Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗΕπιλογή του Μήνα Φιλοκτήτης Οικονομίδης:
ιστορικές ηχογραφήσεις με την ΚΟΑ και τη Συμφωνική Ορχήστρας του Ε.Ι.Ρ. 'Αλμπουμ δύο δίσκων με έργα Καλομοίρη, Καρρέρ, Κουνάδη, Λαμπελέτ, Λαυράγκα, Σκλάβου και Σπάθη. Αρχείο ΚΟΑ, CD1001, 2008. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διαθέτει έναν αρχειακό ηχητικό πλούτο που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμενε ανεκμετάλλευτος.
Η απόφαση της διοίκησής της να αναδείξει και να διαθέσει στο κοινό το πρώτο CD που προέρχεται από τα αρχεία της μόνο καλό μπορεί να κάνει στη διάδοση της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα. Οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται στον πρώτο αυτό δίσκο της σειράς περιστρέφονται ουσιαστικά γύρω από το πρόσωπο του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και της δραστηριότητάς του ως μαέστρου.
Ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες μουσικούς. Διετέλεσε καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και ιδρυτής – μαέστρος της Χορωδίας Αθηνών από το 1921 έως το 1957, χρονιά του θανάτου του.
Παράλληλα με την δραστηριότητα του με την Χορωδία Αθηνών, ο Οικονομίδης ίδρυσε, μαζί με τον Χοσέ ντε Μπουστίντουι και τον Σπύρο Φαραντάτο, την Ορχήστρα των Λαϊκών Συναυλιών, ενώ το 1927 διορίστηκε πρώτος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.
Από τότε, μεταξύ της ορχήστρας και του Φιλοκτήτη Οικονομίδη, ξεκίνησε μία σχέση ζωής που τερματίστηκε με τον θάνατό του. Οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διπλό CD είναι αποκλειστικά έργων Ελλήνων συνθετών.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο, όπως τους παραθέτει και ο Βύρων Φιδετζής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, στο προλογικό του σημείωμα:
«Προτάξαμε όμως τα ελληνικά έργα, πρώτα απ’ όλα διότι δεν υπάρχουν για πλείστα εξ αυτών νεώτερες ηχογραφήσεις αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες εκδόσεις μπορούν να συμβάλλουν στοιχειωδώς μεν, συμβολικώς δε, στην απαρχή της σχηματοποίησης αυτού, που θα αποκαλούσαμε, ιστορία της μουσικής ερμηνείας της ελληνικής μουσικής».
Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με τα παραπάνω.
Εκτός όμως από τον Οικονομίδη, μνεία πρέπει να γίνει και σε κάποιους άλλους συντελεστές που συμπράττουν με την ΚΟΑ και την Ορχήστρα του ΕΙΡ.
Αυτοί είναι οι τραγουδιστές Νίκος Ζαχαρίου και Μαρία Κερεστεντζή-Βλασταράκη, καθώς και η σύμπραξη, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα του Β. Φιδετζή, του Αργύρη Κουνάδη στο δικό του έργο Σουίτα για πιάνο, κλαρινέτο, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: