Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ευφυή, ανάλαφρα και φιλοσοφικά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Το ζητούμενο επομένως δεν είναι να αντλήσουμε νόημα από την πραγματικότητα· αντιθέτως, πρέπει εμείς οι ίδιοι να της δώσουμε σημασία και αξία – μια σημασία και μια αξία στα μέτρα του ανθρώπου.

Mauro Bonazzi, Με τα μάτια των Αρχαίων Ελλήνων
«Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας»
Η καθηµερινότητά µας απαρτίζεται συνήθως από περιστάσεις στις οποίες χάνουµε χρήµατα και/ή χρόνο και/ή ενέργεια και/ή όρεξη, ευδιαθεσία και ευεξία λόγω των απροσδόκητων ενεργειών κάποιου παράλογου πλάσµατος που δεν έχει τίποτα να κερδίσει και όντως δεν κερδίζει τίποτα προκαλώντας µας ταπείνωση, δυσκολίες ή βλάβες. Κανείς δεν ξέρει, καταλαβαίνει ή µπορεί να εξηγήσει γιατί αυτό το παράλογο πλάσµα κάνει τα όσα κάνει. Στην πραγµατικότητα δεν υπάρχει εξήγηση – ή µάλλον, υπάρχει µία και µοναδική εξήγηση: το εν λόγω άτοµο είναι ηλίθιος.
 
«Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση»
[…] η ανάσταση του πνεύματος, η κουλτούρα, είναι η αέναη προσπάθεια να μπαλώσουμε το ράγισμα, να σβήσουμε τα ίχνη της βλακείας, και το θαύμα είναι ότι μερικές φορές η προσπάθεια πετυχαίνει και παρατηρείται κάτι σαν εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, ακόμη και αν συμβαίνει από αντιξοότητα ή από τύχη. Το γέλιο σε βάρος των άλλων ακολουθεί η υποψία ότι, αντί να κερδίζουμε μια κάποια ανωτερότητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, μαζί με τον Μποντλέρ, ότι «ανοησία, λάθος, αμαρτία, απληστία / τα πνεύματά μας κατέχουν και τα κορμιά μας παιδεύουν». Μετά την εύθραυστη βεβαιότητα («γελώ») και τη συνειδητοποίηση («γελώ με κάτι ή με κάποιον»), πρέπει να κατακτήσουμε και την αυτοσυνειδησία: το γελοίο στοιχείο μπορεί να είμαι εγώ, είτε για εμένα τον ίδιο (σπάνια) είτε για τους άλλους (τις περισσότερες φορές).
 
«Με τα μάτια των Αρχαίων Ελλήνων»
Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. η Αρχαία Ελλάδα υπέστη φοβερές καταστροφές από εμφύλιους πολέμους: πατεράδες σκότωναν τα παιδιά τους και παιδιά σκότωναν τους πατεράδες τους, ικέτες φονεύονταν μέσα στους ναούς στους οποίους είχαν αναζητήσει άσυλο, κάθε ηθικός και πολιτικός κανόνας είχε ανατραπεί. Το πιο συγκλονιστικό όμως, αναφέρει ο Θουκυδίδης, ήταν αυτό που συνέβαινε με τις λέξεις: είχαν χάσει το κοινό τους νόημα, χρησιμοποιούνταν για ιδιωτικούς σκοπούς, για να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε ενέργεια. Ο εμφύλιος πόλεμος, ο υποβιβασμός των ανθρώπων σε κτήνη, περνά επίσης από τη χειραγώγηση των λέξεων. Πρόκειται μήπως για παλιές ιστορίες που δύσκολα θα επαναληφθούν; Και όμως, ο Γερμανός φιλόλογος Βίκτορ Κλέμπερερ παρατήρησε ότι ακριβώς η ιδιοποίηση των λέξεων άνοιξε τον δρόμο για την επέλαση του Χίτλερ: «οι λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μικρές δόσεις αρσενικού: αν τις καταπιείτε χωρίς να το γνωρίζετε, δεν θα νιώσετε καμία επίδραση, αλλά λίγο καιρό αργότερα θα γίνει εμφανής η τοξική δράση τους».
 
Ελληνική Πεζογραφία
Ξένη Πεζογραφία
Δοκίμια - Μελέτες
Βιβλία για παιδιά
Τα βιβλία μας μπορείτε να τα προμηθεύεστε από όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία της χώρας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα παραγγέλνετε:
  • Μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος στην ιστοσελίδα μας
  • Τηλεφωνικά στο 210.38.02.007 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 15:00)
  • Στέλνοντας e-mail στο orders@kedros.gr
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: