Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αν κάποιος διαβάσει τις «στατιστικές» για τις πυρκαγιές στη χώρα, θα τραβήξει τα μαλλιά του.
Πάρτε μια «γεύση» από το Δελτίο Συμβάντων της Πυροσβεστικής.
Δελτίο Συμβάντων
Από 06:00 της 23/06/2008 ως 06:00 της 24/06/2008
Αστικές πυρκαγιές 70
Δασικές πυρκαγιές 83
Παροχές Βοηθείας 29
Ανελκυστήρες 37
Όπως βλέπουμε, σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση έχουμε έναν μεγάλο αριθμό δασικών πυρκαγιών οι οποίες βέβαια δεν ανακοινώνονται όλες από τα ΜΜΕ.
Όλοι ψάχνουν να βρουν ΠΩΣ γίνεται κάθε μέρα να καίγονται οι τελευταίοι εναπομείναντες πνεύμονες ζωής στη χώρα, και ΓΙΑΤΙ επιτέλους δεν σταματά αυτή η «κατάρα» με τις πυρκαγιές.
Χθες είδα ένα ρεπορτάζ (δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι) και έδειχνε ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ αυτοσχέδιες ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Από φιάλες υγραερίου, μέχρι και …. Διαδρόμους γυμναστικής.
Το έχω ξαναγράψει, ότι αν και στη χώρα μας κλείνουν ‘επίσημα» 500 χωματερές, ΕΜΕΙΣ, οι «ευρωπαίοι έλληνες» θα βρούμε τρόπο να ανοίξουμε 1000 άλλες.
Ένας από τους κύριους λόγους για την εκδήλωση πυρκαγιάς, είναι οι χωματερές, που μπορούμε να τις εντάξουμε ΚΑΙ αυτές στον εμπρησμό (λόγο υψηλών θερμοκρασιών πολλά από τα σκουπίδια αναφλέγονται). Και ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ, και οι ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που πετάμε τα σκουπίδια μας όπου ναναι καταστρέφοντας και μολύνοντας τα πάντα.
Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε το στουπί και την βενζίνη για να ανάψουμε μια φωτιά, και να παραδώσουμε στον πύρινο εφιάλτη τα δάση μας.
Αρκούν και τα σκουπίδια που θα πετάξουμε μέσα στο δάσος η στην άκρη του δρόμου δίπλα στο δάσος.
Μου έτυχε πέρσι περίπτωση στην Σιθωνια, είχε δεν είχε βραδιάσει, να μου έρθει στο καπό του αυτοκινήτου μου σακούλα με σκουπίδια που πέταξε από το παράθυρο ο συνοδηγός του προπορευόμενου αυτοκινήτου.
Βέβαια ο κύριος υπέστη τις συνέπειες του νόμου, αλλά αναρωτηθήκαμε πόσοι σαν κι αυτόν υπάρχουν τους οποίους δεν βλέπει κανείς για να τους καταγγείλει;
Καταντήσαμε να είμαστε μια χώρα που έχει κάνει πλέον «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» τις δασικές πυρκαγιές.
Γίναμε «φίλοι» με τον πύρινο εφιάλτη, και αύριο θα αφήσουμε στα παιδιά μας το «ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ» να αναπνέουν, να πίνουν, και να τρώνε.
Μια εβδομάδα έμεινε για να μπούμε στον Ιούλιο, να μπούμε στα «πολύ δύσκολα» σε εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν στην εκδήλωση πυρκαγιών πολύ περισσότερο από τώρα.
Δυστυχώς ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ, και συνεχίζουμε να κάνουμε όλα εκείνα που βοηθούν τον «εφιάλτη» να έρθει μια ώρα αρχύτερα.
Εξακολουθούμε και ανάβουμε ψησταριές στο δάσος, εξακολουθούμε να δημιουργούμε ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ μέσα στο δάσος, εξακολουθούμε να καίμε κλαδιά και ξερά χόρτα, με λίγα λόγια, εξακολουθούμε να στέλνουμε «ανανεωμένες προσκλήσεις» στον πύρινο εφιάλτη.
Είμαστε άξιοι της τύχης μας.


Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: