Χιλιάδες ιδιώτες αλλά και τράπεζες έχουν τίτλους της πτωχευμένης Lehman
Παρασκευή, 19.09.08
Στον αέρα βρίσκονται περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί άμεσα ή έμμεσα σε προϊόντα της Lehman Brothers από θεσμικούς και μερικές χιλιάδες επενδυτές στη χώρα μας αλλά και από τράπεζες.
Στα χαρτοφυλάκια όλων των παραπάνω υπάρχουν μεταξύ άλλων ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά-καταθετικά προϊόντα με ή χωρίς εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο αλλά και τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα που επενδύθηκαν στη Lehman Brothers, η οποία -ως γνωστόν- πτώχευσε.
Είναι, δε, άγνωστο το ύψος των υπόλοιπων επενδύσεων που έχουν γίνει σε άλλους, πάλαι ποτέ κραταιούς αμερικανικούς οργανισμούς, που πλέον αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες από τις τοποθετήσεις είχαν γίνει σε ομόλογα της Lehman Brothers, όταν βρίσκονταν στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο «έκλεισαν» την πλειοψηφία των θέσεών τους το Μάιο.
Οι τίτλοι που δεν ρευστοποιήθηκαν ή επαναγοράστηκαν υπολογίζονται από 270 μέχρι 300 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε τίτλους της Merrill Lynch, η οποία διασώθηκε στο παραπέντε από την Bank of America.
Επισήμως, οι τράπεζες αρνούνται την έκθεσή τους σε προϊόντα της Lehman Brothers, αν και στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για τουλάχιστον δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν από κοινού «άνοιγμα» σε εγγυημένα ομόλογα άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Η Lehman πωλούσε αμοιβαία κεφάλαια στην ελληνική αγορά μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυνατότητες ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών κυμαίνονται από 30% έως 60%.
Οπως είναι φυσικό, στα επιτελεία των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι -εκτός από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που το έχει κάνει ήδη- και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις «ελληνικές» επενδύσεις στη Lehman Brothers.
Οι τραπεζίτες έχουν δώσει εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις τους να καθησυχάσουν τους πελάτες που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και να τους παράσχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση αλλά και προτάσεις εναλλακτικών επενδύσεων.
Μάλιστα, τραπεζικές πηγές σημείωναν ότι τις τελευταίες 3 μέρες παρατηρούνται ρευστοποιήσεις επενδύσεων από αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, προκειμένου να μετατραπούν σε προθεσμιακές καταθέσεις.
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι τραπεζίτες είναι γενικευμένες κρίσεις πανικού από ιδιώτες που, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών, μπορεί να ζητήσουν απόσυρση των καταθέσεών τους.
Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επιδιώκουν εναγωνίως να συγκεντρώσουν ρευστότητα.
«Εκκρεμότητες» με τη Lehman δεν έχουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες.
Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η διοίκηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW μεταβίβασε «κατά λάθος» κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ προς τη Lehman Brothers την ημέρα που η τελευταία κήρυττε πτώχευση.
Η KfW χαρακτήρισε τη μεταβίβαση, η οποία έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας swap, ως «τεχνικό σφάλμα».
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μην είχε προβεί στη μεταβίβαση, καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι η Lehman όδευε προς «κατάρρευση».
Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους μεταβιβάσεις είναι ήδη αποθηκευμένες ως εντολές στα συστήματα των τραπεζών και υλοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου