Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης
Θέμα της εβδομάδας: Πολυτεχνείο Άραγε από ποια σχολή παίρνει το πτυχίο του ο πολυτεχνίτης και καταλήγει ερημοσπίτης; Είναι προσόν, ταλέντο ή ειρωνεία να αποκαλείται κάποιος «πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης»; Σαφέστατα και ειρωνεία, αφού «πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» χαρακτηρίζεται κάποιος όταν καταπιάνεται με πολλές ασχολίες αλλά δεν καταφέρνει να φέρει καμία από αυτές σε πέρας, δηλαδή αποτυγχάνει σε όλες. Άρα δεν έχει απτά έργα και αποτελέσματα.
Με παρόμοια σημασία αναφέρεται στίχος από το αρχαιοελληνικό κωμικό έπος «Μαργίτης», που ορισμένοι αποδίδουν στον Όμηρο: «Πόλλ’ ηπίστατο έργα, κακώς δ’ ηπίστατο πάντα» δηλαδή ότι όποιος καταπιάνεται με πολλές τέχνες δεν καταφέρνει να μάθει καμία σωστά.
Ακούγοντας τη φράση, μας έρχεται στο νου η γνωστή κωμική ταινία «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης» του Αλέκου Σακελλάριου (1963) με πρωταγωνιστή το Θανάση Βέγγο.
Ο τίτλος της ταινίας αποτυπώνει ακριβώς το νόημα της γνωστής φράσης, αφού ο πρωταγωνιστής, ερχόμενος στην Αθήνα από την επαρχία, προσλαμβάνεται σε διάφορες δουλειές (σερβιτόρος, διαιτητής μποξ, υπάλληλος φαρμακείου, φωτογράφος και αστυφύλακας), αποτυγχάνει σε όλες και τελικά κάθε φορά απολύεται.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: