Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Προβάδισμα για ΠΑΣΟΚ και Γιώργο

(ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/)
Παγιώνεται η υπεροχή του Κινήματος με τη διαφορά στο 1,8%.
«Καλύτερος πρωθυπουργός» ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή
Προβάδισμα στο δίλημμα «καλύτερος πρωθυπουργός» αποκτά ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή, ενώ και στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά από την κυβερνώσα παράταξη.
Το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό αποτυπώθηκε και στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alter, καθώς στη σύγκριση μεταξύ των δύο αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο κερδίζει στα... σημεία, αλλά αποκτά προβάδισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «καλύτερος πρωθυπουργός» -για πρώτη φορά σε μέτρηση τίθεται τέτοιο ερώτημα- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 34,2% και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το 30,7%, ενώ το 25,2% δηλώνει «το ίδιο».
Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος φαίνεται και στο ερώτημα πώς θα ήταν αν κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς το 34% λέει καλύτερα, το 33,3% τα ίδιο και το 26,3% χειρότερα.
Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι 1,8%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 27,9% και η κυβερνώσα παράταξη το 26,1%. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη μέτρηση με το ΠΑΣΟΚ «να παίρνει κεφάλι», καθώς η Metron Analysis τη Δευτέρα κατέγραψε διαφορά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έχει μονοψήφιο ποσοστό (8,3%), πτώση καταγράφει και το ΚΚΕ 6,6%, ενώ ο ΛΑΟΣ φτάνει στο 5%.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στρέφονται κυρίως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Πιο συγκεκριμένα, το 16,3% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ), το 5,8% πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ, το 4,7% στον ΛΑΟΣ και το 2,9% στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επανέρχονται ψηφοφόροι του, καθώς πλέον μόλις το 4,7 πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (πριν από μία εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 12,3%), το 1,2% στο ΚΚΕ, το 0,8% στη ΝΔ και το 14,5% σε όσους δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Το ρήγμα στην εικόνα του κ. Καραμανλή καταγράφηκε και στο ερώτημα για το πώς έκριναν οι πολίτες τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου -όπως φαίνεται από τα ευρήματα της μέτρησης- κατάφερε όχι μόνο να υποσκελίσει τον κ. Καραμανλή, αλλά και να αποκτήσει μία διαφορά της τάξης του 20%. Πιο συγκεκριμένα, το 40% είδε θετικά την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ (το 37,1% αρνητικά), ενώ θετική άποψη για τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή εξέφρασε μόλις το 21,6% (αρνητική έξι στους δέκα ερωτώμενους).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης (το 30,3%) εκφέρουν αρνητική άποψη. Ικανοποίηση
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στον βαθμό ικανοποίησης, αν και σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική άποψη και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 24,5% των πολιτών (αρνητική το 71,9%) και η κυβέρνηση της ΝΔ θετική θέση από το 17,4% (αρνητική άποψη εκφέρουν το 81,6%).
Το ρήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού φαίνεται και στον χειρισμό σε ό,τι αφορά την υπόθεση του θέματος Βουλγαράκη, καθώς το 63,7% πιστεύει ότι έχασε.
Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς των «μικρών κομμάτων», ο κ. Τσίπρας έχει σαφές προβάδισμα (το 42,5% έχει θετική θέση), η κ. Παπαρήγα συγκεντρώνει το 26,2% και ο κ. Καρατζαφέρης το 25,3%. Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική μέτρηση της Alco διενεργήθηκε την επομένη της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ (15-18 Σεπτεμβρίου) και εν μέσω του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και του αλαλούμ που επικρατεί στην κυβερνώσα παράταξη. Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: