Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Βασικά, με λεν Θανάση - Λαϊκή Σκηνή Κ.Θ.Β.Ε.

«Βασικά, με λεν Θανάση»
του Γιώργου Αρμένη
Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.
Πρεμιέρα – Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009, ώρα 9.00 μ.μ.
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» – Μονή Λαζαριστών Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζει τη Λαϊκή Σκηνή του με τη γλυκόπικρη κωμωδία του Γιώργου Αρμένη, «Βασικά, με λεν Θανάση», σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
Το έργο που σκιαγραφεί όλες τις πτυχές της νεοελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας και αντιμετωπίζει με χιούμορ ό,τι μας πληγώνει, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.Η Λαϊκή Σκηνή του ΚΘΒΕΣε ένα θέατρο δημοσίου συμφέροντος, η φιλοσοφία του εκάστοτε διευθυντή οφείλει να συγχρωτίζεται με τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Κοινό συνδετικό στοιχείο των έργων του ρεπερτορίου είναι η θεματολογία, η ποιητική και η αισθητική, όλων όσα συγκροτούν αυτό που γνωρίζουμε ως λαϊκό θέατρο από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς που ανέπτυξαν τη θεατρική τέχνη.
Για το σκοπό αυτό θεσμοθετείται η Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. που θα στεγάζεται στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.
Η Λαϊκή Σκηνή -σημαντικός πόλος αποκέντρωσης- θα παρουσιάζει έργα ελληνικά ή ξένα, μαρτυρίες και ομολογίες της ζωής των ανθρώπων, έργα στα οποία ο πολίτης θα αναγνωρίζει τον εαυτό του. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό κοινό στις δυτικές συνοικίες.
Οι Δήμοι της περιοχής θέλουμε να θεωρήσουν δική τους τη Λαϊκή Σκηνή, αιτία και αποτέλεσμα των οραμάτων που πραγματώνει ο πολίτης, όχι ως τελικός αποδέκτης αλλά ως μέτοχος στη θεατρική μαγεία και στη σκηνική πράξη.
Σωτήρης Χατζάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕΤο έργο Αν θέλετε να πάρω λίγο κουράγιο… χειροκροτήστε με… Ευχαριστώ…
Το έργο που θα δείτε είναι η ζωή μου…
Μια ζωή με γέλια, με κλάματα… με αγωνίες, όνειρα, με προσπάθειες να την αλλάξω, ως φαίνεται όμως, ήταν γραφτό, αυτή νά’ ναι η ζωή μου. Λοιπόν αρχίζουμε… ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΛΕΝ ΘΑΝΑΣΗ!
Με έντονο αυτοσαρκασμό, ο Θανάσης γράφει ένα έργο για τη ζωή του.
Ρομαντικός και ιδεολόγος, πασχίζει να παραμείνει αυθεντικός σε έναν κόσμο χαώδη, όπου οι σχέσεις αλλοτριώνονται και οι αξίες δίνουν τη θέση τους στο συμφέρον και την οικονομική συναλλαγή.
Σε αυτόν τον σκληρό κόσμο ο Θανάσης χτίζει, γκρεμίζει και ξαναχτίζει… οικογένεια, φιλίες κι έρωτες.
Σημείωμα του συγγραφέα Τι να σας πω εγώ για τον Θανάση μου;
Τίποτα δεν μπορώ να πω. Θα σας τα πει όλα μόνος του.
Ό,τι έζησε, ό,τι ζει και ό,τι βλέπει να τον πνίγει, να τον πληγώνει, προσπαθεί να κρατηθεί με όπλο το χιούμορ. Είναι ποτάμι καθάριο ο Θανάσης, είναι ρομαντικός, ονειροπόλος και αισθηματίας κι αυτό πληρώνει στη γκρίζα και ανελέητη εποχή που ζούμε.
Τα σπάει όλα και τα πληρώνει!
Καλή σας διασκέδαση,Με αγάπη,Γιώργος Αρμένης
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Με τον Γιώργο Αρμένη μας συνδέει ένα Θέατρο Αποκάλυψης, μια χρέωση Συνεχούς Μαθητείας, ένας Μεγάλος Γενάρχης: Θέατρο Τέχνης, Ήθος και Ύφος, Κάρολος Κουν.
Το έργο του Βασικά, με λεν Θανάση, μας έδωσε την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια «πολιτικά ορθή» σκηνική εκδοχή ενός ρεαλιστικού κώδικα ερμηνείας με ηθογραφικές παραμέτρους ή να ρισκάρουμε μια κατάδυση σε ένα «παιχνίδι κατόπτρων», με ακραίες συμπεριφορές και έντονες ανατροπές.
Επιλέξαμε το δεύτερο, επειδή μας γοήτευσε η δύσκολα καλυμμένη πίσω από τον καταιγιστικά κωμικό λόγο και αντίλογο, αίσθηση της βαθειάς απογοήτευσης του συγγραφέα για τη «χαμένη αθωότητα» και την αδιέξοδη σπατάλη ενέργειας του κεντρικού του ήρωα, εν τέλει ίσως και alter ego του, του Θανάση.
Κάτι σαν το Μπεκετικό «γεννήθηκα, άρα φταίω».
Από την άλλη, μας ερέθισε δημιουργικά η πεποίθηση ότι ο Αρμένης κουβαλάει αταβιστικά ένα υποκριτικό στίγμα θλιμμένου κλόουν, τόσο σαν σωματότυπος, όσο και σαν θεατρική πρακτική.
Τελικά, μας παρέσυρε με κέφι η αίσθηση του «οργανώνουμε γελώντας, διαλύουμε κλαίγοντας» και φτιάξαμε μια παράσταση με καταιγιστικούς ρυθμούς και αλλεπάλληλες αλλαγές, κάτι σαν γκροτέσκα λαϊκή γιορτή.
Κλαυσίγελος;Εμείς το διασκεδάσαμε!
Εσείς;
Νίκος Χαραλάμπους Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη Κίνηση: Κωνσταντίνα Καστέλλου Φωτισμοί: Σάκης Μανιάτης Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Σουγάρης Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Κώστας Χαλκιάς (Θανάσης), Δημήτρης Σιακάρας (Θανάσης, Αφηγητής), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Πεθερά), Μαρίζα Τσάρη (Ολυμπία), Κατερίνα Γιαμαλή (Θεία, Μάνα), Τάσος Πανταζής (Θείος), Γιάννης Τσάτσαρης (Καφετζής), Ευθύμης Παππάς (Παντελής), Χρήστος Σουγάρης (Τάκης, Πούτκιν), Σπύρος Σαραφιανός (Μπάμπης), Πολυξένη Σπυροπούλου (Τραγουδίστρια, Γιατρός, Χρυσούλα), Αλέξανδρος Μούκανος (Θεατρώνης), Νίκος Μαγδαληνός (Ανέστος), Ιωάννα Παγιατάκη (Ευανθία), Νεφέλη Ανθοπούλου (Ευανθία), Βασίλης Σπυρόπουλος (Μήτσος).
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ.(Λαϊκή) & 9 μ.μ., Πέμπτη (Λαϊκή)& Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Θεωρείο: 22 €, κανονικό, 15 € εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Εξώστης: 15 €, κανονικό και 12 €, εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Γενική Είσοδος με Κάρτα Πολιτισμού ΥΠΠΟ 12 €
Χώρος: Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Μονής Λαζαριστών
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Μονής Λαζαριστών: 9:30π.μ. -1:00μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 9.30μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Δεν υπάρχουν σχόλια: