Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Το Βατοπέδι πάει Βουλή

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ Θέμα χρόνου είναι η αποστολή της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη στην κατοχή τους αρκετές καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, εν ενεργεία και πρώην υπουργούς. Μαρτυρία για πήγαινε-έλα του ηγούμενου Εφραίμ και του συνεργάτη του Αρσένιου σε υπουργικά γραφεία και μέγαρο Μαξίμου (2006) και καταθέσεις για συναντήσεις τοπικών παραγόντων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Π. Δούκα, με θέμα την κυριότητα της Βιστονίδας και τις ανταλλαγές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στους δύο εισαγγελείς, Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου.
Ακόμη και η παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης στη δικαστική της διαμάχη με τη μονή, τον Ιούνιο του 2004, αποτελεί αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας.
Η παραίτηση αυτή, που ζημίωσε τα συμφέροντα του Δημοσίου, επήλθε με την έγκριση του Π. Δούκα.
Ολα αυτά πριν η έρευνα επεκταθεί στα όσα συνέβησαν μετά την υποχώρηση του Δημοσίου.
Το μεγάλο πλιάτσικο της ανίερης ανταλλαγής δεν έχει μπει ακόμη για τα καλά στο στόχαστρο των εισαγγελέων.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές δεν μπορούν να ερευνήσουν καταγγελίες και αναφορές κατά υπουργών.
Οφείλουν, να αποστείλουν αμέσως τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο.
Η εμπλοκή των υπουργών ήταν έτσι και αλλιώς δεδομένη, αφού με δικές τους υπογραφές (Δρυ, Φωτιάδη επί ΠΑΣΟΚ και Δούκα επί Ν.Δ.) παραδόθηκε η λίμνη Βιστονίδα στη Μονή Βατοπεδίου.
Ομως για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουν παραγραφεί τυχόν ευθύνες, ενώ για τους υπουργούς της Ν.Δ. όλα παίζονται.
Ας δούμε αναλυτικά τι φαίνεται να έχει προκύψει:
*Η παραίτηση του Δημοσίου.
Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, δεν περιελάμβανε αυτή την πτυχή.
Ομως οι εισαγγελείς εφετών επιμένουν ιδιαίτερα στο θέμα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη των γνωμοδοτικών συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που καλούν, θέτουν ερωτήματα για τους λόγους παραίτησης του Δημοσίου.Υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου είχε γνωμοδοτήσει το Β' τμήμα του ΝΣΚ, υπό τον κ. Β. Τζεφεράκο, ο οποίος προσφάτως επελέγη νέος πρόεδρός του.
Την παραίτηση ενέκρινε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, η οποία απεστάλη με «κούριερ» εντός 48 ωρών στην Κομοτηνή και κατατέθηκε αυθημερόν στο δικαστήριο. Προφανώς, κάτι ήθελαν να προλάβουν...
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους εισαγγελείς κατέθεσε και ο νομικός σύμβουλος Γ. Κιούσης, ο μόνος που μειοψήφησε στην απόφαση του Β' τμήματος.
Είχε υποστηρίξει ότι δεν χωρεί νομίμως παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση απόφασης. Λίγες ημέρες πριν, ο Π. Δούκας είχε εγκρίνει την απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων, που τέταρτη φορά έδινε τη λίμνη στη μονή!
*Οι συναντήσεις με υπουργούς.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν αρκετοί μάρτυτες και αφορά τις επισκέψεις παραγόντων της Ξάνθης σε κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά την ανάληψη της κυβέρνησης το 2004.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Θ. Ξυνίδης, κατέθεσε ότι ορισμένοι παράγοντες, ανάμεσά τους ο μητροπολίτης Παντελεήμων και ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Κοντός, συναντήθηκαν και με τον Θ. Ρουσόπουλο.
Ο κ. Ξυνίδης προσκόμισε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ρουσόπουλος, ξεκαθάρισε ότι τα κτήματα ανήκουν στη μονή και πως «εάν δεν θέλουν εκεί θα βρουν τρόπο να τα δώσουν αλλού».
*Τη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων.
Μίλησε για βουλημία των μοναχών και υποστήριξε ότι είναι παράνομη η παραχώρηση της κυριότητας της λίμνης.
*Η κατάθεση του οδηγού.
Μάρτυρας, που εκτελούσε χρέη οδηγού στον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, όταν αυτοί επισκέπτονταν την Αθήνα, κατέθεσε στον εισαγγελέα Ηλία Κολιούση.
Είπε ότι τους πήγαινε πρωινές ώρες στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχαν συνάντηση «με το Θοδωρή», εννοώντας τον Ρουσόπουλο και στο γραφείο του Π. Δούκα, του Ευ. Μπασιάκου και τα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Ο μάρτυρας τα συνδύασε μετά τις αποκαλύψεις και πήγε να καταθέσει γιατί δεχόταν απειλές. **Παρ' όλα αυτά, όμως, υπάρχουν απόψεις στον Αρειο Πάγο που θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να τεκμηριωθεί η ποινική ευθύνη των φυσικών προσώπων και στη συνέχεια να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από τους υπουργούς. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 12/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: