Στις 21 Απριλίου 2010 ξυπνήσαμε από το θόρυβο που προκάλεσε η άφιξη των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ.
Κάποιοι απρόσωποι οικονομολόγοι του ΔΝΤ με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση της υπερατλαντικής υπερδύναμης ήρθαν να μας σώσουν από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και θα βάλουν στο γύψο την κυριαρχία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στον οικονομικό τομέα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και να μειωθούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Σελ.2
Aπόκομμα κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία ο Σαμαράς
Ανεπανάληπτη ανευθυνότητα απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών επιδεικνύει η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Αντί να απολογηθεί για τα «εγκλήματα» που διέπραξαν στο πεδίο της οικονομίας ο Καραμανλής και οι Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, οι στενοί συνεργάτες του νέου αρχηγού προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει στη διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να ανακάμψει δημοσκοπικά.
Η επιλογή του Σαμαρά, όμως, εκτός από καιροσκοπισμό, υποκρύπτει και τεράστια επιπολαιότητα.
Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφημίζει τις… διαφωνίες στο κόμμα του, πιστεύοντας ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κοινωνική αντίδραση την οποία φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά.
Με άλλα λόγια, επενδύει στην καταστροφή της χώρας, μήπως και καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Ό,τι ακριβώς κάνουν και οι διεθνείς κερδοσκόποι που έχουν πέσει σαν τα όρνια στην ελληνική οικονομία. Αλλά αν εκείνοι βγάζουν εκατομμύρια από τη δράση τους, ο Σαμαράς λογαριάζει για άλλη μια φορά χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτό προκύπτει από το σύνολο των δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταγράφουν πολύ κακή εικόνα για τη Ν.Δ.
Σελ. 12 και Σελ. 13
Πρώτη συντριβή για τον Σαμαρά
Την πρώτη εσωκομματική συντριβή μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία της Ν.Δ. υπέστη το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς.
Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ηγεσία της γαλάζιας νεολαίας στον εκλεκτό του, Κώστα Χατζή, έρχεται να επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ηγέτης με «σύμβαση ορισμένου χρόνου».
Το αποτέλεσμα στην ΟΝΝΕΔ δείχνει ότι οι δύο μεγαλομέτοχοι της νεοδεξιάς, Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν αποφασίσει να κάνουν δύσκολη τη ζωή του νέου προέδρου.
Από την ώρα που αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοικτές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στη Νεολαία, ο Σαμαράς πίστευε ότι θα μπορούσε να ελέγξει τη διαδικασία. «Θα βγάλω όποιον θέλω», έλεγε σε κατ’ ιδίαν κουβέντες. Έτσι, άναψε το πράσινο φως στον επί χρόνια συνεργάτη του, Κώστα Χατζή, αν και επισήμως απέφυγε να δώσει χρίσμα.
Σελ. 14
«Aναγκαία η προσφυγή»
Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την ευθύνη και έκοψε το γόρδιο δεσμό. Έβγαλε τη χώρα από τα δεσμά του δανεισμού και των κερδοσκόπων, ανακοινώνοντας από το ακριτικό Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον κοινό μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ.
«Μόλις χθες μας δόθηκαν τα στοιχεία για πραγματικό μέγεθος ελλείμματος», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
«Μας θύμισαν τα ακατανόητα λάθη και τις παραλείψεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί»! «Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος των ορέξεων της κερδοσκοπίας», τόνισε. «Από την πρώτη μέρα», σημείωσε, «βαλθήκαμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν. Αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Και μετά από ένα μαραθώνιο οδηγηθήκαμε σε έναν πρωτόγνωρο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Σελ. 15
Αλήθειες και ψέματα για το μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ
Παντού υπάρχει ένας μύθος, ακόμα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μεγάλο επικοινωνιακό στοίχημα της κυβέρνησης και η αγωνία των υπουργών και των στελεχών είναι να «διαλύσουν» τα σενάρια τρόμου που συνοδεύουν το μηχανισμό στήριξης, και να αποκρούσουν τις αντιπολιτευτικές κορόνες κατά της ενεργοποίησής του.
Η μεγάλη προσπάθεια έγκειται κυρίως στο να πειστούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι σηκώνουν το «βάρος» των περικοπών και των οικονομικών μέτρων, ότι ο μηχανισμός είναι ένα δίχτυ ασφαλείας με ευρωπαϊκή πατέντα, όπου το ΔΝΤ έχει μερική συμμετοχή.
Σελ. 16 και Σελ. 49
Εκτιμούν πως έχει πολιτικές βλέψεις
Αντιδράσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα έχει προκαλέσει η πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του ισχυρού άνδρα της MIG
Ανδρέα Βγενόπουλου. Η προσπάθεια απαξίωσης του συστήματος σε συνδυασμό με την επίθεση που εξαπέλυσε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο, ενισχύουν, σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές, την εκτίμηση ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού του γνωστού επιχειρηματία βρίσκεται η δημιουργία νέου κόμματος».
Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, να διαψεύσει τη συγκεκριμένη σεναριολογία. Ωστόσο, όσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί του, εκφράζουν την άποψη ότι όχι μόνον το σκέφτεται, αλλά και ότι έχει αρχίσει (ήδη) να υλοποιεί τη στρατηγική του.
Σελ. 53
στο Πέταλο
Παρότι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές τους επικαλούνται το τεκμήριο της αθωότητας, οι πιο σημαντικοί από τους έξι συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής στον Επαναστατικό Αγώνα δεν μετέχουν καν στην προδικαστική διαδικασία.
Χαρακτηριστική είναι η φράση που αποδίδεται στον Κ. Γουρνά, όταν η Αστυνομία ανακάλυψε το αυτοκίνητό του:
«Τα υπόλοιπα θα τα βρείτε μόνοι σας», είπε. Και πράγματι η Αντιτρομοκρατική βρήκε τα υπόλοιπα μόνη της – κι αυτά τα «υπόλοιπα» ήταν οπλικά συστήματα, δείγματα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, χαρτονομίσματα και δεκάδες άλλα αντικείμενα που ερευνώνται συστηματικά για να οδηγήσουν και σε νέες αποκαλύψεις.
Σελ. 63
στο Πέταλο
Τρόπο για να προσεγγίσει το Σαμαρέικο αναζητά ο Μεϊμαράκης, που θέλει να κατέβει περιφερειάρχης. Πιστεύει, μάλιστα, ότι έχει προϋποθέσεις για να κερδίσει τη μάχη. Προφανώς, δεν έχει πάρει (ακόμη) χαμπάρι ότι σε λίγο η Ν.Δ. θα είναι τρίτο κόμμα στην Αττική. Το παλικάρι δεν λέει να βάλει μυαλό.
Κάθε τρεις μήνες τον πιάνει και από μια κρίση αλαζονείας. Θέλετε παράδειγμα; Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Το συμβάν έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή.
Ο γραμματέας Σχεδιασμού έκρινε σκόπιμο να κάνει παρατήρηση στον πρώην υπουργό Αμύνης για το γεγονός ότι δεν πήρε θέση στο θέμα με τα υποβρύχια. Ποιος είδε τον Μεϊμαράκη και δεν τον φοβήθηκε. «Και, ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις πότε θα μιλήσω;». Προφανώς, ο Βαγγέλας δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη νέα κομματική ιεραρχία.
Σελ. 64
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου