Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
2 Μαρτίου 2010
Σε μια εποχή που η πρόσβαση στη γνώση μέσα από την αναζήτηση της πληροφορίας σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων συνιστά βασικό εργαλείο εκπαίδευσης και έρευνας η ελληνική πολιτεία στερεί από την ακαδημαϊκή &# 8211; ερευνητική κοινότητα το θεμελιώδες της δικαίωμα μη φροντίζοντας να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και ένα χρόνο λόγω της μη καταβολής συνδρομών δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Η παρουσία του Καθηγητή Β. Παπάζογλου και
πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση αν και αυτό δεν αναιρεί τα λάθη και τις παραλείψεις προηγούμενων ετών που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Η απόσυρση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου
Αιγαίου Καθηγητή Α. Τρούμπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοξο που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει δυστυχώς την τραγική κατάσταση.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος στο
έγγραφο απόσυρσης του στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς: όπως λέω και στην ανωτέρω συνημμένη επιστολή μου, υπάρχουν πράγματα μη-ανεκτά, όσον καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία κα ι διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ψηφιακής σύγκλισης; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα…»
H Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων ζητάει την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου προκειμένου έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να βρεθεί λύση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις επιστημονικές πηγές που παρέχονται από τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στο μέλλον.
Με δεδομένο ότι οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες έχουν δεχθεί από το Μαϊο του 2009 σοβαρά πλήγματα να επανεξεταστεί το πλαίσιο της οργανωτικής – λειτουργικής δομής τους και να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα τις ενισχύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με την περαιτέρω ανάπτυξη – αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Θα επιθυμούσαμε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος να αναθεωρήσει την απόφαση του και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης των βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σ΄αυτές.
Ελπίζουμε να μην ισχύσει τούτη τη φορά η ρήση του ποιητή:
«Και στο πα, μη λαξεύεις άλλους σταυρούς, πάντα κάποιος βρίσκεται να σταυρωθεί»
Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης
Labels:
ανακοινώσεις,
άρθρα,
βιβλιοθηκονομία,
βιβλιοθηκονόμοι,
σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου