Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

ARCTUROS News Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024




Ανοίγει και πάλι το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας
Ανοικτό ξανά από το Σάββατο 2 Μαρτίου θα είναι το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο! Έπειτα από έναν παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο, που φέτος ήρθε πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, όλες οι αρκούδες έχουν πλέον ξυπνήσει και κυκλοφορούν έξω στο χώρο τους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Χιόνια πλέον δεν υπάρχουν και οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες έχουν σημάνει το εγερτήριο ακόμα και για τις γηραιότερες αρκούδες. Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο θα λειτουργεί από αυτό το Σάββατο κανονικά καθημερινές (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 17.00 (ώρες ξεναγήσεων 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2386041500.

Δύο λύκαινες από την Ουκρανία στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα στις Αγραπιδιές Φλώρινας φιλοξενούνται πλέον δύο λύκαινες που ήρθαν από την Ουκρανία! Πρόκειται για τη Ντόρα (4 ετών) και τη Βενέρα (κουτάβι περίπου 9 μηνών). Η Ντόρα μεγάλωσε στην Ουκρανία κοντά σε ιδιώτες. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οι ιδιοκτήτες της την εγκατέλειψαν! Φιλοξενήθηκε προσωρινά στο Καταφύγιο άγριων ζώων White Rock Bear Shelter, μέχρι την τελική μεταφορά της στην Ελλάδα. Έχει πολύ ήρεμο χαρακτήρα, έχει συνηθίσει την παρουσία των ανθρώπων και φαίνεται πολύ χαρούμενη στο καινούριο τμήμα που φιλοξενείται. Η Βενέρα, Αφροδίτη στα Ελληνικά, επίσης βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών μέσω παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Ο ιδιοκτήτης της την εγκατέλειψε και την ανέλαβε η οργάνωση Wild Animal Rescue.
Τρία αρκουδάκια για περίθαλψη και επανένταξη
Ο Νικόλα, η Αννέτα και ο Μιχαήλ είναι τρεις ορφανές αρκούδες, ενός μόλις έτους, που βρέθηκαν στη Βουλγαρία και φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο να προετοιμαστούν για επανένταξη στη γειτονική χώρα. Πρώτος ήρθε ο Νικόλας (που τρελαίνεται να σκαρφαλώνει στα δέντρα), ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθαν και η Αννέτα με τον Μιχαήλ που βρέθηκαν σε άλλη περιοχή. Τα δύο αρκουδάκια είχαν φωλιάσει κοντά σε εκτροφείο αγριογούρουνων, όπου είχαν εύκολη πρόσβαση σε τροφή. Χάρη σε ενέργειες της WWF Bulgaria τα δύο αρκουδάκια πιάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Τα τρία μικρά αποφεύγουν τους φροντιστές και τους αρέσει πολύ παίζουν με τα κλαδιά.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
ξανά σε σχολεία της Αθήνας
Σε σχολεία της Αθήνας βρέθηκε και πάλι η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πριν από λίγες ημέρες. Επισκέφθηκε νηπιαγωγεία και δημοτικά υλοιποιώντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημερώνοντας τους μικρούς μαθητές για την προστασία της βιοποικιλότητας και φυσικά τραγούδησε μαζί τους την Αρκούδα Ορεινή, το πρώτο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.


Θετικές οι ενδείξεις για τον Σωτήρη
Ο Σωτήρης, ο λύκος που πριν από λίγους μήνες είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και έφερε τραύματα από πυροβολισμό, έπειτα από τη 2η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τη Δρ. Αναστασία Κομνηνου και το Νικήτα Πράσινο, έχει αρχίσει να αποκτά και πάλι την χρήση των ποδιών του και να κάνει μικρά βήματα. Η αποθεραπεία του θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι περπατάει, έχει πλέον πλήρη συνείδηση και η συμπεριφορά του θυμίζει άγριο ζώο. Με την κατάλληλη φροντίδα στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θεωρείται πιθανό να καταφέρει στο μέλλον να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού
εθελοντικού προγράμματος

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποίησε το πρόγραμμα εθελοντισμού με κωδικό 2021-1-EL02-ESC51-VTJ-000037372 όπου νέες και νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Αρούμπα συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Μια Κυριακή
στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Αυτή την Κυριακή, 3 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα βρίσκεται στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Γιαννακοχώρι Νάουσας με παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: