Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Γ. Παπανδρέου: Αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Το πολιτικό όραμα του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική βάση πάνω στην οποία αυτό θα στηριχτεί, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, ως προγραμματική που ήταν, δεν είχε εκτεταμένες αναφορές στην κυβέρνηση και καμία αναφορά στον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, η σύντομη έστω κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική ήταν σκληρή, με αποκορύφωμα τη φράση "ενώ η Ελλάδα χρεοκοπεί, ενώ οι Ελληνες φτωχαίνουν, οι υπουργοί πλουτίζουν". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια βαθιά κρίση που μας συνθλίβει όλους, μας απογοητεύει και μας αγανακτεί. Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο και με παράθεση επιχειρημάτων το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ότι τα δεινά της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στη διεθνή κρίση.
Η αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, οι δύσκολες στιγμές για την υγεία μας, η γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα που βιώνουμε καθημερινά, η δημοσιονομική εκτροπή και η κακοδιαχείριση, καθώς και το όργιο σπατάλης στο Δημόσιο δεν οφείλονται στη διεθνή κρίση, ούτε είναι λάθος ούτε ανικανότητα, είπε. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε επιλογή συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των λίγων, την εκποίηση με αδιαφανείς διαδικασίες κερδοφόρων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την αποδόμηση του ΕΣΥ, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και τη διαίρεση των Ελλήνων "σε δικούς μας και άλλους". Το μεγάλο βάρος στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου το έδωσε στην οικονομία, παρουσιάζοντας τις βασικές επιλογές που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν και όταν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με κοινή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά και παρουσίασε εκτός από τις προτάσεις του κόμματός του και τον τρόπο με τον οποίον θα χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές που προτείνει, αλλά και με ποιον τρόπο οι Ελληνες θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και θα πιστέψουν ότι θα εφαρμόσει αυτά που εξαγγέλλει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, το πρώτο βήμα οφείλει να το κάνει η Πολιτεία, η οποία πρέπει να δώσει και το παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: