Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣτην αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξανδρου Κορτσάρη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο Ωραία που ήταν η Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο των Αδελφών Κυριακίδη και αποτελεί από άποψη αισθητικής ένα πραγματικό εκδοτικό κομψοτέχνημα.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Αθανάσιος Καραθανάσης καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βουργουτζής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην Διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονία και Νίκος Πασχαλίδης, δικηγόρος, συγγραφέας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Νίκος Μέρτζος, δημοσιογράφος – συγγραφέας και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο Νίκος Βουργουτζής μεταξύ άλλων είπε:
«Ο Αλέκος Κορτσάρης παρουσιάζει σε τρία μέρη ένα κείμενο, το οποίο στην αρχή μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως χρονικό, χρονικό των γεγονότων και της ψυχολογικής διάθεσης μιας ολόκληρης γενιάς τα μέλη της οποίας καμινεύτηκαν στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς, αισθάνθηκαν την προσδοκία για κοινωνική πρόοδο και διακρίθηκαν στο στίβο της καταξίωσης.»
«Περιέγραψε αναμνήσεις που προκαλούν του κόσμου τα συναισθήματα.
Στα χρόνια, που το κορίτσι αγαπούσε κάποιο αγόρι κι αυτό νυμφεύθηκε κάποιαν άλλη.
Στα χρόνια, που η Βασιλίσσης Όλγας ήταν αμφίδρομη.
Στα χρόνια, που ο Βάρβογλης έβαζε τρία σε είκοσι σελίδες καλογραμμένης οργανικής.
Στα χρόνια που ο Αζαριά και ο Πισιώτης, στην οδοντιατρική, παίδευαν για χρόνια τους φίλους μας. Στα χρόνια που ο Σάββας ρήμαζε τους νεοσσούς της ιατρικής.
Στα χρόνια της ξενοιασιάς!»
«Αναφέρεται και σε δημοσιογράφους ο συγγραφέας.
Με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει, τοποθετεί αγαπητούς συναδέλφους στην εμπροσθοφυλακή.
Όμως, εμείς, οι άλλοι, που γεμίσαμε χιλιάδες σελίδες, με τον ιδρώτα της ψυχής και το αίμα της καρδιάς, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε τους μαθητές του Γιάννη Βελλίδη, του Πέτρου Λεβέντη, του Γιάννη Ιωαννίδη, του Βασίλη Μεσολογγίτη, του Γιάννη Σπαθάρη και του Κώστα Παπαϊωάννου, που έγραψαν ιστορία την εποχή αυτή.
Επίλεκτο δημιούργημα εκείνης της υπέροχης σχολής, από πλευράς ανθρώπινης αξίας και κοινωνικής προσφοράς, αποτελεί ο Πρόεδρος του Ιδρύματος που μας φιλοξενεί, ο αγαπητός συνάδελφος Νίκος Μέρτζος.»
«Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, ο Αλέκος Κορτσάρης αναφέρεται στην υπόθεση του Μαξ Μέρτεν και την ακούσια εμπλοκή σ΄αυτή του διακεκριμένου δικηγόρου και ικανού πολιτικού Τάκου Μακρή.
Πρόκειται για μια ιστορία που προκάλεσε κάποτε θόρυβο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.»
«Στο τρίτο μέρος ο ευαίσθητος ακαδημαϊκός δάσκαλος έχει, επιπλέον, τη δυνατότητα να επαναφέρει την ευτυχισμένη μετεφηβική ηλικία.
Ζωντανεύει φωνές αγαπημένες που ηχούν στο μυαλό μας και περιγράφει σκηνές και γεγονότα, όπου ήρωες είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι φίλοι μας.»
«Ναι, κάποτε η Θεσσαλονίκη ήταν ωραία.
Κατόπιν, η αντιπαροχή παραμόρφωσε εκτρωματικά το πρόσωπό της, η αθρόα και απαράδεκτη μετανάστευση αλλοίωσε τον χαρακτήρα των κατοίκων της, η έλλειψη ηγετών περιόρισε το δυναμισμό της, η απληστία του Κέντρου αποδυνάμωσε την οικονομίας της, η εισβολή ατόμων χωρίς γνώσεις παραμέρισε τον πολιτισμό της και σήμερα η ύπαρξη δεκάδων επαιτών στους κεντρικούς δρόμους αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της.
Εκεί κατάντησε η όμορφη πόλη.
Να ναι καλά ο συγγραφέας.
Μας μετέφερε σ έναν όμορφο κόσμο και μας προτρέπει να κάνουμε συγκρίσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: