Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκό Βραβείο στο Κέντρο Πρόληψης"ΕΛΠΙΔΑ"
Το ελληνικό πρόγραμμα « Resist » (Αντιστάσου) είναι ένα από τα τρία προγράμματα, στα οποία απενεμείθει στις 26 Νοεμβρίου 2008, το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το σύνολο των διαγωνιζομένων ήταν 34 προγράμματα.
Είναι η τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Πομπιντού» (Groupe Pompidou), αποστολή της οποίας είναι ο συντονισμός των 35 χωρών μελών της Ομάδας, «στο αγώνα κατά των καταχρήσεων και της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών».
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ομάδας Πομπιντού.
Η απονομή έγινε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στο πλαίσιο Διάσκεψης που οργάνωσε η Ομάδα Πομπιντού για τον απολογισμό της δράσης γύρω από την πρόληψη των ναρκωτικών κατά τα δύο τελευταία έτη.
Τα βραβεία συνοδεύονταν με το ποσό των 5.000 ευρώ.
Το RESIST δημιουργήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» με την δράση «Συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς (2006-2007), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών, σκοπός του οποίου είναι να διαπραγματευτεί έννοιες γύρω από την πρόληψη στη γλώσσα των εφήβων, αξιοποιώντας ένα μέσο γνώριμο σε αυτούς όπως είναι ο Η/Υ.
Το πρόγραμμα επιδιώκει να: σκεφτεί ο νέος της εναλλακτικές επιλογές που του προσφέρονται στην καθημερινότητα και στις σχέσεις του, προσανατολιστεί σε υπεύθυνες αποφάσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική του υγεία ενισχυθεί η δεξιότητα αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων. Ο ήρωας του «Resist» έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε πέντε διαφορετικούς χώρους, στο σπίτι, στο σχολείο, στο καφέ, σε μαγαζί, σε πάρτυ.
Συζητά με τους γύρω του, γονείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους, έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει τις συνέπειες των συμπεριφορών του στις επιλογές που κάνει.
Οι συντελεστές του προγράμματος Α.Μεδίτσκος, Β.Ασκητοπούλου και Γ.Γκιούρκα, αλλά και όλη η επιστημονική ομάδα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί επιβράβευση της δεκαετούς πορείας του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» στην πρωτογενή πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τρόπους προμήθειας του παιχνιδιού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2310 442043-4.

Δεν υπάρχουν σχόλια: