Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Τούνελ λιτότητας και 50.000 απολύσεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧειρότερες μέρες... Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας βλέπει η Κομισιόν ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Σοβαρή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα που θα μετρήσει φέτος άλλα 50.000 θύματα, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χθεσινές «φθινοπωρινές προβλέψεις» της, καθώς η κρίση μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία και παραμένει εκεί τουλάχιστον έως και το 2010.
Η Ελλάδα οφείλει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να παραμείνει σε τούνελ λιτότητας και να λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα τον επόμενο χρόνο, καθώς θα λήγει η ισχύς του πακέτου του Σεπτεμβρίου και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί και πάλι στα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Συμφώνου Σταθερότητας (3% του ΑΕΠ), από 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος.
Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνει η πρόβλεψη της Κομισιόν ότι το έλλειμμα ρεκόρ του ισοζυγίου πληρωμών θα διευρυνθεί περισσότερο και θα φτάσει το 15% του ΑΕΠ το 2009 και το 15,5% το 2010, από 14,3% το 2008 και 14% το 2007, καθώς η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχίζει να υποβαθμίζεται σταθερά.
Το μαύρο σκηνικό για την οικονομία είναι βεβαίως γενικό στην Ευρώπη, ενώ ειδικά η ευρωζώνη έχει μπει πλέον σε καθεστώς «τεχνικής ύφεσης» με τρία συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ της όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας ετοιμάζονταν να συζητήσουν πακέτο μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά μέσο όρο το 2008, σε σύγκριση με το 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% για να πέσει σε στασιμότητα, στο 0,1% το 2009
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: