Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΡΔΕΝΝΩΝ ΤΟΥ ANTONY BEEVOR



Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ Ιστορικός Antony Beevor ερευνά εις βάθος τη Μάχη των Αρδεννών και προσφέρει μια σφαιρική και ειλικρινή ματιά στη γερμανική επίθεση που διατάχθηκε από τον Χίτλερ ως αντίβαρο στην πλάστιγγα που έγερνε υπέρ των αντιπάλων του στη Δυτική Ευρώπη.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1944, ο Χίτλερ «έπαιξε το τελευταίο του χαρτί» στα χιονισμένα δάση και φαράγγια των Αρδεννών, θεωρώντας ότι μια ταχεία γερμανική προέλαση μέχρι την Αμβέρσα θα κατόρθωνε να διασπάσει τις δυνάμεις των Συμμάχων και, ακολούθως, να υποχρεώσει τους Καναδούς και τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Αρχικά οι Σύμμαχοι κατελήφθησαν εξαπίνης, καθώς βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δυο τεθωρακισμένες στρατιές. Όμως, στη συνέχεια, η ηρωική και σθεναρή αντίσταση που προέβαλλαν οι Αμερικανοί στρατιώτες δημιούργησε έναν κυματοθραύστη, ο οποίος επιβράδυνε τη γερμανική προέλαση.
Η επίθεση στις Αρδέννες, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με τις σφοδρές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Ανατολικό Μέτωπο, αποτέλεσε τη σημαντικότερη μάχη του πολέμου στη Δυτική Ευρώπη και ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.
Ο Beevor περιγράφει, με υποδειγματικό τρόπο, τον τρόμο και τη δυστυχία που βίωσαν τόσο οι σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες που ενεπλάκησαν στη μάχη όσο και οι άμαχοι πολίτες και κατορθώνει να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση ότι είδε τη μάχη από κοντά. Παρακολουθεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του απλού στρατιώτη, στηλιτεύει την υποκρισία και τις αδυναμίες των στρατηγών, καταδεικνύει τις θηριωδίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού και συνδυάζει εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, δημοσιευμένες πηγές, προσωπικές μαρτυρίες και τη γνώση του για το πεδίο της μάχης.
Όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν την εξέλιξη της επίθεσης και τους λόγους της αποτυχίας της θα ανακαλύψουν ότι πρόκειται για την πλέον πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιογραφία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης


Φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο


Beevor, Antony
Αρδέννες (1944)
Το τελευταίο στοίχημα του Χίτλερ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 520 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17 x 24
ISBN: 978-960-446-111-0 • 30,00€
Η Μάχη των Αρδεννών ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1944, ο Χίτλερ «έπαιξε το τελευταίο του χαρτί» στα χιονισμένα δάση και φαράγγια των Αρδεννών. Πίστευε πως μια ταχεία γερμανική προέλαση μέχρι την Αμβέρσα θα κατόρθωνε να διασπάσει τις δυνάμεις των Συμμάχων και, ακολούθως, να υποχρεώσει τους Καναδούς και τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Παρόλο που οι στρατηγοί του είχαν αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, οι νεότεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί λαχταρούσαν να πιστέψουν πως τα σπίτια τους και οι οικογένειές τους μπορούσαν να γλιτώσουν από την εκδικητική μανία του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος προσέγγιζε τη χώρα τους εξ ανατολών. Πολλοί Γερμανοί είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα μιας αντεπίθεσης. Η επίθεση στις Αρδέννες, στην οποία ενεπλάκησαν ένα εκατομμύριο και πλέον άνδρες, αποτέλεσε τη σημαντικότερη μάχη του πολέμου στη Δυτική Ευρώπη. Οι Σύμμαχοι, που κατελήφθησαν εξαπίνης, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δυο τεθωρακισμένες στρατιές. Οι Βέλγοι πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους επειδή φοβούνταν ευλόγως ενδεχόμενα αντίποινα από γερμανικής πλευράς. Επικράτησε πανικός ακόμη και στο Παρίσι. Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή ή παραδόθηκαν, άλλοι, όμως, προέβαλαν ηρωική αντίσταση, δημιουργώντας έναν κυματοθραύστη που επιβράδυνε την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων. Ο δριμύς χειμώνας και η σφοδρότητα των συγκρούσεων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνο στο Ανατολικό Μέτωπο. Έπειτα από τις μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι άνδρες των Waffen-SS, οι Αμερικανοί στρατηγοί έδωσαν το πράσινο φως για την εν ψυχρώ εκτέλεση Γερμανών αιχμαλώτων. Η Μάχη των Αρδεννών ήταν εκείνη η πολεμική αναμέτρηση που επέφερε τελικά την καταστροφή της Βέρμαχτ.
Οπισθόφυλλο, βιβλιογραφικά στοιχεία, αποσπάσματα Eξώφυλλο

Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: