Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 09 Ιουνίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 9 Ιουνίου στη Σόφια με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Τσβέταν Τσβετάνοφ με τον οποίο υπέγραψε Συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία.
Στόχος της ελληνο-βουλγαρικής συμφωνίας είναι η πρόληψη από απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και η καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από τη δημιουργία ενός στενότερου πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, παρών ήταν ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, εκτός των άλλων, για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, την εφαρμογή του one - stop ελέγχου σε όλα τα σημεία διέλευσης των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων, καθώς και για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Επαφής και την κοινή αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία στον Προμαχώνα. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή και συντονισμένη προσπάθεια στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε οι χώρες των Βαλκανίων να εξέλθουν από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ακολούθησε συνέντευξη τύπου, στην οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε τα ακόλουθα:
“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα στη Σόφια μετά από πρόσκληση του συναδέλφου μου κ. Τσβετάνοφ και να συνεργάζομαι με έναν πολιτικό που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και αποτελεσματικός στη χώρα του. Ο κ. Τσβετάνοφ πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο αποτελεί τον κύριο εχθρό της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης. Αυτή τη στιγμή το οργανωμένο έγκλημα διακινεί πάρα πολλά χρήματα, τορπιλίζει και υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Θέλω επίσης να εξάρω τη φιλία των δύο χωρών, που ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι, δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. στην περιοχή, και έχουμε τεράστια ευθύνη για την σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερα σήμερα είναι μια εξαιρετική εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, αφού είναι ίσως και μια μοναδική στιγμή στην ιστορία μας που έχουμε απόλυτη σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων. Υποστηρίζουμε σταθερά και σθεναρά το αίτημα και την προσπάθεια της Βουλγαρίας για την ένταξή της στο σύστημα Σένγκεν, καθώς πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών.
Μετά το άνοιγμα της νέας διόδου στη Θράκη από το Βούλγαρο Πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, εμείς μαζί με τον κ. Τσβετάνοφ οργανώνουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε η ελεύθερη διακίνηση να θωρακιστεί και με την απαιτούμενη ασφάλεια. Αποφασίσαμε λοιπόν μια συνεργασία συνέπειας και συνέχειας.
Αποφασίσαμε να είμαστε σε μια καθημερινή γραμμή επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μέσα από τις συντεταγμένες υπηρεσίες των υπουργείων μας, έτσι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, γιατί όπως είπε και ο κ. Τσβετάνοφ, διαθέτουμε ισχυρή πολιτική βούληση για να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να εμπεδώνουμε μέρα με τη μέρα την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν εφησυχάζουμε γιατί το έγκλημα διαρκώς εξελίσσεται με νέα μέσα. Οφείλουμε εμείς να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους εγκληματίες.
Θέλω επίσης να εξάρω την πολυπληθή βουλγαρική κοινότητα στη χώρα μου, η οποία συμβάλλει με σημαντικό τρόπο τόσο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όσο και στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας και αποτελεί μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί στις συνομιλίες μου με τον κ. Τσβετάνοφ υπήρξε σύγκλιση απόψεων, η οποία τελικά αποτυπώθηκε και στη συμφωνία που υπογράψαμε.”
Όταν ερωτήθηκε για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στα σύνορα των δύο χωρών και για τις πολιτικές που αναμένεται να υλοποιήσουν οι δύο χώρες, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε:
«Το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Και αυτό διότι εκατοντάδες χιλιάδες καταφεύγουν στην Ευρώπη με την ελπίδα να “δουν μια καλύτερη μέρα”. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο απειλεί να τορπιλίσει τα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Το κλειδί λέγεται Τουρκία. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια διμερή συμφωνία με την Τουρκία, συμφωνία επανεισδοχής μη νόμιμων μεταναστών, κατά την οποία από το 2001 μέχρι σήμερα υπεβλήθησαν περίπου 80.000 αιτήματα, εκ των οποίων μόνο 2.500 έγιναν δεκτά. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος.
Όσο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης συνάπτουν αξιόπιστες συμφωνίες με τις χώρες Μαγκρέμπ, όλες οι (μεταναστευτικές) ροές διοχετεύονται μέσω Τουρκίας. Και όταν σύντομα η Βουλγαρία ενσωματώσει τη Συνθήκη Σένγκεν προφανώς και η Βουλγαρία θα “χρησιμοποιηθεί” ως χώρα transit . Τι κάνουμε; Όπως είπε και ο κ. Τσβετάνοφ, προωθείται η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που είναι σχεδόν έτοιμη, πρέπει όμως οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες εφαρμογής να είναι ίδιες με αυτές που έχουν υπογράψει προηγουμένως και άλλες τρίτες χώρες με την Ε.Ε.
Δεύτερον, όπως είπε και ο Τσβετάνοφ, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ο καθένας μόνος του το συγκεκριμένο θέμα. Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες επαναπροωθήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επαναπροώθηση πολιτών στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής με τις οποίες δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης με κάθε μια από τις χώρες μας.
Τρίτον, και οι δύο χώρες είμαστε μέλη του FRONTEX , στη στεριά και στη θάλασσα και αυτή τη στιγμή, δεκάδες εναέρια και πλωτά μέσα βρίσκονται στα σύνορά μας, στα ευρωτουρκικά σύνορα, με συνέπεια να υπάρχει γνώση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπάρχον πρόβλημα. Μάλιστα σε λίγες ημέρες, ο FRONTEX αποκτά έδρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στον Πειραιά.
Και τέλος, μέσω της διμερούς μας συνεργασίας, η οποία εξελίσσεται εξαιρετικά, όπως αποδείχθηκε και από τις συνομιλίες των συνεργατών μου και των συνεργατών του κ. Τσβετάνοφ».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόϊκο Μπορίσοφ σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με τον οποίο συζήτησε τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και για τις προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που αποτελούν τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βαλκανική χερσόνησο.
Labels:
άρθρα,
ενημέρωση,
σχόλια,
υπουργείο προστασίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου