Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Νέα κυκλοφορία "«Ο μεγάλος καϋμός της ξενητειάς...»Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία, 1948-1989" του Κωνσταντίνου Τσίβου

Κώστας Τσίβος 


 
«Ο μεγάλος καϋμός
της ξενητειάς
...»
Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες
στην Τσεχοσλοβακία, 1948-1989



Πρόλογος: Νίκος Μαραντζίδης
ISBN: 978-960-221-840-2,
σχ. 14x21, σελ. 280,
α΄ έκδοση Δεκέμβριος 2019,
τιμή: 15,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Η Ελλάδα ήταν γι’ αυτούς μια μακρινή και ονειρεμένη χώρα, στην οποία έπρεπε κάποτε να επιστρέψουν, χωρίς ωστόσο να έχουν μια σαφή προοπτική επαναπατρισμού. Παρακολουθούσαν από απόσταση τους τσακωμούς των γονιών τους και τις ενδοπροσφυγικές συγκρούσεις για ζητήματα τα οποία, κατά κανόνα, είτε δεν καταλάβαιναν είτε τους φαίνονταν απόμακρα και αδιάφορα. Όσοι από αυτούς εκφράστηκαν πολιτικά, το έκαναν κατά κύριο λόγο από αισθήματα υποχρέωσης και σεβασμού προς τους αγώνες των γονιών και των παππούδων τους. Οι περισσότεροι πρόσφυγες μιλούν με νοσταλγία για τη ζωή τους στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία και εκφράζουν αισθήματα ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που τους παρείχε το σοσιαλιστικό καθεστώς, καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης που βρήκαν εκεί.
Ο Τσίβος μελετά τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους μέχρι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, μέχρι δηλαδή και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα ... Το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς μια κοινωνιολογική ή ανθρωπολογική μελέτη της κοινότητας των πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία. Ο Τσίβος μελετά τους πολιτικούς πρόσφυγες υπό την οπτική της ιστορίας του ΚΚΕ και της σχέσης του τόσο με το διεθνές κομουνιστικό κέντρο, την ΕΣΣΔ, όσο και με τα αδελφά κόμματα.
Από τον πρόλογο του Νίκου Μαραντζίδη
 
Ο Κωνσταντίνος Τσίβος είναι επίκουρος καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας. Διδάσκει θέματα νεότερης ελληνικής ιστορίας και σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Ασχολείται ερευνητικά με την ιστορία των πολιτικών προσφύγων, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη σύγχρονη κρίση στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Πράγα (1987) και έκανε το διδακτορικό του στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (2011). Άρθρα και βιβλία του έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τσεχικά. Επίσης μετέφρασε έργα γνωστών Τσέχων συγγραφέων στα ελληνικά. Στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορούν: Ο ελληνικός εμφύλιος και το διεθνές κομουνιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ μέσα από τα τσεχικά αρχεία, 1946-1968 (μαζί με τον Νίκο Μαραντζίδη, 2012) και Στέγνωσαν τα δάκρυά μας. Έλληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία (μαζί με την Κατερίνα Κράλοβα, 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια: