Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα εγκαίνια του Κέντρου Επαφής στον Προμαχώνα Σερρών «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Προμαχώνα, στο Κέντρο Επαφής για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, αλλά ταυτόχρονα Κέντρο Επαφής και Διέλευσης του Ελληνικού και Βουλγαρικού λαού, που έχουν μακρά ιστορική επαφή. Καλωσορίζω το συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Τσβετάνοφ. Ελπίζουμε ότι με τη σημερινή προσπάθεια, θέτουμε συνεχώς περαιτέρω ισχυρότερα θεμέλια για την ελληνοβουλγαρική συνεργασία και στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και στην προσπάθεια που κάνουμε οι δύο χώρες σε διμερές πλαίσιο, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατοχυρώσουμε και να προωθήσουμε την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.Η προσπάθειά μας αυτή θα συνεχιστεί, ούτως ώστε ο φίλος βουλγαρικός λαός και η φίλη χώρα Βουλγαρία να ολοκληρώσει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντασσόμενη στη Συνθήκη Σένγκεν.
Έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα ο μεγάλος στόχος που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να γίνει η Ευρώπη ένας χώρος σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας, αλληλεγγύης και ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. Εγκαινιάζουμε λοιπόν σήμερα το Κέντρο Επαφής, όπου θα συστεγάζονται αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Διανύουμε μια περίοδο έντονων κινδύνων και απειλών σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το έγκλημα πια είναι διεθνές, γίνεται πια κάθε μέρα όλο και πιο οργανωμένο και το οργανωμένο έγκλημα είναι υπονομευτής της δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής, είναι υπονομευτής της προσπάθειας που κάνουμε για να επιβάλουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε την ανθρώπινη ζωή, να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση και τα κυκλώματα που κινούν το οργανωμένο έγκλημα. Κλειδί γι’ αυτήν την προσπάθεια αποτελεί η συνεργασία.
Το πρόβλημα είναι κοινό, είναι ευρωπαϊκό, είναι δικό μας και χρειάζεται συνεργασία αλληλοϋποστήριξη, διάδραση.
Συμφωνούμε και υποστηρίζουμε τον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Με το Κέντρο Επαφής, αναβαθμίζουμε έμπρακτα τη διασυνοριακή συνεργασία, στον τομέα του ελέγχου του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, συντονίζουμε τις διερευνητικές δραστηριότητες για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων και του διασυνοριακού καθεστώτος.
Παρέχουμε συνδρομή και συμβουλές για την εξιχνίαση και πρόληψη εγκλημάτων και παραβάσεων που διαπράττονται στα σύνορα.
Συντονίζουμε την εκτέλεση και ανίχνευση ελεγχόμενων παραδόσεων. Παράλληλα, προχωρούμε σήμερα στην υπογραφή ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας με την οποία, ορίζοντας καταρχάς και τους κανόνες του κέντρου, ενδυναμώνουμε την αστυνομική και διασυνοριακή συνεργασία των δυο χωρών. Διευκολύνουμε έτσι και επιταχύνουμε τους διασυνοριακούς ελέγχους και στη σιδηροδρομική και στην οδική κυκλοφορία. Ανταλλάσουμε επίσης πληροφορίες για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου, διακίνησης ανθρώπων, διακίνησης ναρκωτικών, παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα οργανωμένα κανάλια λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων. Εγκλήματα και παραβάσεις που σχετίζονται με τις πλαστογραφήσεις ταξιδιωτικών εγγραφών και ταυτοτήτων, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών καθώς και πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών και ραδιενεργών ουσιών.
Παραβιάσεις που έχουν σχέση με μηχανοκίνητα οχήματα, παραβιάσεις τελωνειακών, κανονισμών, παραβιάσεις των εθνικών νομικών διατάξεων σχετικά με τη μετανάστευση. Τόσο τα εγκαίνια του Κέντρου Επαφής, όσο και το Πρωτόκολλο που υπογράφουμε σήμερα για τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, δίνουν σάρκα και οστά στη μάχη που δίνουμε από κοινού με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης. Θα χρειαστεί να δώσουμε κι άλλες μάχες, χρειάζεται να ενδυναμώσουμε περαιτέρω και να κάνουμε πιο στενή τη συνεργασία.
Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Όσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε στην πάταξη του εγκλήματος, τόσο οι πολίτες των δυο χωρών που διέρχονται την Ελλάδα θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Κάτω από το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, έχουμε να στεγάσουμε συνεργασίες και κοινές δράσεις, για να δημιουργήσουμε την Ευρώπη των λαών, της αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπόρευσης και της αλληλεγγύης.
Σε μια δύσκολη περίοδο, επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κάνουμε τις κυβερνήσεις περισσότερο αποτελεσματικές. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εγκαινίασαν μια άλλη συνοριακή διάβαση στη Θράκη.
Ήδη όπως ακούσαμε τον Υπουργό προηγουμένως, άρχισε αυτή η δίοδος να επιφέρει αποτελέσματα στη συνεργασία και στις ανταλλαγές των δυο λαών.
Και κάθε φορά που θα γίνονται τέτοια εγκαίνια θα είναι ένα ευτυχές γεγονός για τους πολίτες των δυο χωρών. Γι' αυτό λοιπόν και η σημερινή μέρα είναι σημαντική.
Είναι μεγάλη χαρά και η τιμή για τη συνάντησή μου με τον κ. Τσβετάνοφ και θέλω να του ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: