Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Εμφύλιες Μάχες Ιδεών - βιβλιοπαρουσίαση Θεσσαλονίκης


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου:
Εμφύλιες Μάχες Ιδεών. Ο ιδεολογικός εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα 1946 - 1960
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
(Εθνικής Αμύνης 27, Αίθουσα εκδηλώσεων - 2ος όροφος)
την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, στις 19:00.
Θα μιλήσουν οι:
Σάκης Μουμτζής, συγγραφέας,
Ιωάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
και ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, συγγραφέας, δημοσιογράφος.Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας.
«Το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός πληροφοριών και συσχετίσεων για μια εποχή άγρια και εξαιρετικά επικίνδυνη. Για μια εποχή επίμονα πλαστογραφημένη... Έχουν περάσει ήδη εβδομήντα χρόνια και είναι εντυπωσιακή η επιμονή των τότε ηττημένων να επιβάλλουν – το έχουν καταφέρει σχεδόν – τη δική τους ιστορική εκδοχή. Στις «Εμφύλιες μάχες ιδεών» παρουσιάζονται αυτές στις ποικίλες διαστάσεις τους, με σαφήνεια και νηφαλιότητα. Πρόκειται για ένα ορυχείο στοιχείων. Μέσα από αυτά παρατηρώντας κανείς τα γεγονότα από τη σημερινή απόσταση διαπιστώνει, με μελαγχολία, πόσος πνευματικός ιδρώτας κύλησε για ένα αδειανό πουκάμισο, εν τέλει.» Θανάσης Βαλτινός
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας προσεγγίζει με την αρμόζουσα νηφαλιότητα και υπευθυνότητα μια πρόσφατη τραγωδία του Ελληνισμού, την ιδεολογική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και τη δεκαετία του 1950, που εκτρέφεται και συνεχίζεται στις ημέρες μας.
Κατά τον 21ο αιώνα, ο ανταρτοπόλεμος συνιστά τον πιο διαδεδομένο τύπο πολέμου παγκοσμίως, προκαλώντας αέναες διαφωνίες ως προς την καταλληλότερη μέθοδο αντιμετώπισής του. Ο ελληνικός εμφύλιος χρίζει ιδιαίτερης προσοχής ένεκα της διττής μοναδικότητάς του: είναι το πρώτο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επίσης μια σπάνια περίπτωση ήττας ανταρτών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Εμφάνισε μάλιστα μία σειρά από ιδιαιτερότητες που πυροδότησαν αλυσιδωτές εξελίξεις των οποίων η σημασία υπερέβαινε τα στενά όρια των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ επενέβησαν εν καιρώ ειρήνης για να υποστηρίξουν μια τρίτη χώρα που απειλείτο από ένα κομμουνιστικό αντάρτικο. Επίσης, ο ΟΗΕ όρισε τους πρώτους ad hoc παρατηρητές στην ιστορία του για να επιτηρούν μια σύγκρουση στο εσωτερικό ενός ιδρυτικού κράτους-μέλους του ΟΗΕ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, «έως σήμερα φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα ελαττώματά μας, τον λαϊκισμό, τη δημοκοπία, τον φαβοριτισμό, τον ρεβανσισμό, την διαφθορά. Τέρπει τους πολλούς η ήσσων προσπάθεια, το ρουσφέτι, το ρίξιμο του άλλου, η καλοπέραση με δανεικά... Μόνο η αλλαγή νοοτροπίας, η βαθιά γνώση της ιστορίας μας, η αγάπη και το ενδιαφέρον προς τους επιγόνους μας και το ιδεολογικό ξεπέρασμα του Εμφυλίου θα φέρει τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μας. Φτάνουν οι διαιρέσεις, φτάνει ο λαϊκισμός».
Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Μάνατζμεντ. Από το 1982 συνεργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης του περιοδικού Εποπτεία και αρθρογράφησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Από το 1991 αφιερώθηκε αποκλειστικά στην δημοσιογραφία, ως συντάκτης των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί. Αρθρογραφεί επίσης σε ιστοσελίδες και μπλογκς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: