Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - ομόλογο
Θέμα της εβδομάδας: Απλά μαθήματα Οικονομίας: Τράπεζες-Δάνεια Ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Το ομόλογο δεν έχει σχέση με την ομολογία, δεν είναι κάτι που ομολογεί κανείς!
Είναι ένα έγγραφο που βεβαιώνει τη σύναψη χρέους και αντιπροσωπεύει χρηματικό ποσό. Εκδίδεται για ορισμένη χρονική διάρκεια, μεγαλύτερη του έτους, από το δημόσιο ή μεγάλες εταιρείες, που το διαθέτουν στην αγορά προς πώληση, με σκοπό να συγκεντρώσουν (να δανειστούν) χρήματα.
Με το ομόλογο, που στην ουσία είναι ένα απλό δάνειο, ο εκδότης-οφειλέτης «ομολογεί» στον επενδυτή-δανειστή ότι έχει την υποχρέωση να του καταβάλει σε τακτά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα κάποιο προσυμφωνημένο ποσό ως τόκο (τοκομερίδιο ή κουπόνι) και στη λήξη να του επιστρέψει την ονομαστική του αξία.
Μια παραστατική περιγραφή του ομολόγου από τον καθηγητή Θεωρίας της Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργο Σταμάτη στο άρθρο του «Γιατί βρομάνε τα δομημένα ομόλογα;», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (12/5/2007):
«Τι είναι ένα ομόλογο;
Είναι ένα χαρτί που εκδίδει κάποιος και το προσφέρει προς αγορά.
Τι χαρτί είναι αυτό;
Είναι ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσής του και η ημερομηνία λήξης του, π.χ. 1.1.2007 και 1.1.2019 αντιστοίχως, οπότε πρόκειται για ένα ομόλογο δωδεκαετούς διάρκειας.
Αναγράφονται επίσης η ονομαστική αξία του, π.χ. 100 ευρώ, και ένα επιτόκιο, π.χ. 5% ανά έτος –οπότε πρόκειται για ένα ομόλογο σταθερού (5% ανά έτος) επιτοκίου.
Αυτός που το εξέδωσε και το πούλησε «ομολογεί», δηλαδή εγγυάται σε αυτόν που το αγόρασε και σε καθένα στον οποίο θα το πουλήσει εκείνος που το αγόρασε αρχικώς τα εξής:
Στο τέλος κάθε έτους, μετά την 1η.1.2007 και για τα επόμενα δώδεκα έτη, θα σου πληρώνω 5% επί των 100 ευρώ και την 1η.1.2019 θα σου πληρώσω 100 ευρώ.
Ποιοι εκδίδουν τέτοια ομόλογα;
Το κράτος και οι μεγάλες εταιρείες.
Και ποιοι τα αγοράζουν;
Το ευρύ κοινό, δηλαδή ιδιώτες, τράπεζες, funds (δηλαδή και ασφαλιστικά ταμεία) και τζογαδόροι. Γιατί και τζογαδόροι;
Για τους εξής λόγους:
Η αγοραία αξία ενός ομολόγου 100 ευρώ δεν παραμένει σταθερή, αλλά κυμαίνεται ανάλογα με το επιτόκιο της αγοράς.
Αν λοιπόν στο προαναφερθέν παράδειγμα το επιτόκιο της αγοράς πέσει κάτω του 5% ανά έτος, π.χ. στο 3%, τότε πολλοί που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους θα πουν:
Γιατί να τοποθετήσω τα χρήματά μου με 3%, αφού υπάρχουν ομόλογα που αποδίδουν 5%; Και ζητούν να αγοράσουν ομόλογα.
Οπότε η τιμή των ομολόγων ανεβαίνει πάνω από τα 100 ευρώ.
Ή αντιστρόφως: Αν το επιτόκιο της αγοράς ανέβει πάνω από το 5%, π.χ. στο 7%, τότε οι κάτοχοι ομολόγων σταθερής απόδοσης 5% ανά έτος λένε:
Γιατί να παίρνω 5% ανά έτος, αφού μπορώ να πουλήσω τα ομόλογά μου και να τοποθετήσω μετά τα χρήματά μου με 7%;
Και έτσι προσφέρουν τα ομόλογά τους στην αγορά.
Οπότε η τιμή τους πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ.
Αυτή η κυμαινόμενη τιμή του ομολόγου είναι η βάση για κάθε τζογαδόρο.
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να προβλέψει σωστά τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της αγοράς, μπορεί να αγοραπωλεί το προαναφερθέν ομόλογο και να κερδίζει (ή να χάνει)».
Υπενθύμιση:
Το ερμηνευτικό λεξικό της Άσπρης λέξης διανέμεται δωρεάν.
Το πλήρες (ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συντακτικό, ορθογραφικό, εγκυκλοπαιδικό, συνωνύμων, αντιθέτων) λεξικό διατίθεται με μια μικρή συνδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: