Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ξεμένουν από 5.500 εποχικούς πυροσβέστες

(ΑΠΟ http://fire.gr/)
Χωρίς πυροσβέστες κινδυνεύει να μείνει η Πυροσβεστική αφού οι εποχικοί υπάλληλοί της που αποτελούν το 30% της δύναμής της απειλούν με λευκή απεργία, καθώς έχουν ξεπεράσει τις προβλεπόμενες ώρες απασχόλησής τους και αν και βρισκόμαστε προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει εγκριθεί το κονδύλιο για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους.
Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει ήδη με επιστολή τους στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη αναφέροντας πως η Υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει χωρίς 5.500 πυροσβέστες από το τέλος της αντιπυρικής περιόδου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Οι εποχικοί έχουμε ένα πλαφόν υπερωριών, το οποίο ανάλογα με το πού υπηρετεί ο καθένας κυμαίνεται από 20 ώρες γι΄ αυτούς που υπηρετούν σε πυροφυλάκια έως 224 ώρες για όσους υπηρετούν σε αερομεταφερόμενα σώματα, όπως είναι οι ΕΜΑΚ.
Σε πολλές όμως υπηρεσίες το πλαφόν αυτό έχει εξαντληθεί και μαζί και η υπομονή μας», προειδοποιεί ο πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών Κώστας Παπαντώνης, ο οποίος απειλεί με λευκή απεργία κατά την περίοδο της ΔΕΘ. Δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο
Όπως καταγγέλλει, οι συνάδελφοί του στην 1η ΕΜΑΚ αλλά και σε πολλούς πυροσβεστικούς σταθμούς δεν γνωρίζουν τι θα πει ωράριο αφού μεταφέρονται συνεχώς από φωτιά σε φωτιά, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει λόγος.
«Γίνεται αλόγιστη χρήση των πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα και τη σωματική εξόντωση των πυροσβεστών αλλά άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα κινδυνεύει να μείνει χωρίς 5.500 πυροσβέστες».
Στο θέμα έχει παρέμβει δύο φορές μέχρι τώρα και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει ελέγξει την Πυροσβεστικές για παραβίαση ωραρίου και έχει ανακαλύψει αρκετές παρατυπίες!
Η απάντηση που πήραν στα αιτήματά τους από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αθ. Κοντοκώστα, τον οποίο καταγγέλλουν για απόπειρα τρομοκράτησής τους, ήταν πως «σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει».
«Όποιος εποχικός υπάλληλος κρίνει ότι δεν ικανοποιείται οικονομικά, εργαζόμενος σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει το δικαίωμα και άλλης, καλύτερης επαγγελματικής ζωής». Χωρίς κράνη και μάσκες
Οι εποχικοί επίσης καταγγέλλουν πως δεν έχουν πάρει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με υποτυπώδη μέσα.
Όπως κατήγγειλαν στον κ. Χηνοφώτη, στη μεγάλη φωτιά της Ρόδου πήγαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες χωρίς κράνη, μάσκες και γυαλιά.
«Ακόμη περιμένουμε γάντια, παγούρια, σακίδια, τζάκετ και κράνη.
Στη φωτιά πηγαίνουμε στην κυριολεξία άοπλοι», λένε οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι καταγγέλλουν και περίπτωση γυναίκας συναδέλφου τους η οποία στάλθηκε στο μέτωπο της φωτιάς στο Ναύπλιο χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση και η οποία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με το αυτοκίνητό της και ακινητοποιήθηκε κοντά στις φλόγες.
Όπως αποκαλύπτουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα δοθεί ακόμη και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, αφού αρκετοί διαγωνισμοί άργησαν να ολοκληρωθούν!». Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: