Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτική στράτευση και Ελευθεροτυπία

ΑΠΟ ΤΟ FOREIGNPRESSΠολιτική στράτευση και Ελευθεροτυπία του Τάσου Κοκκινίδη Οι τριγμοί που προκλήθηκαν στην Ελευθεροτυπία από τις παλινδρομήσεις της ιδιοκτησίας σχετικά με τους δύο δημοσιογράφους που πολιτεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν σαφείς κανόνες για την πολιτική δραστηριότητα των δημοσιογράφων. Η ιδιοκτήτρια Μάνια Τεγοπούλου ενήργησε βεβιασμένα ανακοινώνοντας την αποπομπή του Στάθη και Γρηγόρη Ρουμπάνη.
Το σύνταγμα δίνει το δικαίωμα σε κάθε Ελληνα πολίτη, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να συμμετέχει στα κοινά και να πολιτεύεται.
Η κ. Τεγοπούλου αναγκάσθηκε να ανακαλέσει όταν ξέσπασαν οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον. Από την άλλη πλευρά, κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός -ακόμη και στην Ελλάδα - θα πρέπει να διαφυλάσσει τα μικρά ψήγματα κύρους και αντικειμενικότητας που διαθέτει.
Η "στράτευση" των δυο δημοσιογράφων στο πολιτικό παιχνίδι αναπόφευκτα θα υπονόμευε την αντικειμενικότητα της δουλειά τους και κατ' επέκτασιν το κύρος της εφημερίδας. Είναι γνωστό βεβαίως ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων δημοσιογράφων μόνο αντικειμενικοί δεν είναι.
Για παράδειγμα, πολλοί δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ εργάζονται παράλληλα και στα γραφεία δημοσίων σχέσεων τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων.
Πολιτικοί ρεπόρτερ εργάζονται ταυτόχρονα σε γραφεία βουλευτών και πολιτευτών.
Σε πολλές περιπτώσεις οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κάνουν τα "στραβά μάτια" στις παράλληλες και αδιαφανείς δραστηριότητες των υπαλλήλων τους, παρά το γεγονός ότι πλήττεται η αξιοπιστία της ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: