Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Προσεχείς κυκλοφορίες | Φεβρουάριος - Μάρτιος 2020


Προσεχείς κυκλοφορίες Φεβρουάριος - Μάρτιος
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μωσέ Αελιών
Ωδίνες θανάτου,
κίνδυνοι Άδου
Θέματα εβραϊκής ιστορίας
Μετάφραση: Σπύρος Κακουριώτης
Η προσωπική ιστορία του Θεσσαλονικιού Εβραίου, Μωσέ Αελιών, ξεκινώντας από τη στιγμή της κατάκτησης της Θεσσαλονίκης, από τον γερμανικό στρατό, τον Απρίλιο του 1941 και η πορεία του στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Μελκ, έως και την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο εξόντωσης Έμπενζεε στις αρχές Μαΐου 1945.

Λίνα Λούβη
Η Ευρώπη των Ελλήνων. Πρότυπο, απειλή, προστάτις (1833-1857)
Νεότερη και σύγχρονη ιστορία
Πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στο νεοσύστατο κράτος τους; Πώς αντέδρασαν απέναντι στην υποχώρηση του φιλελληνισμού και στις έμμεσες ή άμεσες επεμβάσεις των εγγυητριών Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας; Πώς αξίωναν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» να συνδράμουν αυτές οι Δυνάμεις στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης –και όχι μόνο–, εξαργυρώνοντας έτσι πολιτικά την πνευματική οφειλή τους στην ένδοξη αρχαιοελληνική κληρονομιά; Η παρούσα μελέτη καταγράφει και αναλύει αυτά τα ζητήματα με βάση τον Τύπο, που συνιστούσε το πιστότερο κάτοπτρο των ιδεολογικών ζυμώσεων στη μετεπαναστατική Ελλάδα.
Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα, έως και τον Κριμαϊκό Πόλεμο, προσφέρει το πιο κατάλληλο πλαίσιο για να αναδειχθούν οι αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη. Δίπλα στις «ιδιοτροπίες» και τις «φαντασίες» τους, καταγράφονται οι πικρίες, οι απογοητεύσεις και οι διαψεύσεις, ή αλλιώς οι φοβίες και οι ανασφάλειές τους απέναντι στους ισχυρούς «προστάτες» τους.
ΜΑΡΤΙΟΣ

Πίτερ Φράνκοπαν
Οι Δρόμοι του Μεταξιού
Νεότερη και σύγχρονη ιστορία
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Πολύ περισσότερο από μια ιστορία των Δρόμων του Μεταξιού, το βιβλίο αυτό είναι μια αποκαλυπτική νέα ιστορία του κόσμου, ικανή να αποσταθεροποιήσει τις αντιλήψεις που μας λένε από πού ερχόμαστε και πού πάμε. Από τη Μέση Ανατολή και την πολιτική της αστάθεια μέχρι την Κίνα και την οικονομική της άνοδο, η τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τις στέπες και τη Νότια Ασία έχει έρθει την τελευταία περίοδο στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής. Προκειμένου να καταλάβουμε τι διακυβεύεται για τις πόλεις και τα έθνη που αναπτύχθηκαν πάνω σ' αυτούς τους περίπλοκους εμπορικούς δρόμους, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε το εκπληκτικό παρελθόν τους.
Ο Φράνκοπαν επαναπροσανατολίζει τη σύγχρονη αντίληψη του κόσμου, στρέφοντάς μας ανατολικά. Στους Δρόμους του Μεταξιού, μέσα από εμπορικές ανταλλαγές και πολεμικές κατακτήσεις, έγινε η πρώτη συνάντηση Ανατολής και Δύσης, που οδήγησε στη διάχυση των ιδεών, των θρησκειών και των πολιτισμών. Από την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών μέχρι την εξάπλωση του βουδισμού και την έλευση του χριστιανισμού και του ισλάμ, κι ακόμη μέχρι τους μεγάλους πολέμους του εικοστού αιώνα, το βιβλίο αυτό δείχνει πώς η τύχη της Δύσης υπήρξε πάντοτε αξεδιάλυτα συνυφασμένη με την Ανατολή.

Λώρα Κίπνις
Κατά του έρωτα. Μια πολεμική (προσωρινός τίτλος)
Κοινωνία και πολιτισμός
Μετάφραση: Κυριάκος Χαρίτος
Επιμέλεια: Ροζαλί Σινοπούλου
Ποιος θα μπορούσε να είναι εναντίον του έρωτα; Κανείς.
Όπως όλοι ξέρουν, ο έρωτας είναι μια μυστηριώδης και ακαταμάχητη δύναμη, με απέραντη εξουσία πάνω στις σκέψεις και τις αποφάσεις ζωής μας.
Μήπως όμως υπάρχει κάτι λίγο ανησυχητικό σ' αυτή την απόλυτη ομοιομορφία της γνώμης; Είναι αυτό άραγε το μόνο θέμα στο οποίο δεν χωράει καμία διαφωνία, στο οποίο μία και μοναδική αλήθεια είναι ανεκτή; Σκεφτείτε ότι και οι πιο ισχυρές θρησκείες γεννούν κάθε τόσο τους αιρετικούς τους. Κάθε ιδεολογία έχει τους αποστάτες της. Ακόμη και οι ιερές αγελάδες βρίσκουν κάποτε τους σφαγείς τους. Μόνη εξαίρεση ο έρωτας.
Εξ ου και η ανάγκη μιας πολεμικής εναντίον του. Μια πολεμική είναι ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετείται κάτω από τον καναπέ σας. Δεν θα σας τραυματίσει (τουλάχιστον όχι σοβαρά). Σκοπός του είναι μόνο να ταρακουνήσει τα πράγματα και να υπονομεύσει μερικές βεβαιότητες.

Τέοντορ Ράικ
Η ανάγκη να μας αγαπούν
Σφίγγα
Μετάφραση: Ροζίνα Μπέρκνερ
Ο Βιεννέζος ψυχαναλυτής Theodor Reik υπήρξε αγαπημένος μαθητής, συνεργάτης και δια βίου φίλος του Σίγκμουντ Φρόιντ. Σε τούτο το έργο του, κάνοντας μια σαφή διάκριση ανάμεσα στην επιθυμία να αγαπούμε και στην ανάγκη μας να μας αγαπούν, πραγματεύεται τα θεμελιώδη ζητήματα που προκύπτουν από αυτή την ανάγκη. Πρόκειται για μια ανάγκη «φυσιολογική» ή όχι; Πότε προσλαμβάνει παθολογικά χαρακτηριστικά νεύρωσης ή και ψύχωσης; Πώς εκφράζεται στα παιδιά, στους άνδρες, στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους; Με τι μορφές εμφανίζεται και πώς σχετίζεται με τις ενοχές, το άγχος, το σεξ και τον έρωτα; Σε αυτά κυρίως τα ερωτήματα απαντά ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις τέχνες, τα γράμματα αλλά και την καθημερινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: