Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43αΔΗΜΗΤΡΙΑ«Ο Ψεύτης παππούς» της Άλκης Ζέη Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 14/10/2008, Ώρα: 10.30 Είσοδος Ελεύθερη Θεατρικές παραστάσεις «Ο Ψεύτης παππούς» της Άλκης Ζέη και «Η Κυρά Φύση, τα επτά παιδιά της και ο κακός ρύπος», «Δραματοποίηση και απαγγελία τριών ποιημάτων του Ζάκ Πρεβέρ», «Από την κατασκευή μουσικών οργάνων στην παραγωγή μουσικής» από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Αμπελοκήπων Θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παραστάσεις από τους μαθητές της Β' Τάξης: «Ο ψεύτης παππούς»:
Είναι θεατρική διασκευή και δραματοποίηση του ομώνυμου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Οι μαθητές (Α' τάξη) του σχολείου μας επέλεξαν το έργο και το παρουσίασαν θεατρικά.
Ένας αλλιώτικος παππούς, γύρω στα ογδόντα, συνταξιούχος ηθοποιός, πληθωρικός σε συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες, εξάπτει τη φαντασία του εγγονού με τις ιστορίες του και του δείχνει μέσα από την κίνηση, το χορό, το παιγνίδι και τη μουσική το φωτισμένο δρόμο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, ένα δρόμο απαλλαγμένο από κάθε ρατσισμό και ξενοφοβία.
Κι αναρωτιέται ο εγγονός: είναι ψεύτης ο παππούς μου ή μήπως δεν είναι; Συντονίστριες της παράστασης οι Σαββίδου Μαρία και Νικολαΐδου Μαρία. «Από την κατασκευή μουσικών οργάνων στην παραγωγή μουσικής»:
Πρόκειται για παρουσίαση μουσικών οργάνων, που κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές με ανακυκλούμενα υλικά, και μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συνοδεία των οργάνων.
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τον τρόπο κατασκευής των οργάνων, τα ίδια τα όργανα και την ονομασία τους και θα δείξουν πως μπορεί να παραχθεί μουσική με αυτά.
Ακόμη με τη χρήση των οργάνων αυτών θα χορέψουν, θα αυτοσχεδιάσουν και θα τραγουδήσουν γνωστό μουσικό θέμα. Συντονίστριες του προγράμματος οι Ματζάρη Μυρτώ, Κακαμούκα Ελένη και Αποστόλου Θεοδώρα. «Δραματοποίηση και απαγγελία τριών ποιημάτων του Ζάκ Πρεβέρ».
Τα ποιήματα επιλέχτηκαν γιατί παρουσιάζουν σχολικά στιγμιότυπα που ξεφεύγουν από την καθιερωμένη συμβατικότητα.
Αναφέρονται σε τάξεις, σε μαθητές και μαθήματα που αντιστέκονται στο κατεστημένο και φέρνουν την ανατροπή. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι Αραμπατζόγλου Αγγελική και Νικολαΐδου Μαρία. «Η κυρά φύση, τα εφτά παιδιά της και ο κακός ρύπος».
Πρόκειται για θεατρικό κείμενο, που βασίζεται στον καμβά του παραμυθιού «Η κατσίκα, τα εφτά κατσικάκια και κακός λύκος», με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
Σε μια εποχή που η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από θέματα περιβάλλοντος είναι ο στόχος και με μέσο το θέατρο δείχνουμε την αναγκαιότητα της προστασίας του πλανήτη.
Την παράσταση πλαισιώνουν σχετικά χορευτικά και βίντεο-προβολή. Την παράσταση επιμελήθηκαν οι Σαχπατζίδης Χαράλαμπος, Ματζάρη Μυρτώ και Χατζημπαχάρη Μαρία.
Τα χορευτικά δίδαξαν οι: Ευαγγελίδου Ελευθερία, Παρίση Ιωάννα και Καζακαντώνη Άννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: