Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 432 ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Κάλπη-γκιλοτίνα Τελικά, η κάλπη, στην οποία αναζήτησε σανίδα σωτηρίας ή διαφυγής ο Κώστας Καραμανλής, αποδεικνύεται σωστή γκιλοτίνα.
Εκεί, στις 4 Οκτωβρίου, θα πληρώσει για τα πολιτικά εγκλήματα της πενταετούς πρωθυπουργικής θητείας του που έσυρε την Ελλάδα πίσω στο 1993: ήταν η τελευταία χρονιά που η οικονομία μας βρέθηκε σε ύφεση.
Τη βαριά, αλλά δίκαιη ποινή την επιβάλλει ο ελληνικός λαός. Με την ετυμηγορία του θα στείλει τον τελευταίο Καραμανλή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τον τίτλο του πλέον ακατάλληλου προσώπου που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας. Σε ρόλο δημίων όμως αναδεικνύονται ο Γιώργος Σουφλιάς, που φανερά ώθησε τον Καραμανλή στη λαιμητόμο, και η Ντόρα Μπακογιάννη, που από το παρασκήνιο κινούσε τα νήματα ώστε να κάνουν άλλοι τη βρόμικη δουλειά. Σελ.2 Ετοιμάζει διάγγελμα αποχώρησης το βράδυ της ήττας Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον Νίκο Κακαουνάκη (το αποκάλυψε, άλλωστε, στην εκπομπή του στον Flash) προανήγγειλε την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή…
Είναι πλέον κοινό μυστικό.
Όσοι μάλιστα ζουν τον πρωθυπουργό τις τελευταίες μέρες το γνωρίζουν – ακόμη και το τελετουργικό του…
Ο Κώστας Καραμανλής σκηνοθετεί την αποχώρησή του. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, θα βγει την Κυριακή το βράδυ και, εφόσον έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τη μορφή διαγγέλματος. Με προμετωπίδα το «μήνυμα» που έλαβε και με συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία για τις δυο φορές που τον τίμησε ο ελληνικός λαός, αλλά και τις προσπάθειες που έκανε, θα αποδεχθεί την ήττα του. . Σελ.12 και Σελ.13 Το κόσμημα της… παραίτησης Υπάρχει ένα περιστατικό πολύ αποκαλυπτικό των διαθέσεων του Καραμανλή…
Το κόσμημα της συζύγου του. Θα ξεκινήσουμε όμως την αναφορά μας στο περιστατικό αυτό από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο άλλωστε αντιγράφει συνεχώς ο Κώστας Καραμανλής.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, έλεγε στους συνεργάτες του ότι «αν σας κάνουν δώρα, και μάλιστα ακριβά δώρα, θέλω να με ενημερώνετε – να το γνωρίζω και να γνωρίζω λεπτομέρειες. Από ποιον και πόσο κάνει»…
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήξερε ότι από τέτοια γεγονότα μπορεί να δημιουργηθεί άσχημη πολιτική ατμόσφαιρα... Και προφυλασσόταν. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχαν κάνει δώρο στην Αγγέλα Κοκκόλα ένα ρολόι. Φαινόταν πανάκριβο. Σελ. 14 Κύμα αποχωρήσεων από τα γαλάζια ψηφοδέλτια Αυτό πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει!
Η Ν.Δ. βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, τα στελέχη της προεξοφλούν την ήττα, ο Κ. Καραμανλής είναι ήδη με το ένα πόδι έξω από το κόμμα σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς, υποψήφιοι βουλευτές αποσύρονται, παρότι έχουν ανακοινωθεί επίσημα, και οι δελφίνοι ξαναζεσταίνουν τις μηχανές για την κούρσα της διαδοχής…
Την ώρα που κάποιοι νεοκαραμανλικοί (από τους ελάχιστους που απέμειναν) ονειρεύονται «πράσινη παρένθεση» και νέες πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, προεξοφλώντας ασυμφωνία στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή επιχειρώντας να κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ! Σελ. 16 και Σελ. 17 Κύμα συνταξιούχων στις γαλάζιες λίστες Λίγο πριν να λήξει η προθεσμία για την υποβολή των συνδυασμών, η Ρηγίλλης δέχθηκε μια ακόμη ψυχρολουσία: από το ψηφοδέλτιο της Φλώρινας παραιτήθηκε η Αναστασία Παυλίδου. Στο κομματικό επιτελείο σήμανε αμέσως συναγερμός για να αποτραπούν και άλλες αποχωρήσεις και να μη μείνουν τα ψηφοδέλτια με κενές θέσεις.
Υπήρχε κίνδυνος να παρουσιάσει η Ν.Δ. υποψηφιότητες που θα απορρίπτονταν από τις δικαστικές αρχές ως εκπρόθεσμες.
Η θέση του Σ. Τσιτουρίδη στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς καλύφθηκε άρον-άρον χθες με την υποψηφιότητα μιας συνταξιούχου αστυνομικού (!), αλλά δεν ήταν η μόνη επιλογή απόλυτης ανάγκης. Είναι γυναίκα και έχει αρκετά ψηφαλάκια στην Ακροδεξιά και στην Αστυνομία. Πρόκειται για τη Γαρουφαλιά Καρφουνιάρη. Σελ. 18 Εικόνα διάλυσης η Ν.Δ. Η διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ., με τα σποτ που δείχνουν μόνο Καραμανλή και παίζουν σχεδόν… πένθιμη μουσική, προκάλεσε φωνές διαμαρτυρίας και εκκλήσεις να αλλάξουν τα πάντα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ώστε να διασωθεί το κόμμα.
Οι φωνές υπουργών στο παρασκήνιο είναι ενδεικτικές. Κάνουν σκληρή κριτική για ασυγχώρητα λάθη στις εμφανίσεις του Κ. Καραμανλή. Δεν είναι δυνατόν, λένε, τις δύο πρώτες εβδομάδες να κινείται στα προάστια των Αθηνών και μόλις την περασμένη Τετάρτη να κάνει την πρώτη ανοιχτή του συγκέντρωση και μάλιστα κάτω από το μπαλκόνι του εκλογικού κέντρου του θείου Αχιλλέα, στις Σέρρες! Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις έδειξαν έναν αδιάβαστο και αμελή Καραμανλή.
Δεν γίνεται, λένε στελέχη της κυβέρνησης, να λέει σοβαρά ο πρωθυπουργός ότι τα έσοδα μειώθηκαν το 2009 λόγω των επεισοδίων του Δεκεμβρίου.
Αλλά και τα αστειάκια, το περίφημο λύσιμο της γραβάτας στη συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ, οι ατάκες του τύπου «πάρτε και καμιά ανάσα» σε αυτούς που φώναζαν συνθήματα στις Σέρρες, προκαλούν ειρωνικά σχόλια. Σελ. 19 Δημ(ι)οσκοπήσεις για τη Ν.Δ. Η σαφέστερη ένδειξη της ηττοπάθειας που επικρατούσε στη Ν.Δ. πολύ πριν προκηρυχθούν και επίσημα οι πρόωρες εκλογές πέρασε απαρατήρητη.
Ήταν η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να επαναφέρει σε ισχύ την παράλογη διάταξη που απαγορεύει τις ανακοινώσεις των δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήξεραν την κατάρρευση και ζήτησαν καταφύγιο σε μια σπασμωδική προσπάθεια για συγκάλυψη της αλήθειας (όπως έκαναν και με τα σκάνδαλα). Σελ. 20 στο πέταλο Εδώ και καιρό σάς γράφουμε ότι στη Ν.Δ. επικρατεί η απόλυτη διάλυση.
Δεν υπάρχουν στελέχη για να ασχοληθούν με τις εκλογές.
Γι’ αυτό έχουν αρχίσει να επιστρέφουν κάτι τύποι που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο επί των ημερών της ηγεσίας Μητσοτάκη.
Ο Στεφανάκος, ο Μπεχράκης, ο Βαρδαλάκης και φυσικά ο Αντώνης Σγαρδέλης, ο άνθρωπος που τον επέβαλε πριν από ένα χρόνο ο Μητσοτάκης στον Καραμανλή.
«Επειδή δεν έχω ανθρώπους να κάνω εκλογές, θέλω να μου βρει πέντε-έξι έμπειρους», φέρεται να είπε ο Αγγέλου στον Σγαρδέλη. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει το αίτημα ο διευθυντής του Καραμανλή, άρχισαν να καταφθάνει ο στόλος των μητσοτακικών στη Ρηγίλλης. Σελ. 71 στο πέταλο Μια λοίμωξη του αναπνευστικού, που δεν την πρόσεξε και εξελίχτηκε σε πνευμονία, έστειλε την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου προβλέπεται ότι θα παραμείνει 4-5 ημέρες στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου.
Μόλις μάθαμε για την εισαγωγή, επικοινωνήσαμε με το γραφείο της και μιλήσαμε με συνεργάτιδά της, που μας είπε: «Σήμερα το πρωί έγινε αυτό, μπήκε στο ‘‘Ερρίκος Ντυνάν’’ στις δέκα.
Είχε κάποια συμπτώματα πριν από καμιά εβδομάδα, δεν έδωσε σημασία.
Πυρετό δεν είχε, βήχα είχε.
Και εξελίχθηκε έτσι γιατί δεν έδωσε σημασία και της έγινε πνευμονία. Θα κάνει θεραπεία και θα βγει. Δεν είναι γρίπη. Είναι πνευμονία καραμπινάτη». Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: