Θέμα της εβδομάδας: Καιρός για καύσιμα
Δεύτε λάβετε φως! Φως φανάρι.
Η πρώτη μεγάλη επανάσταση στο φωτισμό έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν τα φανάρια και οι λάμπες λαδιού άρχισαν να δίνουν γοργά τη θέση τους στο φωταέριο (αλλιώς γκάζι ή αεριόφως), ένα εύφλεκτο αέριο που παράγεται από απόσταξη λιθάνθρακα.
Κι έτσι η νύχτα απέκτησε την αίγλη και τη λάμψη της, με πρωτοπόρο το Λονδίνο, που φωταγωγήθηκε το 1815.
Στην Ελλάδα μέχρι το 1862 ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις φωταερίου, οπότε έκτοτε επιτρεπόταν η χρήση του τη νύχτα αποκλειστικά για το δημόσιο φωτισμό, ώσπου 15 χρόνια περίπου μετά γαλλική εταιρεία ανέλαβε την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη διανομή του στην αγορά.
Αργότερα, το φωταέριο, που χρησιμοποιήθηκε και για θέρμανση και κίνηση, έδωσε τη σκυτάλη στον ηλεκτρισμό, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1889.
Ωστόσο, σε πολλά μέρη παλιότερα χρησιμοποιούσαν φωταέριο (γκάζι) αντί για ηλεκτρικό. Σήμερα αντί για φωταέριο χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.
Γκάζι (Γκαζοχώρι ή και Φωταέριο) ονομάζεται η συνοικία της Αθήνας η οποία εντοπίζεται νοτιοδυτικά της διασταύρωσης της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς.
Το έτος 1857 ιδρύθηκε εκεί εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος, ενώ γύρω στο 1910 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οίκοι ανοχής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλείται εκείνη την εποχή η περιοχή και οι οίκοι ανοχής «Γκάζι» ή «Γκαζοχώρι». «Γκαζοχωρίτη» αποκαλούσαν τον τακτικό θαμώνα των οίκων ανοχής, ενώ «γκαζοχωρίτισσα» αποκαλούσαν την πόρνη που δούλευε εκεί.
Γκάζι επίσης ονομάζεται το πεντάλ των οχημάτων, που όταν το πατάμε στέλνει βενζίνη στη μηχανή τους.
Λεξικό -Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου