Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
Το αφιέρωμα ανοίγει αυλαία με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Νοσταλγώντας το φως του Πατρίσιο Γκουσμάν (2010). Στην πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του, ο χιλιανός κινηματογραφιστής υπογράφει ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό σχόλιο για τα ‘φαντάσματα’ που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ, το Νοσταλγώντας το φως, ταξιδεύει στο χώρο - στην έρημο Ατακάμα - και το χρόνο, συνδέοντας τις αρχές της αστρονομίας και της αρχαιολογίας με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ-σταθμούς: Το αποκαλυπτικό Η εταιρεία των Τζένιφερ Άμποτ και Μαρκ Άκμπαρ (2003), απ’ τις πρώτες ταινίες με ηχηρή απήχηση στο κοινό που έριξε φως στο παρασκήνιο των πολυεθνικών εταιρειών. Τη συγκινητική Ιστορία της καμήλας που δάκρυσε των Μπιαμπασούρεν Νταβά και Λουίτζι Φαρλόνι (2003), καθώς και τη συγκλονιστική Φαιά ουσία του Τζο Μπέρλιντζερ (2004). Καταξιωμένοι δημιουργοί δηλώνουν επίσης δυναμικό παρών στο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η πολυβραβευμένη Κιμ Λοντζινότο με Τα κορίτσια απ’ την Γκαέα (2000, συν-σκηνοθεσία με την Τζέινο Γουίλιαμς) και ο Ζαν-Ξαβιέ ντε Λεστράντ με τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι σκάλες (2004).
Οι ταινίες του αφιερώματος, με πλούσια θεματολογική και υφολογική ποικιλία, καθηλώνουν το θεατή, υπενθυμίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πιο πιστή και συναρπαστική αντανάκλαση της πραγματικότητας.
...περισσότερα Απονομή Βραβείου EDN
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος εξ ημισείας στους Stefano Tealdi και Joan Gonzáles. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, οι Stefano Tealdi και Joan Gonzáles τιμήθηκαν για τη σημαντική συμβολή τους εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ στην νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω των θεσμών Documentary in Europe και DocsBarcelona, αντίστοιχα. Σχεδόν ταυτόχρονα, και οι δύο τους ανέπτυξαν πρωτοβουλίες στο Τορίνο και την Βαρκελώνη, με στόχο να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να προωθηθούν οι διεθνείς συνεργασίες, να ενισχυθεί η παραγωγή και να προσελκυσθούν χρηματοδότες στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου η χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση.
...περισσότερα
*****
Εισήγηση του Patrice Vivancos
Μια άκρως ενδιαφέρουσα, πρακτικού χαρακτήρα εισήγηση πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης, παραγωγός και εκπρόσωπος του προγράμματος MEDIA, Πατρίς Βιβάνκος, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο εισηγητής έδωσε χρήσιμες πρακτικές συμβουλές στο ακροατήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από σκηνοθέτες και παραγωγούς. Μεταξύ άλλων, έκανε μια γενική παρουσίαση των τρόπων χρηματοδότησης ταινιών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στις αιτήσεις χρηματοδοτήσεων, στις εναλλακτικές πηγές εσόδων και στην πώληση ντοκιμαντέρ.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βιβάνκος έθιξε, ανάμεσα σε άλλα, και το ζήτημα της διάρκειας ενός ντοκιμαντέρ. «Για τους υπεύθυνους προγράμματος των καναλιών η διάρκεια είναι πολύ βασικό θέμα, γιατί πρέπει να εντάξουν την ταινία σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρισμένο σε ώρες, συμπεριλαμβανομένου του διαφημιστικού χρόνου. Οι ταινίες 56 λεπτών συνηθίζονται στην τηλεόραση, ενώ άλλο συνηθισμένο φορμάτ είναι αυτό των 26’, των 13’ και ολοένα περισσότερο των 7 λεπτών. Εάν το φιλμ είναι πάνω από 60 λεπτά, προορίζεται για τις αίθουσες και τα φεστιβάλ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να κάνετε μια εκδοχή των 52’ για την τηλεόραση».
...περισσότερα Εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης
Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου-Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός, τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης δεν επαρκούν για να συντηρηθεί όλο το χρόνο η κινηματογραφική παιδεία. Στόχος μας ευθύς εξαρχής ήταν η ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν ήταν εύκολο». Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε την υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Αργυρώ Μεσημέρη για το έργο της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απήχηση της Ταινιοθήκης στο κοινό της πόλης και στην πληρότητα της αίθουσας κατά τις προβολές της. «Ο κινηματογράφος εξελίσσεται παρά τις δυσκολίες των καιρών», κατέληξε.
...περισσότερα
*****

Κουβεντιάζοντας 22/03
O κύκλος συζητήσεων «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013. Συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Μαριάννα Οικονόμου (Food for Love), Δημήτρης Αθυρίδης (Ένα βήμα μπροστά), Ντάνιελ Ντένσικ (Αποστολή στην άκρη του κόσμου) και Νικόλα Ζαμπέλι (Η γη του αύριο-Πώς αποφασίσαμε να γκρεμίσουμε το αόρατο τείχος– συν-σκηνοθεσία με τον Αντρέα Πάκο Μαριάνι).
...περισσότερα