Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2008

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http://www.provoleas.gr/)
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
«Οικείες Ιστορίες» με θέατρο, παιχνίδι ρόλων, έκθεση σκηνογραφικών κατασκευών, θεματική περιήγηση και προβολή εκπαιδευτικού φιλμ με θέμα την καθημερινή ζωή και την κατοικία «αφηγείται» για μία ακόμη χρονιά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου 2008.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα παραδοσιακά αφιερωμένη στα σχολεία, στις 18:00 η Β΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης θα παρουσιάσει στο αίθριο του Μουσείου την παράσταση «4 μύθοι του Αισώπου σε διασκευή Γιώργου Δινάλη».
Παιχνίδι Ρόλων με φόντο τη Θεσσαλονίκη του 11ου αιώνα
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα νέο παιχνίδι ρόλων, επικεντρωμένο αυτή τη φορά στα εκθέματα της μεσοβυζαντινής εποχής, και να συνδυάσουν γνώση και διασκέδαση σε μια ακόμη πρωτότυπη και «διαφορετική» ξενάγηση στο Μουσείο. Με σκηνικό τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 11ου αιώνα, οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν στοιχεία στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα λύσουν γρίφους και θα εκμαιεύσουν πληροφορίες από χαρακτήρες της εποχής, προκειμένου να αποκαλύψουν τη συνομωσία που απειλεί τον αυτοκράτορα και το μέλλον της δυναστείας των Μακεδόνων!
Το παιχνίδι, που αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης του 2007, οργανώνεται σε συνεργασία με την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων του Δήμου Θέρμης, τον Σύλλογο Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης και τη δημιουργική ομάδα Last Factory Toy.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Σεπτεμβρίου, στο τηλ. 2310868570 (κ. Χωτίδου).
«Golfo 2.3 beta» από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος»
Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου η παράσταση «Golfo 2.3 beta» από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
Η παράσταση μεταμορφώνει το πρωτότυπο κείμενο του Σ. Περεσιάδη, υιοθετώντας την αισθητική των ιαπωνικών κόμικ μάνγκα, τόσο στο εικαστικό όσο και στο κινησιολογικό της μέρος, και συνδυάζοντας αρμονικά ετερόκλητα στοιχεία, όπως μάσκες, video art και θέατρο σκιών.
Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2004 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για τη συνολική της δραστηριότητά κατά το 2007 και ιδιαίτερα για τις παραγωγές «Γκόλφω» και «Απόκοπος».
Περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας, σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, η κάθε παραγωγή εξελίσσεται και ολοκληρώνεται και στη συνέχεια το σύνολο αυτής της δουλειάς παρουσιάζεται στα αστικά κέντρα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή τον σχεδιασμό νέων κοστουμιών και μασκών από τη Μάρθα Φωκά, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: