Οι νικητές
Τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2010 απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 10 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, τόνισε:
«Θα θέλαμε όλοι η σημερινή τελετή να ήταν μια ανέφελη γιορτή του βιβλίου. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Εκφράζοντας τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους ανθρώπους του βιβλίου θέλω να αποτίσω φόρο σεβασμού και τιμής στα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της οδού Σταδίου.
Χρόνια μετά τις εποχές του Ντίκενς, του Μπαλζάκ, του Ντοστογιέφσκι, του Στάινμπεκ, όταν οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούσαν την ανθρώπινη ζωή μικρής αξίας αντικείμενο, φτάσαμε στο σήμερα, όπου μοιάζει τίποτα να μην έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν "οράματα" και "ιδέες" που καίνε βιβλία, καίνε βιβλιοπωλεία και δολοφονούν ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Ζούμε σε μια κρισιακή κατάσταση και συνηθίζεται να λέγεται πως το βιβλίο είναι ένα στήριγμα σε κάθε δύσκολη περίσταση. Αλλά δεν είναι ούτε άλλοθι ούτε διαφυγή. Το βιβλίο και ιδιαίτερα το λογοτεχνικό βιβλίο είναι μια σχέση ζωής. Όσοι συνήθισαν από μικροί να διαβάζουν δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτή τη συνήθεια. Η λογοτεχνία, η ποίηση, το μυθιστόρημα είναι μια σύμβαση με τον κόσμο, με τους αναγνώστες. Ένας συνεχής διάλογος με την πραγματικότητα, με το ίδιο το πρόσωπό μας, το ατομικό και το κοινωνικό.
Σήμερα δεν τιμούμε μόνον τους βραβευμένους αλλά όλους εκείνους τους έλληνες συγγραφείς που έχουν το κουράγιο να συνεχίζουν να γράφουν, να εμπνέονται, να ξανασκέφτονται την πραγματικότητά μας, όσο ανάποδη και σκληρή κι αν είναι.
Τα βραβεία είναι αποτέλεσμα της σύγκλισης των προσπαθειών πολλών ανθρώπων. Πρώτα και κύρια των εκδοτών, που μας τροφοδοτούν απεριόριστα με βιβλία, μετά των συγγραφέων που εμπιστεύονται το θεσμό, των βιβλιοπωλών αλλά και όλων των αναγνωστών μας, παλιών και καινούργιων».
Την τελετή απονομής παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:
Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, προς τιμή του Περικλή Αθανασόπουλου, ιδρυτή του περιοδικού Διαβάζω.
Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, εκδότης του περιοδικού Διαβάζω, στην εκδότρια Μαρίνα Καραϊτίδη για την πολύχρονη προσφορά της στο χώρο του βιβλίου.
Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη, Χρήστος Μπουλώτης (κείμενο), Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση), εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Στη διαπασών, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδόσεις Καστανιώτη.
Το βραβείο απένειμε η Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος της επιτροπής που έκρινε τα παιδικά βιβλία.
Βραβείο Ποίησης:
Διακοπές στην πραγματικότητα: Ποιήματα, σχεδιάσματα, μεταγραφές, Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη.
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.
Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης:
Ένας χωρικός στη Νέα Υόρκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, εκδόσεις Ίνδικτος.
Το βραβείο απένειμε ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο εκδότης την Ινδίκτου διάβασε τη δήλωση άρνησης παραλαβής του βραβείου για λογαριασμό του Γιάννη Κιουρτσάκη.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη:
Ο ήχος του ακάλυπτου: Έξι κοινόχρηστες ιστορίες, Κάλλια Παπαδάκη, εκδόσεις Πόλις (διήγημα).
Το βραβείο απένειμε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, λέγοντας: «Υπάρχουν 2 συγκινήσεις για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς: η μεθυσμένη και η μεθυστική: Ας διαλέξουμε τη δεύτερη».
Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας:
Ο θησαυρός των αηδονιών και άλλα διηγήματα, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας.
Βραβείο Μυθιστορήματος:
Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή, Βασίλης Γκουρογιάννης, εκδόσεις Μεταίχμιο
Το βραβείο απένειμε ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς. Ο Βασίλης Γκουρογιάννης αφιέρωσε το βραβείο του στην Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να αμβλύνει τις τύψεις και τις ενοχές μας για τα δεινά που της προκαλέσαμε.»
Οι κριτικές επιτροπές
Η κριτική επιτροπή για τις κατηγορίες μυθιστόρημα, διήγημα – νουβέλα, λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τους:
Ευριπίδη Γαραντούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χριστίνα Ντουνιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μανώλη Πιμπλή, δημοσιογράφο, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ.
Η κριτική επιτροπή για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους:
Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πόλυ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, Γιώργο Παπαντωνάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου