ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 25 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η ανεύρεση των εξαφανισμένων παιδιών είναι ζήτημα ανθρωπιάς και ευαισθησίας»
Ομιλία Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την «Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά»
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας εκπροσώπησε σήμερα Τρίτη, 25/05/2010, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.
Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος, παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού», της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και άλλων συναρμόδιων φορέων και οργανισμών.
Στην ομιλία του ο κ. Γρηγόρης Τασούλας ευχαρίστησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο που προσφέρει, αλλά και προσωπικά τον πρόεδρό του κ. Κώστα Γιαννόπουλο για το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει.
Ακολουθεί η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης:
«Με χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών. Στόχος του εορτασμού της ημέρας αυτής, είναι, αφενός, να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς, εκείνους, που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί και, αφετέρου, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αναλάβουμε, από κοινού, δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύλλογο το «Χαμόγελο του Παιδιού» για αυτή την πρωτοβουλία διοργάνωσης. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με πολύ σημαντική εθελοντική δράση στη χώρα μας, που κινητοποιείται υποδειγματικά για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τα παιδιά αποτελούν αναμφίβολα το πιο ζωντανό, ελπιδοφόρο και ευαίσθητο κομμάτι κάθε κοινωνίας. Είναι αυτά που δίνουν οξυγόνο στη ζωή μας. Σε αυτά στηρίζουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά μας για το μέλλον της χώρας μας.
Τα παιδιά, όμως, αποτελούν αναμφίβολα το πλέον απροστάτευτο τμήμα της κοινωνίας μας. Χωρίς τη βοήθειά μας – υλική, ψυχική, συναισθηματική - δεν μπορούν να πορευτούν. Γνωρίζουν τη ζωή μέσα από τον κόσμο των μεγάλων, υφίστανται μοιραία τις συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.
Η ευθύνη, λοιπόν, όλων μας, ατομικά, συλλογικά και θεσμικά, απέναντι στο κάθε παιδί, είναι τεράστια. Και, δυστυχώς, η σύγχρονη εποχή βρίθει κινδύνων και προβλημάτων που βάλλουν τον κόσμο των παιδιών και μας καλούν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, προκειμένου να παρέχουμε το δίχτυ ασφαλείας, που έχουν ανάγκη.
Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον κυρίαρχο θεσμό που ασχολείται με την προστασία των ανηλίκων. Η κακοποίηση, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε συναισθηματική, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, η οικονομική εκμετάλλευση, η αρπαγή και απαγωγή ανηλίκων, η έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, η παραμέληση της εποπτείας τους, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και η προστατευτική φύλαξή τους, η απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και η αναζήτηση και ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στους ανήλικους και με τα οποία, η Ελληνική Αστυνομία, ασχολείται καθημερινά και επισταμένα.
Ειδικότερα, το θέμα της εξαφάνισης ανηλίκων επιζητεί τους πλέον επιδέξιους και ευαίσθητους χειρισμούς, καθώς πολλές από τις εξαφανίσεις αποτελούν, στην ουσία, γονικές αρπαγές. Γενικότερα, ως εξαφανίσεις, η Ελληνική Αστυνομία, αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις ακούσιας ή εκούσιας απαγωγής, γονικής ή μη αρπαγής, παράνομης κατακράτησης ή ακόμα και αυτοδικίας αν έχει απαχθεί από τον έναν εκ των δύο γονέων και δεν έχει καθοριστεί ποιος έχει την επιμέλεια του.
Η φετινή παγκόσμια καμπάνια για την 25η Μαΐου είναι εστιασμένη στις γονικές αρπαγές. Τα περιστατικά γονικών αρπαγών αυξάνονται κάθε χρόνο, και ιδίως τα περιστατικά, στα οποία τα παιδιά μεταφέρονται εκτός των εθνικών συνόρων, δημιουργώντας μεγαλύτερο συναισθηματικό τραύμα και σύγχυση σε όλους όσους εμπλέκονται.
Είναι εμφανές ότι η κρισιμότητα του ζητήματος απαιτεί άμεση, σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπισή του. Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας οι άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι το οικείο Τμήμα Ασφάλειας ή η κατά τόπο υπεύθυνη αστυνομική αρχή, το Τμήμα Αναζητήσεων και η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.
Επειδή τα περιστατικά εξαφάνισης ή αρπαγής ανηλίκων είναι πολύπλοκα, απαιτείται συχνά συντονισμός και συνεργασία όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλων Υπουργείων, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών ή Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι οι Ελληνικές Αρχές έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών. Το γεγονός αυτό όμως δε μας εφησυχάζει, καθώς για τα Σώματα Ασφαλείας, έστω και ένα εξαφανισμένο παιδί που δε βρίσκει το δρόμο για την οικογενειακή του εστία, αποτελεί μια τραυματική ανθρώπινη υπόθεση. Το ζήτημα, λοιπόν, της διαχείρισης δεν είναι αποκλειστικά ποσοτικό, αλλά κυρίως είναι ζήτημα ανθρωπιάς και ευαισθησίας απέναντι στο κάθε παιδί ξεχωριστά.
Για το λόγο αυτό, βελτιώνουμε διαρκώς τις ενέργειες και τις τακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για τον εντοπισμό, την παράδοση και επιστροφή του αγνοούμενου ανήλικου στους οικείους ή στο προστατευμένο περιβάλλον του.
Επανεξετάζουμε επίσης τις δομές που καταπιάνονται με το ζήτημα προστασίας ανηλίκων, έχοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού την ανάγκη διακλαδικότητας, συντονισμού, συνεργασίας και τον εκσυγχρονισμό των μέσων των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων.
Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των Ελληνικών Αρχών, ώστε κανένα παιδί, που πέφτει θύμα αρπαγής ή εξαφάνισης, να μην παραμένει μακριά από την οικογενειακή εστία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη αλληλεγγύης της κοινωνίας και, ως εκ τούτου, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα προστασίας ανηλίκων. Η εξαφάνιση παιδιών, είναι ένα παγκόσμιο, καθημερινό κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους. Δεν χρειάζεται να συμβεί σε εμάς ή στο οικείο περιβάλλον μας για να ευαισθητοποιηθούμε. Είμαστε όλοι μέρος της ελληνικής κοινωνίας και έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε προκειμένου να εκλείψει.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσο και τα Σώματα Ασφαλείας πράττουν κάθε τι δυνατό προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για να βρουν όλα τα παιδιά τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους. Σας ευχαριστώ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου