Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΣΗΜΕΡΑ







Πώς να διαβάσουμε την Πηνελόπη Δέλτα σήμερα
Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
με θέμα τη διδακτική αξιοποίηση του έργου της Πηνελόπης Δέλτα
Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, στις 7 μ.μ.
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Η Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941), μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, μας κληροδότησε μερικά από τα σημαντικότερα έργα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Πηγή έμπνευσης για το έργο της αποτέλεσαν σημαντικές περίοδοι της Ιστορίας μας (Βυζάντιο, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι), και στα θέματα των βιβλίων της πρωτοστατούν η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα, η φιλία, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός. Γράφοντας στη δημοτική γλώσσα και με προοδευτικές παιδαγωγικές απόψεις που είναι εμφανείς στο έργο της, η Δέλτα θεμελίωσε στις αρχές του 20ού αιώνα τη νεότερη ελληνική παιδική λογοτεχνία, χαρίζοντάς μας βιβλία που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές και ξαναδιαβάζονται από τους μεγάλους, αφού συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών κάθε ηλικίας.
Το έργο της Δέλτα διαθέτει εγγενή παιδαγωγική διάσταση, καθώς η ίδια η συγγραφέας επικεντρώθηκε στις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησής του και πρόβαλε έντονα τη διδακτική της πρόθεση. Η Ακαδημία Αθηνών την έχει μάλιστα τιμήσει για την εκπαιδευτική της προσφορά το 1930. Στα βιβλία της, το λογοτεχνικό κείμενο συνυφαίνεται με την ιστορική καταγραφή, με ήρωες που αποτελούν ηθικά πρότυπα, με ισχυρές αξιακές πεποιθήσεις. Όταν μία από τις σημαντικότερες πεζογράφους του 20ού αιώνα γράφει αποσκοπώντας συνειδητά στην ηθική, ιστορική και γλωσσική καλλιέργεια της νέας γενιάς, το αποτέλεσμα είναι ένα ανεκτίμητης αξίας διδακτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Εβδομήντα και πλέον χρόνια από τον θάνατό της εξακολουθεί να είναι η μεγάλη δασκάλα για τους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, να συζητούνται οι σκέψεις και οι απόψεις της, να διαβάζονται τα έργα της και να εκδίδονται τα κατάλοιπά της. Αυτό οφείλεται, πέρα από το ταλέντο της, στη διαχρονικότητα του έργου της.
Στην ημερίδα «Πώς να διαβάσουμε την Πηνελόπη Δέλτα σήμερα» θα συζητηθεί ο τρόπος ολοκληρωμένης διδακτικής αξιοποίησης του έργου της συγγραφέα στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Θα αναφερθούμε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που γράφτηκαν τα έργα, καθώς και σε ποια θέματα πρέπει να εστιάσει ο εκπαιδευτικός που θα κουβεντιάσει με τα παιδιά κάποιο από τα μυθιστορήματά της. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν σε βάθος την εκπαιδευτική διάσταση του έργου της Δέλτα, ώστε να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά για τους διδακτικούς τους στόχους, αλλά και να εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά μέσα στην τάξη.
Εισηγητές: Αλέκος Π. Ζάννας, αρχιονόμος-επιμελητής του αρχείου Π. Σ. Δέλτα, Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος- συγγραφέας
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ). Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα:
Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου
Στα μυστικά του βάλτου
Παραμύθι χωρίς όνομα
Μάγκας
Τρελαντώνης
Όλα τα βιβλία συνοδεύονται από ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με το απαραίτητο υλικό για τη διδακτική αξιοποίηση του έργου σύμφωνα με τους σκοπούς που θέτει το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ του βίου και του έργου της Πηνελόπης Δέλτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
• Ιστορικό πλαίσιο-εποχή
• Πραγματολογικά σχόλια, πολιτισμικά στοιχεία
• Ερμηνεία δύσκολων λέξεων και φράσεων
• Ιδεολογικοί άξονες
• Τα πρόσωπα - Σκιαγράφηση χαρακτήρων
• Ερωτήσεις – Δραστηριότητες
• Θέματα για συζήτηση
• Προτάσεις για διαθεματικές εργασίες – σχέδια project

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: