Ηθελε να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεριμνήσει, ώστε να παρέμβει και για τη στήριξη τραπεζών αν χρειαστεί και για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και ευρύτερα του κοινωνικού ιστού, που θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα το επόμενο διάστημα από το ντόμινο που προκαλεί η διεθνής κρίση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για το τραπεζικό μας σύστημα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει φόβος:
«Δεν έχουμε πρόβλημα με καμία ελληνική τράπεζα», τόνισε.
«Ούτε με τις μικρές».
Οπως είπε, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. «Αυτό που μας απασχολεί στο εξής είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία.
Σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε περιορισμό της ανεργίας, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη γνώμη του δύο, είναι τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας λόγω της κρίσης σήμερα.
Το ένα είναι το ψυχολογικό.
Εφόσον διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα λειτουργήσει θετικά και για το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα.
Το δεύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα αφορά την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση για τα επόμενα ενάμισι-δύο χρόνια.
Αναφέρθηκε και στη συνολιμία που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό του, ο οποίος του είπε ότι το 40% των τουριστών στη Μάλτα είναι Βρετανοί.
Οταν στη χώρα τους υπάρχει τόσο μεγάλη κρίση, θα επηρεάσει και τον τουρισμό της Μάλτας. Γιατί οι Βρετανοί δεν θα έχουν χρήματα να έλθουν.
Ο Κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναπροσαρμογές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με τις εξελίξεις της κρίσης και τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για το Eurogroup είπε ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε ατζέντα, όπως δεν υπάρχει και στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας.
Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup προγραμματίστηκε για σήμερα Κυριακή, για ψυχολογικούς λόγους, πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Δεν απέκλεισε από χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να τεθεί θέμα ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής επιμένει ότι μπορεί να προχωρήσει παρά την κρίση που υπάρχει.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, αν και δεν έχει προχωρήσει κάποιου είδους συμφωνία.
Υποστήριξε ότι οι πραγματικοί επενδυτές αναζητούν τις ευκαιρίες σε περιόδους ύφεσης και η Ολυμπιακή πωλείται ως ένα καθαρό προΐόν.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/10/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου