Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 421 ΣΑΒΒΑΤΟ 4 IOYΛΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ο πρώτος συνωμότης Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τον άλλοτε «καταλληλότερο».
Δεν είναι μόνο ότι σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, δειλός, μοιραίος κι άβουλος αντάμα.
Σ’ αυτό μάς έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια.
Το νεότερο είναι ότι σέρνεται πίσω από εξελίξεις που ο ίδιος δημιουργεί για να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, τα πονηρά σχέδια του βγαίνουν ανάποδα: έρχεται σε δύσκολη θέση ο ίδιος!
Για να μην πάμε πολύ μακριά, θα αναφερθούμε μόνο στα τελευταία γεγονότα.
Όλος ο σχεδιασμός των σοφών κεφαλών του Μαξίμου είχε επικεντρωθεί στον επικοινωνιακό χειρισμό των ευρωεκλογών.
Ελλείψει ιδεών και ελλείψει έργου, ο Καραμανλής έπαιξε τα ρέστα του στο πιο σίγουρο χαρτί: το σκάνδαλο της Siemens. Με μια συντονισμένη προσπάθεια, στην οποία πήραν μέρος πολλοί (μερικοί μάλιστα ως μη όφειλαν), επιχείρησε να στήσει ένα σόου μεταγωγής διωκομένων στον Κορυδαλλό με χειροπέδες σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.
Ένας νεαρός ποντικός πρότεινε να κρεμάσουν στο λαιμό της γάτας ένα κουδούνι, ώστε να την ακούνε όταν έρχεται και να φυλάγονται.
Τον ενθουσιασμό της συνέλευσης για την ευφυή ιδέα ανέκοψε η απορία ενός βετεράνου:
«Και ποιος θα κρεμάσει το κουδούνι στη γάτα;».
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση.
Οι γαλάζιοι «ποντικοί» διαβουλεύονται για να βρουν λύση που θα τους γλιτώσει από τη γάτα-κάλπη, που απειλεί να τους αφανίσει.
Και κάποιοι μεταξύ τους, που δεν είναι νεαροί αλλά μυαλό δεν έβαλαν, προτείνουν εκλογές το Σεπτέμβριο με άλλοθι μια υποκινούμενη και ελεγχόμενη «αποστασία» βουλευτή ή βουλευτών. Ο «καταλληλότερος» θα το παίξει ήρωας, θα καταγγείλει ότι τον έφαγαν τα συμφέροντα, θα παραδώσει τους «προδότες» στη λαϊκή οργή, θα συσπειρώσει τη διαλυόμενη παράταξη και θα αποφύγει την πανωλεθρία. Σελ.10 και Σελ.11 Θέλει εκλογές το Σεπτέμβρη Ακολούθησε η διαγραφή του Τατούλη και νέες βολές από τον Θανάση Γιαννόπουλο και κυρίως από τον Σταύρο Δαϊλάκη.
Ο πρώτος ανασκεύασε, αλλά ο δεύτερος είχε ξεπεράσει τα όρια και διαγράφηκε.
Η δεδηλωμένη κρεμόταν σε μια κλωστή (ο Δαϊλάκης δεν παραχώρησε την έδρα του) κι ο Ρουσόπουλος καθοδηγούσε τα παπαγαλάκια του να δημιουργήσουν κλίμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Καραμανλή.
Ο «απόστρατος στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κατάφερε να αποδείξει πόσο ανίσχυρο είναι το κατηγορητήριο που του χρεώνει ρόλο μεσολαβητή σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ με… καθυστέρηση δύο ετών. Σελ. 14 καί Σελ. 15 Πα-τέρας ασελγούσε στην κόρη του και τη φίλη της Ένα δυνατό ηλεκτροσόκ υπέστησαν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου την περασμένη Τρίτη.
Αναβίωσε μία από τις πιο συγκλονιστικές αλλά ταυτόχρονα και πιο σιχαμερές υποθέσεις των τελευταίων ετών, προκαλώντας οργή, αγανάκτηση και ζάλη.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ένας 46χρονος άνδρας, πρώην ιπτάμενος φροντιστής και παρ’ ολίγον πιλότος.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών για ασέλγεια σε βάρος της κόρης του και μιας ορφανής φίλης της. Δεν χωράνε στο νου και την ψυχή των φυσιολογικών ανθρώπων όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο!
Στην κατάθεση της ορφανής, που έγινε στο σπίτι και όχι στο δικαστήριο, παρουσία του προέδρου και του παιδοψυχιάτρου, ράγισαν οι τοίχοι.
Οι λεπτομέρειες της φρίκης ταρακούνησαν τους δικαστές.
Στην πιο τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, τα δύο κοριτσάκια βίωσαν αμέτρητες φορές το σκληρό μαρτύριο από τον άνθρωπο που ονομάζεται πατέρας.
Οι δύο τελευταίες συλλαβές της λέξης, ίσως αποτελούν τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό: Τέρας! Σελ. 56 καί Σελ. 57 στο πέταλο Ο νέος Καραμανλής δεν ήξερε ότι ο πατέρας του έστησε εταιρεία –μιλάμε για την ΑΚΕΤΕ– και έπαιρνε δουλειές του Δημοσίου.
Αλήθεια, αυτή η εταιρεία πώς εξαφανίστηκε από το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού; Υπάρχει;
Πωλήθηκε;
Διαλύθηκε; Δωρίστηκε;
Θυμάστε που φωνάζαμε στον Παπαντωνίου και στον Χριστοδουλάκη να μας δώσει τα στοιχεία της εταιρείας του Καραμανλή και οι δύο τους καλύπτανε τον Καραμανλή;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΑΝ, λοιπόν, αρκετοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι σημερινοί της Ν.Δ., που μπήκανε με τρύπιο παντελόνι στην πολιτική και τώρα έχουνε τεράστια περιουσία, βίλες, κότερα, επιχειρήσεις, και ζητούν –λέει– να παρθούν μέτρα εναντίον της διαφθοράς. Και δείχνει ο ένας τον άλλο, και κατηγορεί ο ένας τον άλλο και δεν βλέπουν ότι όλοι βράζουνε στο ίδιο καζάνι.
Και κάθεται ο δύσμοιρος κόσμος που υποφέρει και λέει: Καλά, τι ακούμε;
Πού βρισκόμαστε; Ποιους να πιστέψουμε; Ποιους να απορρίψουμε; Ποιος θα μας σώσει;
Ο πρώτος έχει ήδη προαναγγείλει την παραίτησή του.
Λέει διάφορα. Όπως, για παράδειγμα, ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον Καραμανλή.
Σε ό,τι αφορά τον Λαμπρόπουλο, ο άνθρωπος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί. Σε επίπεδο περιφέρειας πολλά παράπονα διατυπώνει ο βουλευτής Δράμας Σταύρος Δαϊλάκης, ο οποίος είδε το συνυποψήφιό του Μαργαρίτη Τζίμα να αναλαμβάνει (απευθείας) υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
O βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, που ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα, πιστεύει ότι δικαιούνταν να αξιοποιηθεί. Στους δυσαρεστημένους ανήκει ο επί σειρά ετών βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αδρακτάς, που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά είδε το πολύ νεότερό του Γιώργο Κοντογιάννη να παίρνει θέση υφυπουργού.
Το αυτό ισχύει και για το βουλευτή Ημαθίας Μιχάλη Χαλκίδη, που είχε απειλήσει με παραίτηση… Σελ. 63 στο πέταλο Σκεφτήκαμε αρκετά για το αν θα πρέπει να γράψουμε αυτό το κομμάτι για την ελεγχόμενη αποστασία.
Ξέρουμε τους κινδύνους.
Ξέρουμε ότι μπορεί να προσβάλουμε ανθρώπους. Ξέρουμε ότι μπορεί να κατηγορηθούμε ότι παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των κομμάτων.
Ότι προωθούμε, ότι αβαντάρουμε τους επίδοξους Εφιάλτες.
Τους αποστάτες. Δεν είναι αυτό στις προθέσεις μας. Σκοπός μας είναι να μάθει ο κόσμος τι γίνεται.
Τι σχεδιάζουν οι πολιτικοί πίσω από τις πλάτες του κόσμου. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει, ούτε θέλουμε να επαληθευτούμε. Και επαναλαμβάνουμε:
Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στους αναγνώστες μας τροφή, να μπορούν να ερμηνεύσουν, να αναλύουν τα πολιτικά φαινόμενα. Σελ. 64

Δεν υπάρχουν σχόλια: