκαν ακόμη και με ραδιοφωνικούς σταθμούς για να κάνουν «παρατηρητήρια».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: