Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Δημόσιος Διάλογος για το Θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη


Ιωάννης Π.ΣταμούληςΠυραγόςΠρόεδρος του Δ.Σ.της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματοςjstam01@in.gr

Παρακολουθώ τις ανησυχίες , τις απόψεις αλλά και τα παράπονα όλων αυτών των συμπολιτών μας , που ανεξάρτητα τους σκοπούς τους και τις επιδιώξεις τους έρχονται εθελοντικά κοντά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ο επαγγελματικός και συνδικαλιστικός φορέας των Ελλήνων Αξιωματικών του Π.Σ. ,κατά καιρούς έχει ασχοληθεί με τον θεσμό του εθελοντή Πυροσβέστη, με κορυφαία στιγμή , τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Εθελοντή στην Αθήνα, λίγα χρόνια πριν.Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής του θεσμού στο Π.Σ. πράγματι πιστεύω , ότι ήρθε η ώρα , να ανοίξει επίσημα ο διάλογος για την αποτίμηση , την μελέτη και τον επαναπροσδιορισμό του συνολικού πλαισίου της εθελοντικής παροχής πυρόσβεσης διάσωσης.
Ήδη στον προγραμματισμό του νέου Δ.Σ. της Ένωσής μας, περιλαμβάνεται η μελέτη του συγκεκριμένου θέματος και η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, που να ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα , να αφομοιώνει τον ενθουσιασμό και τον αλτρουισμό του εθελοντισμού , αλλά ταυτόχρονα να πιστοποιεί την ικανότητα , να εγγυάται την ασφάλεια και τέλος να συνεισφέρει στην αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού έργου του Π.Σ.Η μέχρις τώρα πορεία του Εθελοντή-Πυροσβέστη ανέδειξε μερικά σημαντικά κύρια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:


1 Tα κίνητρα που προβλέπονται για τους εθελοντές , πρέπει να είναι αποκλειστικά επηρεασμένα από την ίδια την ουσία της επιθυμίας για άμισθη , αφιλοκερδή προσφορά , αλτρουισμό και αγάπη προς το λειτούργημα του Πυροσβέστη-Διασώστη.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι οικονομικά-ανταποδοτικά, ή να είναι μοριοδοτήσεις-προθάλαμοι για επαγγελματική αποκατάσταση.Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις , όπως η τιμητική βαθμολογική εξέλιξη ,η καθιέρωση τιμητικών διαμνημονεύσεων – παρασήμων, η δωρεάν συνδρομή στις πυροσβεστικές εκδόσεις ,καθώς και η παροχή γενικότερων διευκολύνσεων όπως η ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα αστικής συγκοινωνίας, εκπτώσεις σε μέσα υπεραστικής συγκοινωνίας , ελεύθερη είσοδο σε μουσειακούς-πολιτιστικούς χώρους .


2 Η συμμετοχή των εθελοντών στη πυροσβεστική ζωή , εκπαίδευση και επιχειρήσεις, απαιτεί ένα μίνιμουμ επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και υγιεινής που πρέπει να προεξετάζονται πριν κάποιος αποκτήσει την ιδιότητα του εθελοντή.Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το Π.Σ. ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας ,που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τομείς που ενέχουν ένα ποσοστό διαβαθμισμένης δραστηριότητας , καθώς και ότι οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης –διάσωσης παρουσιάζουν ιδιαιτέρως αυξημένες συνθήκες επικινδυνότητας.Ο συνδυασμός αυτών των δύο , προδιαγράφει την αναγκαιότητα ενός ελέγχου τόσο του ποινικού μητρώου, όσο και της υγιεινής και σωματικής κατάστασης του υποψήφιου εθελοντή.


3 Η εκπαίδευση των εθελοντών , πρέπει να μπει θα μπορούσαμε , να πούμε σε επαγγελματική βάση.Η επικινδυνότητα του πυροσβεστικού έργου και η πολυπλοκότητα των αναγκών επέμβασης , καθιστά αναγκαία το μίνιμουμ του επιπέδου γνώσεων και δεξιοτήτων για την ασφαλή εμπλοκή στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις.Αυτό πολύ πιθανόν να σημαίνει την ίδρυση σχετικής σχολής εθελοντών πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Ακαδημία , που να παρέχει οργανωμένα και αποτελεσματικά τη βασική εκπαίδευση και εν συνεχεία δια βίου τις απαραίτητες μετεκπαιδεύσεις.Με σχετική νομοθετική ρύθμιση μπορεί να προβλεφθεί σχετική υποχρέωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών φορέων για την κάλυψη των συμμετεχόντων εθελοντών για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, που θα απουσιάζουν από την εργασία τους.


4 Εξίσου σημαντικό , επίσης είναι να προσδιοριστεί ένας κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας των εθελοντών του Π.Σ. ανάλογος με των επαγγελματιών , που να προδιαγράψει επακριβώς το πλαίσιο δράσης τους ,με τα καθήκοντά , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.


5 Παρόμοια διαδικασία , θα πρέπει να ακολουθηθεί και για τις ανεξάρτητες εθελοντικές ομάδες και τους μεμονωμένους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στον επιχειρησιακό τομέα του Π.Σ. , ώστε η δράση τους να καταστεί απόλυτα συμβατή κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής διαχείρισης κρίσεων.


Θα πρέπει απαραίτητα να καθιερωθούν διαδικασίες , εκπαίδευσης και τελικής πιστοποίησης από το Π.Σ. που να καθορίζει την ανάλογη διαβάθμιση για το επίπεδο επέμβασης στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις.Αυτές οι λίγες σκέψεις για τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος , αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος, που με τη βοήθεια και συνδρομή όλων των μετεχόντων μπορεί να αποκτήσει τη βέλτιστη μορφή. Σε ένα τέτοιο δημόσιο διάλογο πιστεύω ότι θα φωτιστούν όλες οι πλευρές . Θα κατανοηθούν οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ των επαγγελματιών και κατά νόμο υπεύθυνων πυροσβεστών , και των εθελοντών συναδέλφων.Παράλληλα όμως θα αναδειχθούν οι κοινοί δίαυλοι συντονισμού και επικοινωνίας και των δύο πλευρών που με απολύτως συμβατό τρόπο , θα διαχειριστούν οργανωμένα και με ασφάλεια την οποιαδήποτε διακινδύνευση της πολιτικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής τούτης της χώρας.
Το βασικό στοιχείο για την ουσιαστική προσφορά γενικότερα των εθελοντών πυροσβεστών είναι η αγαστή και σωστά οργανωμένη διασύνδεση με το Πυροσβεστικό Σώμα, , η συμβατότητα μέσων και μεθόδων, και το ουσιαστικότερο η προσωπική επαφή των εθελοντών και επαγγελματιών συναδέλφων.
Ο εθελοντισμός αποτελεί μια από τις ωραιότερες εκφράσεις κοινωνικής προσφοράς. Προσθέτει τα υψηλότερα αισθήματα ανθρωπισμού και αγνής συλλογικής παρέμβασης σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από ανταγωνιστικά εγώ και στυγνές ιδιοτέλειες. Άλλωστε η έκταση των απειλών του ίδιου του κοινωνικού ιστού , δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν από το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων. Και τούτο δεν είναι εθελοντικό , μάλλον είναι αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: