Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - πολυτεχνείο
Θέμα της εβδομάδας: Πολυτεχνείο Πολυτεχνείο είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου διδάσκονται θετικές επιστήμες και καλές τέχνες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο πολυτεχνεία: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Το κτίριο Αβέρωφ, όπως σήμερα ονομάζεται το κεντρικό διώροφο κτίριο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, μαζί με τα δύο μονώροφα κτίρια που το πλαισιώνουν συμμετρικά (Πρυτανείας και Σχολής Καλών Τεχνών), αποτελούν το σημαντικότερο έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885).
Την πρώτη σκέψη δημιουργίας του Πολυτεχνείου είχε ο ευεργέτης Ν. Στουρνάρης (1852), που χρηματοδότησε το έργο.
Το αρχικό σχέδιο εκπονήθηκε το 1859, το 1861 συμπληρώθηκε η μελέτη και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1862.
Τα έργα συμπλήρωσης του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου επεκτάθηκαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα, με συμπλήρωση της διακόσμησης και των εξωτερικών διαμορφώσεων (1903-16).
Η λέξη «πολυτεχνείο» μάς φέρνει στο νου την εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973.
Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973 έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο δημοκρατικού αγώνα και αποτέλεσε μια από τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.
Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας έχει δημιουργηθεί το «Μικρό Πολυτεχνείο», ένα καλλιτεχνικό στέκι που φιλοξενεί σεμινάρια σε όλους τους τομείς της τέχνης, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, εκπαιδευτικά ταξίδια, φεστιβάλ, παρουσιάσεις βιβλίων και καλλιτεχνικές βραδιές.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: