Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΟκτώ στα δέκα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ με συμπόνια και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά απέναντι τους ως αμήχανη. Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα μελέτης που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση της Συνομοσπονδίας, την τελευταία δεκαετία η κοινή γνώμη θεωρεί ότι υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα αναπηρίας στη χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα για τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να υπάρχουν. Σήμερα, το 15% του ελληνικού πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας.
Από αυτούς, το 65% έχει ποσοστό αναπηρίας που κυμαίνεται από 67 έως 99% και το 10% έχει ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 100%.
Η πλειοψηφία των ΑμεΑ ζει με την υπόλοιπη οικογένεια του. Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή και ανάλυση των μεταβολών που συντελέστηκαν την τελευταία δεκαετία στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν την αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία.
Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα ερευνών κοινής γνώμης που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1997 έως και το 2008. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι: - Το 81,7% του πληθυσμού θεωρεί ότι ο συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας είναι χειρότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. - Το 32,9% των συμμετεχόντων νιώθει συμπόνια για τα ΑμεΑ αλλά τα αντιμετωπίζει με αμηχανία. - Το 66% εκτιμά ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται το θέμα της αναπηρίας. - Το 50,4% του δείγματος αναφέρει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία την αδυναμία εύρεσης εργασίας.
Ακολουθούν η ανεπάρκεια των κρατικών και δημόσιων υποδομών υγείας, η ελλιπής ενημέρωση, οι ανεπαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και η δυσκολία πρόσβασης σε αυτές, η ανεπαρκής εκπαίδευση, η αδυναμία πρόσβασης σε κοινωνικό περιβάλλον και ο στιγματισμός ή η αποστροφή των άλλων ανθρώπων. - Το 75,5% του συνόλου του δείγματος πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ασχολούνται ‘λίγο’ και ‘καθόλου’ με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.
Το 43,9% πιστεύει ότι οι κοινωνικές δαπάνες παρέμειναν στάσιμες ενώ καθολικά υπέρ της άποψης ότι το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους τάσσεται το 98,8% του δείγματος. Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έγινε δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια.
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Δημήτρη Σιούφα την ετήσια έκθεση ενώ απεστάλη στον Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή υπόμνημα με τις θέσεις για την ανάγκη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κύριος Ιωάννης Βαρδκαστάνης δήλωσε σχετικά:
«Η σημαντική αυτή μέρα είναι ημέρα λογοδοσίας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ημέρα ανάληψης ευθυνών και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: