Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Ιερά Πανήγυρις Αγίας Βαρβάρας
Με την οφειλομένη λαμπρότητα και ευσέβεια θα εορτασθεί και εφέτος η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής. Στις 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου. Στις 4 Δεκεμβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος και συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας και του Ιερού Λειψάνου.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Ο Θεός ως φως και πηγή του φωτός, Θεολογικό δοκίμιο
Πρωτοπρ. Ιωάννου Αγγελιδάκη
Θεολογικό δοκίμιο στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται τη διδασκαλία ότι ο Θεός είναι το φως, τόσο στην Αγία Γραφή, όσο και στην Ιερά παράδοση της Εκκλησίας μας, ήτοι σε σχετικά πατερικά εδάφια, σε υμνολογικά κείμενα, στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, στον ορθόδοξο μοναχισμό, αλλά και στην εκκλησιαστική τέχνη γενικότερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές στις επιστημονικές περί φωτός θεωρίες, ενώ ένα κεφάλαιο του δοκιμίου είναι αφιερωμένο στο θείο φως μέσα από την ελληνική λογοτεχνία και την ποίηση.
Σχ. 14x24 Σελ. 192 Τιμ. 10
Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο

Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2017
Τα ΔΙΠΤΥΧΑ 2017 περιέχουν τις διατάξεις του μηνολογίου 2017 και την κανονική οργάνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εφέτος είναι αφιερωμένα στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, Επίσκοπο Αντιοχείας, επί τη συμπληρώσει 1.900 ετών από του μαρτυρικού θανάτου αυτού.
Σχ. 14Χ21, σελ. 1336 Τιμ. 25

Βασιλειών Γ΄
Ιερεμίου Φούντα, Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως
Το ενδέκατο βιβλίο της ήδη καταξιωμένης σειράς διηγείται τη βασιλεία του Σολομώντος (962-952 π.Χ.), τη διαίρεση του μεγάλου κράτους του σε δύο μικρότερα και την ιστορία των βασιλέων των δύο κρατών, του Ιούδα και του Ισραήλ, μέχρι τον θάνατο του βασιλέως Αχάαβ (852 π.Χ.). Επί Σολομώντος το ισραηλιτικό βασίλειο έφθασε στο απόγειο της πολιτικής και οικονομικής ακμής του, καθώς ο Κύριος επιβράβευσε για την ευσέβειά τους τόσο τον Δαβίδ, όσο και τον υιό του Σολομώντα. Η απομάκρυνση όμως του τελευταίου στο τέλος της ζωής του από τον Θεό σήμανε τη διάσπαση του βασιλείου. Στο βιβλίο τονίζεται ότι ο τρόπος διακυβερνήσεως του βασιλέως επηρεάζει την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των υπηκόων τους και, συνεπώς, τις τύχες του βασιλείου.
Σχ. 16x24, σελ. 306 Τιμ. 20

Οι άγιοι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη
Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου
Ο βίος των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης προβάλλει την ευσέβεια αυτών με ψυχωφέλιμο για τους πιστούς τρόπο και τονίζει τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και την εν τω κόσμω πορεία της Εκκλησίας με το διάταγμα των Μεδιολάνων (313), τη σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής συνόδου στη Νίκαια (325), τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κων/πόλη (330) και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους.
Σχ. 13x21, Σελ. 88, Τιμ. 3 

Ημερολόγιο τσέπης 2017
Η Επετηρίδα του 2017 περιέχει το εορτολόγιο του έτους, σημειωματάριο, τηλεφωνική ατζέντα, τις περιόδους νηστείας και χρήσιμες εκκλησιαστικές πληροφορίες. Εφέτος είναι αφιερωμένη στην Αγία Γραφή.
Σχ. 8,5x13,5, Σελ. 112, Τιμ. 1

Ημεροδείκτης τοίχου 2017
Ο Ημεροδείκτης τοίχου περιέχει εορτολόγιο του έτους 2017 και μηνύματα για την εορτή κάθε ημέρας ή θέματα που αφορούν τη χριστιανική ζωή. Κοσμείται με τετράχρωμη εικόνα της "Ζωοδόχου Πηγής".
Σχ. 21x29, Τιμ. 4

The Fathers interpret
Demetrios Trakatellis, Archbishop of America
Το κλασικό έργο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία στην αγγλική για την ανά την οικουμένη ορθόδοξο διασπορά. Πραγματεύεται επιλεγμένα ερμηνευτικά κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας σε βιβλικά χωρία, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε καθ' όλη τη διάρκεια του βίου τους η Αγία Γραφή. Το έργο αποτελείται από έξι επιμέρους μελέτες:
α) Το υπόμνημα του Ιππολύτου στον προφήτη Δανιήλ, β) την ερμηνεία του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Προς Ρωμαίους επιστολή, γ) ένα ερμηνευτικό υπόμνημα του Θεοδώρητου Κύρου στον Ησαΐα, δ) το ζήτημα της θεογλωσσίας στον Ιγνάτιο Αντιοχείας, ε) τον διάλογο προς Τρύφωνα του Μάρτυρος Ιουστίνου και στ) μία ερμηνεία της περικοπής Προς Κορινθίους Β΄ 12, 1-13. Ί.
Σχ. 15x22,5, Σελ.: 224, Τιμ. 12

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
H Θεολογική και Κανονική Παράδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί του καθαγιασμού, της παραλαβής και της λατρευτικής χρήσεως του Αγίου Μύρου κατά τον ΙΘ΄ και Κ΄ αιώνα
Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου
Μία εμβριθής και εξαντλητική επιστημονική έρευνα για το Άγιο Μύρο, την ευώδη και ζώσα δύναμη του Αγίου Πνεύματος που, όπως λέγει και ο άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, μάς χαρίζει ο Ίδιος ο Χριστός. Η μελέτη υπεβλήθη ως διδακτορική διατριβή στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρὠμης.
Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη:
Στο Α΄ μέρος αναλύεται η μυστηριακή θεολογία περί Χρίσματος, η στενή σχέση του με το Βάπτισμα, ο ευχαριστιακός και εσχατολογικός του χαρακτήρας και η σημαντικότατη θέση που επέχει τόσο στην παράδοση της Ανατολής, όσο και της Δύσεως.
Στο Β΄ μέρος αναλύεται η εθιμική παραλαβή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λατρευτικές ανάγκες των εν Ελλάδι επισκοπών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ταραχώδη περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821 και της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Ελληνικής Εκκλησίας (1833), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη Αγίου Μύρου, μέχρι το 1850 και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Παρατίθεται πλούσιο αρχειακό και ιστορικό υλικό από τους σχετικούς Πατριαρχικούς Συνοδικούς Τόμους (1850, 1866, 1882, 1908, 1928), αλλά και ανέκδοτα κείμενα, αντλημένα από το Αρχείο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενδεικτικά των διαφόρων φάσεων των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στο Γ΄ μέρος του έργου παρουσιάζεται αναλυτικά η χρήση του Αγίου Μύρου στον λειτουργικό βίο της Εκκλησίας για την αποδοχή των ετεροδόξων στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την τελετή Εγκαινίων Ναού, την χρίση εικόνων και ιερών σκευών και τη μακραίωνη παράδοση για την χρίση των βασιλέων.
Διαβάστε πόσπασμα από το βιβλίο

ΑΡΘΡΑ
Νέα θεολογικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας
La mitre
Télémachos N. Veletis
Σημασιολογία του όρου «Κοσμοθεανδρισμός» και πιθανές πηγές του
Αρχιμ. Νικοδήμου Φαρμάκη
Η Αποστολική σύνοδος
Αρχιμ. Χρυσοστόμου Συμεωνίδη
Τυπικό A ' Αγίου Όρους («Τράγος»)
Ιωάννη Τσιμισκή
Ορθόδοξη Εκκλησία και παγκοσμιοποίηση
Κων. Δεληκωνσταντή
Ο Ιησούς Χριστός αποκαλύπτεται ως το φως
Πρωτοπρ. Ιωάννου Αγγελιδάκη
Θετικά αποτελέσματα-βήματα της Πανορθοδόξου Συνόδου
Παν. Ι. Μπούμη
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: